Sremski Karlovci: Ni traga o trošenju sedam i po miliona - zagubi se to u opštinskim dokumentima

Dokumenti koji su dokaz trošenja 7,5 miliona dinara nestali su iz zgrade magistrata u kojoj se nalaze kancelarije Opštine Sremski Karlovci.
Sremski Karlovci: Ni traga o trošenju sedam i po miliona - zagubi se to u opštinskim dokumentima
Foto: 021.rs
Kako je 021.rs ranije pisao, nestanak dokumentacije je 16. novembra 2023. godine prijavio Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu načelnik Opštinske uprave Slavko Medan.
 
"Nakon dojave je dežurni javni tužilac naložio da se pribave video zapisi ukoliko postoje na nivou zgrade, obave razgovori sa zaposlenima u opštinskoj upravi Sremski Karlovci, kao i da se pribave i druge potrebne informacije i dokumentacija, nakon čega je sačinjeni izveštaj potrebno dostaviti Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na uvid i donošenje javnotužilačke odluke", naveli su iz tužilaštva za 021.rs početkom decembra prošle godine.
Tada su dodali i da bliže informacije ne mogu da saopšte, kao ni kako je tužilaštvo kvalifikovalo ovo delo. Iz Opštine nisu odgovarali na postavljena pitanja portala 021.rs, te se do nedavno nije znalo koja dokumentacija je nestala iz kancelarija glavne zgrade u Sremskim Karlovcima.
 
Nakon objavljenog izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) oktobra 2022. godine o poslovanju Opštine Sremski Karlovci, ova javna ustanova bila je u obavezi da u novom izveštaju obavesti državnog revizora kako su utvrđene nepravilnosti ispravljene. Šta je 2022. državni revizor otkrio o poslovanju Opštine Sremski Karlovci pogledajte na OVOM LINKU.
Ono što je i ranije bilo poznato jeste da je upravo DRI od opštinske uprave tražio dokumentaciju koja je nestala, a u novom izveštaju ove institucije piše koja dokumentacija je i nestala.
 
Kako se navodi DRI, načelnik opštinske uprave obavestio ih je 5. decembra 2023. godine da je prilikom pripremanja dokumentacije koja je zahtevana od strane DRI "uočeno da u registratorima nedostaju određeni zahtevi za plaćanje, te je o tome obaveštena i policija".
 
U potvrdi koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo Državnoj revizorskoj instituciji 11. decembra prošle godine navodi se da je načelnik opštinske uprave prijavio nestanak "službenih akata koji su se odnosili na finansije vezane za poslove Opštine Sremski Karlovci".
 
DRI u svom izveštaju dalje navodi i da nedostaje dokumentacija u vezi sa zahtevima za prenos sredstava i rešenja za prenos sredstava iz budžeta opštine u iznosu više od 7,5 miliona dinara, a u periodu od 28. septembra do 31. oktobra 2022. godine
 
Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ranije je za 021.rs rekao da se ovakav nestanak dokumentacije ne dešava često, ali i da postoji nekoliko mogućih situacija kako je došlo do ove situacije.
 
"Jedna mogućnost je da neka dokumentacija koja je bila obavezna po zakonu uopšte nije ni izrađena i da se onda kroz taj navodni gubitak dokumentacije možda skriva neki drugi prethodni propust koji je veći. Druga mogućnost bi bila ta da je možda u toj dokumentaciji bilo nečega što je na određeni način kompromitujuće i da se onda kroz uništavanje pokušalo sakriti to što je predstavljalo još veći problem", rekao je sagovornik portala 021.rs.
 
Nenadić dodao je da i jedna i druga mogućnost mogu biti predmet krivičnog gonjenja ili nekih prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu i računovodstvenih propisa.
 
Upravo je i Državna revizorska institucija na samom početku izveštaja napisala da, s obzirom da Opština Sremski Karlovci nije u celosti i adekvatno dokumentovala ispravljene nepravilnosti, postoji sumnja da neki navodi nisu istiniti. Šta je još državni revizor utvrdio možete pronaći OVDE.
Kako je ranije za 021.rs rekao šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Trišić, koji je i javno saopštio da je finansijska dokumentacija nestala, jedini način da ovu situaciju objasni bio bi da je došlo do problema usled poplave ili požara.
 
"Finansijska dokumentacija čuva se u opštinskom računovodstvu koje se nalazi na spratu, što znači da je teško da ova prostorija bude poplavljena, a požara sigurno nije bilo", istakao je Trišić.
 
Finansijska dokumentacija u sebi sadrži brojne informacije o tome kako se troši opštinski novac, odnosno kako se troši novac građana.
 
"Prateća dokumentacija koja se odnosi na trošenje opštinskog novca može biti veoma bitna jer može da pokaže da li je taj novac utrošen zakonito ili nije", rekao je početkom decembra za 021.rs Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.
  • Ja

    06.01.2024 22:33
    Pripojiti Novom Sadu
    Zasto nadlezni iz Pokrajine i RS nereaguju kad su u pitanju Sremski Karlovci jer tu je stvarno teski lopovluk i javasluk. Pod hitno pripojiti SK Novom Sadu, bice nam sigurno bolje. Toliko smo unazadjeni od strane lopova u posl. desetak godina.
  • StevaDžo

    06.01.2024 10:46
    Pa šta?
    Pa šta...
    U Englesku bre je ukradena, nekada davno, ogromna suma novca. I? Nikada nije nađena....pa šta...
    Poz iz Bayern
  • Mm

    05.01.2024 09:37
    Ko je ovoga stavio da bude predsednik opstine,bruka i sramota...a BM mu popila mozak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti