"Pink Panter" u Sremskim Karlovcima: Nestala opštinska finansijska dokumentacija, pokrenuta istraga

Finansijska dokumentacija o poslovanju Opštine Sremski Karlovci nestala je iz zgrade magistrata u kojoj se nalaze kancelarije opštine, saznaje 021.rs.
"Pink Panter" u Sremskim Karlovcima: Nestala opštinska finansijska dokumentacija, pokrenuta istraga
Foto: 021.rs
Ovo je potvrđeno za 021.rs iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.
 
Kako navode, dežurni javni tužilac je dojavu primio 16. novembra iz Policijske stanice u Sremskim Karlovcima. Ovaj nestanak policiji je prijavio načelnik opštinske uprave Slavko Medan.
 
"Nakon dojave je dežurni javni tužilac naložio da se pribave video zapisi ukoliko postoje na nivou zgrade, obave razgovori sa zaposlenima u opštinskoj upravi Sremski Karlovci, kao i da se pribave i druge potrebne informacije i dokumentacija, nakon čega je sačinjeni izveštaj potrebno dostaviti Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na uvid i donošenje javnotužilačke odluke", naveli su iz tužilaštva.
Dodali su i da bliže informacije u ovoj fazi postupanja ne mogu da saopšte, kao ni kako je tužilaštvo kvalifikovalo ovo delo.
 
Iz Opštine Sremski Karlovci nisu odgovorili na postavljena pitanja portala 021.rs o tome koja je dokumentacija u pitanju, kao ni kako je došlo do nestanka iste.
Kako je informacija izašla u javnost?
 
Za ovaj nestanak dokumentacije ne bi se ni znalo da se nije održala sednica Saveta za budžet i finansije Skupštine opštine Sremski Karlovci 20. novembra, a kojom predsedava šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Trišić. 
 
Kako kaže za 021.rs, tokom sednice se otkrilo da je Državna revizorska institucija (DRI) zatražila da joj opština dostavi određenu finansijsku dokumentaciju.
 
"Tada je otkriveno da je dokumentacija nestala i da je ceo slučaj prijavljen policiji. Ovo ne da nije uobičajeno, ovo se ne dešava. Takođe, nikako se ne može otkriti koja je tačno dokumentacija u pitanju", objašnjava Trišić.
 
Dodaje i da je jedini način da objasni ovu nestalu dokumentaciju to da je došlo do problema usled poplave ili požara.
 
"Finansijska dokumentacija čuva se u opštinskom računovodstvu koje se nalazi na spratu, što znači da je teško da ova prostorija bude poplavljena, a požara sigurno nije bilo", ističe Trišić.
 
(Ne)uobičajen nestanak dokumentacije?
 
Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić za 021.rs kaže da se ovakav nestanak dokumentacije ne dešava često.
 
"Mogućnosti da se neka dokumentacija slučajno izgubi nečijim propustom ili čak da se namerno uništi trebalo bi da budu manje nego ranije s obzirom na to da se ta dokumentacija priprema na kompjuteru, a uglavnom se i štampa zbog potpisivanja i tome slično", objašnjava on.
 
Dodaje da je teško dati detaljnije ocene ovog događaja, s obzirom da nije poznato o kojoj je dokumentaciji reč, ali postoji nekoliko mogućih situacija kako je došlo do nestanka ove dokumentacije.
 
"Jedna mogućnost je da neka dokumentacija koja je bila obavezna po zakonu uopšte nije ni izrađena i da se onda kroz taj navodni gubitak dokumentacije možda skriva neki drugi prethodni propust koji je veći. Druga mogućnost bi bila ta da je možda u toj dokumentaciji bilo nečega što je na određeni način kompromitujuće i da se onda kroz uništavanje pokušalo sakriti to što je predstavljalo još veći problem", priča sagovornik portala 021.rs.
 
Nenadić dodaje da i jedna i druga mogućnost mogu biti predmet krivičnog gonjenja ili nekih prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu i računovodstvenih propisa.
 
"Međutim, kod tih krivičnih dela i prekršaja postoje neke gradacije i pretpostavljam da je onaj ko je posegao za ovakvim potezom imao to u vidu i pokušao da izbegne veću odgovornost ili odgovornost za neko krivično delo", kaže on.
 
Ističe da će se odgovornost ustanoviti tokom postupka u tužilaštvu, a potom i u sudu.
 
"Krivična odgovornost sa sobom ponekad vuče i neke druge posledice, pa tako ako se izrekne neka bezuslovna kazna zatvora u trajanju od šest meseci i duže, to povlači sa sobom i otkaz. Ipak, to ne važi ako se krivični postupak završi na neki drugi način, uz neku blažu ili uslovnu osudu", objašnjava Nenadić za 021.rs.
Dodaje i da postoje disciplinske mere koje se mogu izreći službenicima u lokalnoj administraciji i koje su predviđene zakonom, a kreću se od smanjenja plate, pa do otkaza.
 
"Kada je reč o javnim funkcionerima, ako je i neko od njih umešan, izricanje određenih krivičnih sankcija bi moglo da povuče za sobom kao posledicu i pokretanje postupka za razrešenje", objašnjava on.
 
Zašto ovo treba da se tiče građana?
 
Finansijska dokumentacija u sebi sadrži brojne informacije o tome kako se troši opštinski novac, odnosno kako se troši novac građana.
 
"Prateća dokumentacija koja se odnosi na trošenje opštinskog novca može biti veoma bitna jer može da pokaže da li je taj novac utrošen zakonito ili nije", zaključuje Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Komentari 38

  • /

    05.12.2023 21:11
    /
    @Lupetate
    znas li sta je bilo 2000-e?
    tada su dokumentaciju palili bas ovi tvoji danas.
  • ex chapman

    05.12.2023 10:05
    pod mac bato
    toliko bezobrazno da izaziva mucninu i povracanje
    ne moze nam niko nista...
  • need for speed

    05.12.2023 09:06
    Ne zna se
    Ustanovljeno je da je nestala dokumentacija kada im je DRI tražio neku dokumentaciju a ne zna se šta je nestalo. Pa za početak, recimo, da je nestalo to što im je DRI tražila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti