Šta je Tišma 1999. pričao za Radio 021: "... ali Novi Sad živi dalje"

Na kraju 20. veka, u jeku NATO bombardovanja Jugoslavije, Aleksandar Tišma je imao 75 godina. Srušeni mostovi u Novom Sadu nisu bili prvi koje je video u svom životu.
Na današnji dan, 16. januar, pre jednog veka rođen je Aleksandar Tišma. 
 
Najveći deo svog života proveo je u Novom Sadu, ali je njegovo delo prevazišlo granice lokalno ili nacionalnog.

Kada je 1. aprila 1999. godine srušen Varadinski most, Radio 021 je kontaktirao Tišmu i on je dao izjavu. 

"Most koji je srušen jutros u Novom Sadu igra neku ulogu i u mom životu, kao i životu mnogih Novosađana. Ja sam se kupao u drvenom kupalištu ispod tog mosta. Moj otac, kad je bio vojnik, 1941. bio mobilisan, mesto njegove mobilizacije bio je Petrovaradin, znači preko puta Novog Sada, a mi smo i tada stanovali u Novom Sadu. On je dolazio kući da spava i to je trajalo nekoliko dana. Kad jedne noći, velika eksplozija se čuje, pa druga. Ujutru kad je krenuo u kasarnu, on je video da su mostovi dignuti u vazduh i da on ne može da pređe u kasarnu. Sad je on ponovo srušen, ali Novi Sad živi dalje. Njemu taj most treba, jer on povezuje Novi Sad sa Petrovaradinom. Novi Sad je i nastao zbog Petrovaradina, taj most je nužni i sastavni deo Novog Sada i nema nikakve sumnje da će on ponovo biti uspostavljen", rekao je 1999. Tišma.
 
Tonski zapis ove izjave ostao je sačuvan u okviru poetsko-dokumentarne emisije "Ja živim tu" Radija 021.
 
 
Ova Tišmina izjava u skladu je sa onim što je o njemu u Vremenu napisao Teofil Pančić, navodeći da "iako svedok i suptilni opservator istorijskih lomova i dubokih padova ljudskosti, Tišma je do posvemašnje odbojnosti nesklon dociranju i moraliziranju: vlastito protivljenje Zlu nikada nije brkao sa ispraznim parolaškim progresivnim angažmanom, osobito ne u svojoj literaturi".
 
"Otuda je i u poslednjoj, ratnoj deceniji bivao ne samo potuljeno odbacivan, sumnjičen i preziran od Niščih, od onih sa kojima ništa zajedničko i nije hteo da ima, nego ponekad i neshvaćen od onih s kojima bi trebalo da je načelno ‚na istoj strani’, onih koji su ga tako loše čitali i shvatali da ste onomad, u nekoj glupavoj mrtvorođenoj polemici, mogli čuti čak i besni usklik kako se radi o matorom provincijskom piscu’ koji tu nešto vrda i izbegava svoje Moralne Dužnosti…", zapisao je Pančić.
Povodom veka od rođenja Aleksandra Tišme u Novom Sadu je oslikan mural na ulaz u Društvo književnika Vojvodine.
 
Njegova dela prevedena su na 22 jezika, čime je Tišma postao cenjen i čitan i van srpskog i jugoslovenskog kulturnog prostora.
 
U čast Aleksandra Tišme ustanovljena je književna nagrada koja se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku.
 
Povodom sto godina od njegovog rođenja, u Kulturnom centru Novog Sada biće otvorena multimedijalna izložba "Sećaj se zauvek: Aleksandar Tišma". 
 
Izložba će biti otvorena u 19 časova.
  • boger

    17.01.2024 01:40
    Ko bi rekao?
    Slučajni prolaznik koji bi upoznao sadašnji Novi Sad nikako ne bi mogao da ga poveže sa Tišmom 1 ni sa Tišmom 2. Ovo što nam se dešava je između ostalog i zbog toga što nismo (raz)umeli da ih poštujemo.
  • Ahab

    16.01.2024 20:51
    Zivot u drzavi reciklirane radikalske bande samo je jos jedan dokaz da ZLO ima vise lica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti