Deca iz Novog Sada počinila bar 32 krivična dela: Pomeriti starosnu granicu krivične odgovornosti?

Vest da su desetogodišnjak i dvanaestogodišnjak iz Novog Sada osumnjičeni za 32 krivična dela ponovo je pokrenulo pitanje da li važeći zakoni daju pravi odgovor na problem maloletničkog kriminala.
Deca iz Novog Sada počinila bar 32 krivična dela: Pomeriti starosnu granicu krivične odgovornosti?
Foto: Pixabay
Praksa, ali i najnovija istraživanja govore da je stav građana, naučnika i profesionalaca prema starosnoj granici krivične odgovornosti - podeljen.
 
U istraživanju "Stav javnosti prema maloletnim počiniocima krivičnih dela" učestvovalo je više od 5.000 ispitanika iz Srbije. Cilj je, kaže autorka Jovana Škorić, da zaštitimo društvo, s jedne strane, a sa druge - interese i prava deteta.
"To je drugačije od države do države, kada pričamo o pravnom poretku, ali s druge strane, nauka nam je pokazala da dete sazreva sa 16 godina, i da ono tek tada može da rasuđuje i kontroliše svoje impulse. Mi smo tu težili da vidimo šta misli javnost, i preliminarni rezultati pokazuju da je javnost za strože kazne, za spuštanje krivične odgovornosti na 12 godina", kaže za RTS dr Jovana Škorić, sociološkinja-istraživačica Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD).
 
Podaci Višeg suda u Novom Sadu govore da je broj predmeta koji se tiču maloletnika najveći u prethodnih pet godina, dok je novosadska policija u istom periodu registrovala 878 krivičnih dela koja je počinilo 487 maloletnika, što takođe govori o porastu maloletničke delinkvencije.
I dok se prema počiniocima teških krivičnih dela starijih od 14 godina često odlučuju za represivniji pristup, u slučajevima mlađih počinilaca nadležnost ne postoji.
 
"Dete ne može da bude saslušano kao osumnjičeni, ne može da bude uhapšeno, ne može da bude sprovedeno sudiji za maloletnike, ne može da se u odnosu na njih vodi krivični postupak", navodi Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave Novi Sad.
 
Brigu o njima preuzima Centar za socijalni rad, koji ih smešta u odgovarajuće ustanove. Međutim, dva dečaka osumnjičena za 32 krivična dela pobegla su ubrzo nakon prijema u takvu ustanovu. Ovo nije izolovan slučaj.
 
"Često se dešava da se samovoljno udalje iz ustanove socijalne zaštite otvorenog tipa", kaže Vojvodić Tomović.
 
Postojeće norme moraju se ispitati ponovo, jer zrelost dece danas i u vreme kada je konvencijom uspostavljena granica krivične odgovornosti, nije ista, stav je doktora prava Zorana Pavlovića.
 
"Od strane najviših državnih organa iskazana je spremnost da se o ovoj temi odlučuje u najvišim zakonodavnim telima, struka mora da uradi svoje i da dâ svoj stav i svoj sud o tome. Da bismo ovaj problem rešavali post festum, znači kada se nešto desi, onda moramo da imamo ne samo zakonska rešenja, nego i odgovarajuće ustanove i institucije gde će ta deca biti smeštena", smatra Pavlović.
Struka se, kaže, ućutala, a institucije imaju previše nadležnosti i nedovoljno kapaciteta, zbog čega preventivne mere nisu efikasne. Zato su potrebne promene postojećih rešenja i zajednički odgovor struke i države.
  • Goran

    21.01.2024 11:26
    Posto je za krivicno delo koje pocini maloletnik odgovoran njegov staratelj da li ce neko iz Centra za socijani rad, kao odgovoran za tu decu ,odgovarati krivicno za ovo ili ce pojesti vuk magarca jer oni nisu sposobni da rade svoj posao!!
  • @ja

    21.01.2024 11:09
    Iskustveno znam da takvi humanisti kao ti najglasnije vriste za osvetu i linc, kad ih ovakvo nevinasce dohvati i prebije, ili mu demolira auto.
  • Bg

    21.01.2024 11:05
    @zabrinuta
    Дођите у Београд да видите шта овде раде. Поједина деца (не сва, али не ни мали број) кад прелазе улицу на пешачком и телефонирају, намерно прелазе полако, и још вас гледају док седите у колима и смеју се, да виде да ли се нервирате. У великим тржним центрима попењу се на највише спратове и одатле гађају кокицама или папирима пролазнике на нижим спратовима. Такођер, пљување. Кад неко излази из лифта или кад прођу поред њега, они га пљуну. Најчешће старе особе или млађе од њих. Писало је јуче у Блицу о томе. Опет кажем, не сва деца, него поједина а није их мало. Али добро, маме су по теретанама, соларијуми, броје се лајкови на ФБ, а тате у великим пословима, а децу васпитава пинк, хепи, задруга, парови.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti