FOTO: Vodeći svetski portal za arhitekturu nominovao novosadske arhitekte za stan godine

Vodeći svetski portal za inovativnu arhitekturu nominovao je stan koji su projektovale novosadske arhitekte Nevena Vujasinović i Bogdan Milojković za stan godine.

Oni su ujedno i jedini kandidati za ovu prestižnu nagradu iz Srbije. 

Kako se navodi na portalu "Arch Daily" Novosađani su renovirali stan površine 39 kvadrata u Novom Sadu.

"Spavaća soba igra ulogu parazita, dok je sve ostalo u stanu pozicionirano u odnosu na 'uljeza'", piše u opisu projekta.
 
Foto: Relja Ivanić
 
Dodaje se da kontrasti u dizajnu vode do boljeg razumevanja između kompleksnosti funkcija i potreba stanara.
 
"Ovaj prostor predstavlja sve što nismo znali da možemo da iskusimo u stanu ovako ograničene površine", piše "Arch Daily".
Na domaćem portalu "Dizajn enterijera" navodi se da je cilj projekta postići što veću funkcionalnost u malom stanu, te da je površina spavaće sobe svega četiri kvadratna metra.
 
"Umesto pojedinačnih prostorija, stambene funkcije razdeljene su u zone. One su međusobno povezane i razdvojene 'mekanim barijerama'", piše "Dizajn enterijera".
 
Foto: Relja Ivanić
 
Obezbeđen je i ogroman prostor za skladištenje, a da nije izgubljena funkcionalnost dominantnog dnevnog boravka. Za to su se arhitekte oslanjale pretžno na tlocrt i nameštaj po meri.
  • Pmila NS

    08.02.2024 10:33
    Japanci
    Neko vece sam gledala devojku iz Japana, koja zivi u 8 kvadrata. Kako je u tom stanu ziveti, sve je prilagodjeno i na rasklapanje. Uglavnom dodje u stan samo da spava. Rasiri ruke i dlanovi su joj na zidovima. Smejala se, reporter takodje. Tako je kad je prenaseljeno. Tamo se niko ne cudi, ovde je uvek premalo kvadrata...
  • Lynx

    04.02.2024 14:58
    .
    Sasvim fin stan za jednu osobu. Ja bih naravno umesto police za knjige napravio zatvorenu komodu jer knjige gutam pa samim tim i znam koliko vole prasinu. Sve ok, ne znam cemu negativni komentari, valjda se to mora haha...
  • Samo posmatram

    03.02.2024 15:31
    Šteta što nisu prikazane fotografije ulaza u stan, predsoblja, kupatila (onoga što je iza plakara sa ogledalima), kao i dela u “uljezu” iza spavaćeg dela.
    Ukoliko je predstavljeni renovirani stan od 39 m2 jedan od jednosobnih stanova sa Limana 2, tada ima zaista dovoljno prostora za odlaganje, naročito u delu iza spavaćeg dela, kao i u ostavi pored kupatila. Inače, mirisi kuvanja bi se lako rešili primenom “Bosh” ploče sa uvlačenjem isparenja “na dole” i zatim sprovođenjem preko terase napolje.
    Generalno, vrlo interesantno rešeno izuzev nepotrebnog skidanja gipsanih ploča sa plafona i time remećenja zvučne i toplotne izolacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti