Prigovori na novi most u Novom Sadu: Dopunjena žalba Bernskoj konvenciji

NVO "Svet i Dunav" uputila je drugu dopunu žalbe Bernskoj konvenciji u vezi sa izgradnjom mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu.
Prigovori na novi most u Novom Sadu: Dopunjena žalba Bernskoj konvenciji
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju ove nevladine organizacije, oni su dostavili Savetu konvencije argumentaciju od 14 tačaka kojom osporavaju legitimnost i poštovanje zakonskih procedura prilikom usvajanja Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad.

Posebno su osvrnuli na projekat izgradnje mosta, ali i potencijalnu gradnju "Novog Sada na vodi".

"Nezakonitosti u proceduri usvajanja Generalnog urbanističkog plana su navodi koje su izneli aktivisti, organizacije (posebno ističemo pravni tim RERI i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije) i opozicione stranke, koji su se protivili usvajanju tog dokumenta. Tvrdnje o činjenicama da je plan štetan za životnu sredinu, da favorizuje privatne investitore, da je donet bez adekvatne javne rasprave i da krši zakone i propise potkrepili smo mnoštvom činjenica, dokazima o podnetim primedbama, ukazivanjem na konkretno nepoštovanje zakona i propisa i proceduralnim greškama. Najosporovaniji aspekti plana su izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa na brodogradilištu i Trandžamentu, kao i povećanje spratnosti i gustine zgrada u nekim delovima grada", piše "Svet i Dunav".
Oni podsećaju da su iz Studije procene uticaja na životnu sredinu izostavljeni georeferencirani podaci o 139 strogo zaštićenih divljih vrsta na predmetnom području. Ove podatke je, pišu, Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine dostavio NVO "Svet i Dunav" u vidu primedbe.
 
"Na predatu primedbu odgovor sastavljača je usledio u maniru kojim se uzurpirane institucije odveć lakonski odnose već pune tri godine na sve dostavljene dokaze, studije i aktivnosti kojima smo jasno ukazivali na sve nezakonitosti koje prate otimanje značajnog ekosistema i vodoplavne zaštitne oblasti u Novom Sadu. Georeferencirane podatke su nazvali 'proizvoljnim' i 'neutemeljenim u nauci' iako su isti urađeni od strane potvrđenih naučnih radnika i strukovnih udruženja, uz obimnu foto dokumentaciju", piše u saopštenju.
 
Oni dodaju da je drugi deo primedbe koji se odnosi na izostanak predloženih mitigacionih mera za strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste apsurdan, te da je Zavod odgovorio da je odabir lokacije uticao na smanjen negativan uticaj izgradnje mosta, jer se most gradi na samom obodu zaštićenog područja. 

Među 14 tačaka koje se navode u žalbi su i zastarele studije, problemi sa javnim raspravama, izostanak participacije građana, mogući sukobi interesa, upotreba sile na protestima protiv Generalnog urbanističkog plana, protivustavno usvajanje plana, seča šume na Šodrošu i izbegavanje zakona i procedura prilikom usvajanja Plana. 

Podsetimo, Bernska konvencija je na sednici održanoj 15. i 16. septembra 2022. godine u Strazburu otvorila proces povodom uništavanja staništa zaštićenih divljih vrsta na području Šodroša.

  • Vladan

    06.02.2024 10:07
    @FENIX

    Šta ćeš, nakupilo se smeće da navija za ovakve budalaštine.
  • Žitelj

    06.02.2024 09:16
    Najlepši deo Novog Sada na Dunavu postao je naveća perionica novca i opasno čvorište u ovom delu Evrope, ne dozvolimo ovo!
  • FENIX

    06.02.2024 07:40
    veliki vojvodjani ,borci za ocuvanje ptica a grad usran od smeca i nekulture

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti