Opština Sremski Karlovci i neobičan slučaj velikog duga koji otplaćuje investitor

Opština Sremski Karlovci krajem prošle godine usvojila je Elaborat o otuđenju građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe po ceni manjoj od tržišne.
Opština Sremski Karlovci i neobičan slučaj velikog duga koji otplaćuje investitor
Foto: 021.rs

Zemljište će biti otuđeno u korist privrednog društva "Realnova" iz Beograda koje će na predmetnoj lokaciji uz magistralni put Novi Sad - Beograd, u Preradovićevoj ulici, u centralnom delu Opštine Sremski Karlovci, graditi stambeno-poslovni objekat. 

Parcela je površine 3.249m2, a procenjena tržišna vrednost za ovu lokaciju je, kako se navodi u Elaboratu 4.794 dinara, odnosno ukupna tržišna vrednost parcele je 15.575.706 dinara, odnosno 132.953 evra.

U Elaboratu se predlaže stopostotno umanjenje, odnosno da investitor ne mora da plati ništa za predmetnu parcelu. 
 
Neobično je to što se u Elaboratu navodi da je ova parcela pod teretom i da postoji potencijalni dug opštine prema firmi "Tipopromet" iz Sremskih Karlovaca, odnosno građanki koja je odgovorno lice u toj firmi.
Opština, investitor i odgovorna osoba u firmi još u avgustu 2022. godine potpisali su ugovor, kojim investitor "Realnova" preuzima deo ovog potencijalnog duga.
 
Investitor bi u slučaju aktivacije duga, uplatio novac građanki 650.000 evra, umanjujući time ukupnu obavezu opštine. U Elaboratu se nigde ne navodi koliki je ukupan dug, s obzirom na to da piše da se u slučaju investitorove isplate dug samo umanjuje, a ne briše. 
 
Ovo bi, praktično, značilo da bi investitor platio ovo zemljište skoro pet puta iznad tržišne vrednosti, umesto da, po osnovnom predlogu Elaborata zemljište dobije bez naknade. 
 
Nepoznato je i kako je ovaj dug nastao.
 
Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Opštini Sremski Karlovci Dragan Trišić, upitao je na sednici Skupštine opštine na kojoj je usvojen ovaj elaborat kako je dug nastao, međutim nije dobio odgovor. On je nakon sednice saopštio da ni građani ni odbornici nisu obavešteni kako je napravljen ovoliki dug.
 
Firma prema kojoj je dug navodno napravljen "Tipopromet Sremski Karlovci" je u stečaju. Kako se navodi u dokumentaciji Privrednog suda koju je 021.rs dobio putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, još 2018. godine doneto je rešenje o prekidu postupka protiv Opštine, jer je pravno lice prestalo da postoji. 
 
Iz Opštine nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja u vezi sa ovim dugovanjem koje iznosi sedminu budžeta opštine za 2024. godinu. 
 
Šta će se graditi?
 
Odlukom o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca iz 2023. godine predmetna parcela je predviđena za višeporodično stanovanje sa poslovanjem. Postoji mogućnost izgradnje objekata visine do tri sprata i prizemljem. 
 
Indeks zauzetosti parcele objektima visokogradnje je maksimalno 50 odsto, a pored toga, parcela može biti zauzeta saobraćajnim i vodenim površinama, najviše 30 odsto. Investitor u sklopu parcele mora da obezbedi minimalno 20 odsto zelenih površina.
 
Dozvoljena je i izgradnja podrumskih i suterenskih etaža objekta, ukoliko ne postoje smetnje geotehničke i hidrotehničke prirode. 
 
Ukupna visina objekta ne sme preći 13,5 metara, mereno od zaštitnog trotoara objekta. 
 
Investitor "Realnova" se izjavom obavezao da će na parceli izgraditi poslovno-stambeni objekat površine od oko 4.500 kvadrata koji će posedovati tri poslovna prostora koja će biti izdata Merkatoru (IDEA), Pepku i menjačnici. 
 
U Elaboratu se navodi da će ovi zakupci obezbediti od 35 do 40 novih radnih mesta po jednoj smeni, čime bi se doprinelo smanjenju stope nezaposlenosti. Ovo bi značilo povećanje zaposlenosti u opštini od oko pet odsto.
Ko je investitor?
 
Kako se navodi u Elaboratu, investitor "Realnova d.o.o" Beograd - Novi Beograd je privredno društvo koje se pretežno bavi izgradnjom i izdavanjem poslovnih objekata svojim saradnicima, a koji predstavljaju vodeće kompanije koje se bave prodajom robe široke potrošnje, poput Merkatora i Pepka.
 
Prostore izdaje u Beogradu i Novom Sadu, a trenutno gradi i poslovne prostore u Šimanovcima, na Mišeluku, na Zlatiboru i u Futogu. 
 
Privredno društvo posluje sa poslovnom dobiti iznad 30 miliona dinara. 
 
Ova firma je u posedu švajcarske firme "Glotec International", koja takođe poseduje i "Eco Glotec". Kao stvarni vlasnik firmi "Eco Glotec" i "Realnova" vodi se švajcarski državljanin Aleksandar Pešović. 
 
"Glotec International" ima više od 50 odsto udela u obe firme. 
 
Udeo u "Eco Glotec" imaju i biznismeni Nenad Kovač i Dragan Klisura, ali i "EL&MI Group" koja je u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića. 
  • Slavko

    16.02.2024 22:40
    Raspad
    Neobican slucaj velikog duga...I sad kao mi cemo dobiti tamo nesto,a oni pokrali boga oca! Ima i gimnaziju da izdaju a narod ce biti srecan jer ce dobiti Pepco.
  • '''

    16.02.2024 17:41
    Sve d....i rade u toj opstini.A tek sto se pije po kancelarijama doticnog i doticne...
  • Karlovcani

    13.02.2024 11:02
    Jel zivo tuzilastvo?
    Celi Karlovci znaju da je ovo delo coveka sa bradicom i kosicom iz Sarajeva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti