Promet nekretnina najviše pao u Novom Sadu i Beogradu: Stručnjaci očekuju više stambenih kredita

Stručnjaci za promet nekretnina očekuju da će ove godine cene kuća i stanova u Srbiji stagnirati i predviđaju da će u drugoj polovini godine doći do povećanja broja odobrenih stambenih kredita.
Promet nekretnina najviše pao u Novom Sadu i Beogradu: Stručnjaci očekuju više stambenih kredita
Foto: Pixabay
Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za Tanjug je istakla da su prethodnih par godina kreditni uslovi bili pooštreni i da je cena kredita povećana zbog monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i SAD, a predsednik Upravnog odbora Udruženja Klaster nekretnina Nenad Đorđević da će ECB olabaviti monetarnu politiku i da će euribor opasti, što će ponovo dovesti do većeg uzimanja stambenih kredita kod banaka.
 
"U našim uslovima kada se i dalje najveći deo kupoprodaja, više od 80 odsto, finansira gotovinom, to će imati psihološki značaj da naši ljudi imaju signal da ne očekuju pad tržišta. Mislim da se taj signal na našem tržištu već sada prihvata i da će ono, što se tiče prometa, ići u smeru oporavka", naveo je Đorđević za Tanjug.
Istakao je da su građani Srbije u drugom i trećem kvartalu prošle godine uglavnom očekivali pad cena nekretnina i odlagali kupovinu, što je u četvrtom kvartalu rezultiralo padom prometa.
 
Taj pad se, prema njegovim rečima, najviše osetio u velikim gradovima, Beogradu i Novom Sadu.
 
"U poslednjem kvartalu smo imali blagi rast, za oko 0,5 odsto, traženja i odobravanja stambenih kredita, tako da je oko 17 odsto kupovine stanova u četvrtom kvartalu finansirano iz stambenih kredita. To je rezultiralo blagim porastom cena od 5,8 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine ili 0,8 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine", istakao je on.
Đorđević je naglasio da je najveća potražnja za stanovima u Beogradu i Novom Sadu i da se najviše traže manji stanovi, u centru grada i drugim boljim lokacijama.
 
Prema njegovim rečima, u četvrtom kvartalu prošle godine samo u Nišu nije došlo do pada prometa nekretnina a na jugu Srbije tražnja je bila veća u odnosu na ostale delove Srbije.
 
Upoređujući cene nekretnina u Srbiji i drugim državama regiona istakao je da su one kod nas niže i naveo da su se u nekim zemljama, kao što je recimo Nemačka, jače osetile posledice rasta euribora.
 
Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda istakla je da indeks cena stanova za 2023. godinu koji je objavio RGZ, potvrđuje međugodišnji rast cena stanova od 5,75 odsto i dodala da rast usporava zato što se menja odnos snaga u ponudi i potražnji.
 
"Kada pogledamo rast u odnosu na prethodni kvartal, vidimo da on polako usporava i sada iznosi samo 0,8 odsto, dok smo u prethodnim kvartalima imali međukvartalni rast od dva-tri odsto", navela je ona za Tanjug.
Naglasila je da je i pored trenutnog pada prometa u odnosu na rekordnu 2022. godinu, broj kupoprodaja na nivou prepandemijske 2019. godine i dodala da visok nivo cena održava disbalans između ponude i potražnje.
 
"Na našem tržištu preovladava keš kupovina nekretnina zato što građani koji imaju višak novca žele da investiraju u nepokretnosti, jer se one smatraju sigurnom investicijom. Dakle, stanovi se kupuju ne samo radi rešavanja stambenog pitanja, već ova vrsta kupovine predstavlja investiranje i način da se sačuva novac", rekla je ona.
 
Navela je da se, posmatrajući indeks cena RGZ-a i trendove, može očekivati da će se trend usporavanja cena nastaviti i u naredna dva kvartala ove godine.
 • Zokins

  20.02.2024 20:31
  Mafijaška posla..nikad ih više nije bilo..
 • Dodikova

  20.02.2024 20:15
  Zgrada
  Evo istinitog događaja prilikom pregovora o stanu koji gradi Dodikova firma: oglašen za 2100, prvo pitanje direktorice prodaje jeli keš- jeste, cena je onda 1600 evra. Poznajem jednog od dir. u firmi i na spomen imena ponuđena cena je bila 1400. Šta je poenta? Ovih 1400 je zapravo realna cena za ljude koji me pristaju da budu ovce. Čak i da je ostalo 1600, 500*60 kvadrata cena je realno manja za 30000.
 • Misa Vacic

  20.02.2024 14:57
  @Investiror
  Ok gosn Investitore. Sad nam lepo reci kako to da je u gotovo svim okolnim zemljama cena kvadrata jeftinija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.