Novosađanka ne može stare lekove da preda apotekama: Procedura nejasna, a nadležni ćute

Apotekarske ustanove zakonom su u obavezi da lekove sa isteklim rokom trajanja preuzmu od građana i da ga skladište. Međutim, to nije uvek slučaj.
Novosađanka ne može stare lekove da preda apotekama: Procedura nejasna, a nadležni ćute
Foto: Pixabay
Nekoliko Novosađana javilo se redakciji 021.rs sa problemom da apoteke odbijaju da preuzmu od njih lekove sa isteklim rokom trajanja. Uprkos tome, savetuju ih da ovakav otpad ne bacaju u komunalni.
 
Jedna građanka je za 021.rs rekla da već mesecima pokušava da svoje lekove preda apotekama širom Novog Sada. U tome do sada nije bila uspešna.
 
"Već nekoliko meseci me šalju iz apoteke u apoteku tvrdeći da su im hangari za odlaganje lekova puni i da ne mogu da prime nijedan lek i da će neko drugi možda moći. Znači da je jedino rešenje za mene i ostale građane da lekove bacimo u kontejner i ko zna gde će to kasnije završiti, a među mojim lekovima ima ozbiljnih medikamenata za hroničnu terapiju", objašnjava ona.
Drugi Novosađanin za 021.rs kaže da su mu u jednoj apoteci u užem centru grada rekli da ne prikupljaju farmaceutski otpad.
 
"U toj apoteci su mi rekli da su ranije prikupljali, ali da otpad niko nije odnosio, pa im se nakupilo i i dalje ne znaju šta će sa tim da rade. U drugoj apoteci su mi rekli da mogu da im donesem lekove i da imaju firmu koja odnosi otpad i skladišti ga", kaže on.
Zakonom o upravljanju otpadom propisano je da su apoteke dužne da preuzmu farmaceutski otpad koji donose građani, dok iz Ministarstva zdravlja za 021.rs navode da apoteke ovaj otpad ne mogu preuzimati.
 
Da je farmaceutski otpad veliki problem ustanovila je i Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju početkom 2023. godine. Tada je zadala i niz mera koje nadležne institucije moraju da sprovedu kako bi se ovo pitanje rešilo.
 
Naveli su i da na teritoriji Srbije ne postoje centralna regionalna skladišta opasnog otpada, u koji se ubraja i farmaceutski, uprkos tome što je ovo rešenje dato još 2010. godine.
 
Kako je farmaceutski otpad zakonom regulisan?
 
Zakonom o upravljanju otpadom propisano je da su apoteke dužne da preuzmu farmaceutski otpad, vode evidenciju o otpadu, zaključe ugovor sa firmama koje će sakupljati i skladištiti isti.
 
Troškove upravljanja, odnosno izvoza farmaceutskog otpada sakupljenog od građana snosi proizvođač ili uvoznik koji stavlja lekove na tržište u Srbiji, proporcionalno učešću u masi plasmana svojih proizvoda. 
 
"Za ovu zakonsku odredbu nije uspostavljen mehanizam za primenu i iz tog razloga apoteke ne preuzimaju farmaceutski otpad proizveden od strane građana", navodi DRI.
 
  
 
Pravilnikom o upravljanju farmaceutskim otpadom iz 2019. godine je propisan i način i postupak sakupljanja otpada od građana.
 
DRI je nakon obavljene revizije zaključio da iako zakon i pravilnik postoje, sistem sakupljanja i upravljanja farmaceutskim otpadom u Srbiji nije uspostavljen.
 
Državni revizor uputio je i preporuke Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu zaštite životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.
 
Kako se navodi u izveštaju, ova dva ministarstva trebalo bi da uspostave mehanizme zakonskih odredbi koje se odnose na sakupljanje farmaceutskog otpada od građana, finansiranja troškova njegovog preuzimanja i zbrinjavanja od strane operatera, kao i da propiše kriterijume za utvrđivanje najboljih tehnika tretmana ovakvog otpada.
 
U narednom izveštaju, koji nadležna institucija podnosi Državnoj revizorskoj instituciji nakon 90 dana, Ministarstvo zdravlja je navelo da su u toku izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom u kojima bi se pokrile i preporuke DRI, a da će biti ispunjene u periodu do tri godine od davanja izveštaja.
 
Iz Ministarstva zaštite životne sredine su odgovorili državnom revizoru da su zatražili tehničku pomoć za sprovođenje projekta u cilju izrade Nacrta izmena i dopune Pravilnika o upravljanju farmaceutskim otpadom, za šta su procenili da će uraditi u roku od godinu dana.
 
"Ovim Nacrtom biće obuhavaćeno unapređenje sakupljanja farmaceutskog otpada od građana, kao i proširena odgovornost proizvođača (proizvođača i uvoznih lekova). Nakon završenog projekta, biće formirana Radna grupa za izradu Izmene Pravilnika o upravljanju farmaceutskim otpadom. Nakon sprovođenja procedure izrade Nacrta, usvajanja izmena Pravilnika, nastaviće se sa razvojem sistema za finansijsko upravljanje", naveli su oni u Izveštaju o sprovođenju preporuka upućenom DRI.
 
Pokrajinskom sekretarijatu je državni revizor preporučio da ovlasti lice za vođenje Registra izdatih dozvola najmanje jedanput godišnje, kao i za inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o upravljanju otpadom.
 
Iz ove institucije kratko su odgovorili u izveštaju da će biti određeno lice i da će se nadzor kontinuirano vršiti, a da će mera biti uspostavljena u roku od šest meseci.
 
Državni revizor naveo je i da je nedostatak infrastrukture za tretman otpada u Srbiji je otvorio, kao jedinu mogućnost zbrinjavanja otpada, izvooz na tretman u ovlašćena i registrovana postrojenja u Evropsku uniju.
 
"Preduzeća koja izvoze otpad su iz domena farmaceutske industrije, elektroenergetike, izvozi se i laboratorijski otpad iz nekih medicinskih ustanova", navodi revizor.
Ko je nadležan? 
 
Iako je portal 021.rs pitanja ovim institucijama uputio pre nekoliko nedelja, odgovori su od nekih izostali, a od drugih bolje da nisu ni stigli.
 
Dok su u Ministarstvu zaštite životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine odlučili pitanja da ignorišu, u Ministarstvu zdravlja ista su prosledili Odeljenju inspekcije za lekove i medicinska sredstva i psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja.
 
"Navedena pitanja nisu u nadležnosti ovog Odeljenja. Kolege su sugerisale da se obratite Ministarstvu za zaštitu životne sredine jer apoteke ne mogu preuzimati farmaceutski otpad od građana", naveli su oni u odgovoru.
 
Iz Privredne komore Srbije su za 021.rs kratko naveli da su u toku prošle godine u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine (koje je odgovorno za ovo pitanje) uradili situacionu analizu upravljanja medicinskim i farmaceutskim otpadom.
 
Novosađanima koji su se obratili portalu 021.rs apotekari koji su odbili da preuzmu njihove lekove sugerisali su da svoj otpad ipak ne bacaju u onaj u okviru svog domaćinstva, ali i dalje ostaje nejasno šta treba da urade sa istim.
  • zzz

    21.02.2024 22:31
    Jasno ko dan
    Očigledno da sistem ni ovde nije zakazao. Ne reaguje jer nema šta da se ukrade, a nazadnjake samo to interesuje.
  • Nije mi cilj

    21.02.2024 19:28
    Da nekog uvredim
    Ali, da meni posle odlaska u drugu-treću apoteku kažu da ne mogu da preuzmu stare lekove, ostavio bih im iste na pultu, pa neka ih oni bace u smeće na njihovu odgovornost.
  • Miki

    21.02.2024 18:29
    Bitno da se u pevajuće fontane ulaze novac dok se na bitne zivotne stvari uopste ne misli. Isti problem sam imao i sa elektronskim otpadom jwe niko od firmi nece da dodje i preuzme niti postoji standardna procedura za to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti