Amoksicilin, morfijum, insulin, vakcina protiv malih boginja: Objavljena lista lekova važnih za EU

Evropska komisija je objavila prvu listu lekova od ključne važnosti u Evropskoj uniji.
Amoksicilin, morfijum, insulin, vakcina protiv malih boginja: Objavljena lista lekova važnih za EU
Foto: Pixabay
Ta lista je važan deo napora Brisela, u okviru Evropske zdravstvene unije, da obezbedi pacijentima lekove koji su im potrebni, osiguravanjem snabdevanja ključnim lekovima i sprečavanjem nestašica, navodi Rojters.
Lista, urađena u saradnji sa Evropskom agencijom za lekove (EMA) i Mrežom rukovodilaca agencija za lekove zemalja članica EU (HMA), deo je širih izmena zakona, koji regulišu 136 milijardi evra vredno tržište farmaceutske industrije EU.
To je najveća revizija postojećih medicinskih zakona u poslednje dve decenije, ukazuje Rojters.
 
"Svrstavanje na ovu listu nije pokazatelj da će lek doživeti nestašicu u bliskoj budućnosti. Naprotiv, to označava kritičnu važnost sprečavanja nestašice takvih specifičnih lekova", saopštila je Komisija.
 
Lista, koju je objavila Evropska agencija za lekove, uključuje širok spektar esencijalnih, generičkih lekova od osnovnih antibiotika kao što je amoksicilin, lekova protiv bolova poput morfijuma i insulina koji se koriste za lečenje dijabetesa.
 
Na listi su, između ostalog, i neke vakcine protiv malih boginja, hepatitisa B i tetanusa, navodi Rojters.
 
Iz Komisije je najavljeno da će se ova lista objavljivati u fazama, i da će se 2024. godine spisak nastaviti i proširiti na druge odobrene lekove u EU koji trenutno nisu uključeni u prvu verziju.
  • komšinica

    13.12.2023 12:28
    @Svetlana NS
    Tačno, vakcina nije lek. Suštinski ni insulin nije lek, jer ne leči dijabetes.
  • Svetlana NS

    13.12.2023 09:18
    Lekovi?
    Ako su i vakcine lekovi, koje bolesti leče?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.