Napokon poznat status učenika Srednje policijske škole u Sremskoj Kamenici: Procedura "ispeglana"

Konkurs za drugu generaciju polaznika Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici raspisan je nedavno, a ova škola u okviru Zakona o policiji i dalje ne postoji.
Napokon poznat status učenika Srednje policijske škole u Sremskoj Kamenici: Procedura "ispeglana"
Foto: 021.rs
Ovo bi značilo da zakon i dalje ne prepoznaje ovu srednju školu kao vid obuke budućih policajaca, nego Centar za osnovnu policijsku obuku (COPO). Ipak, poznato je i da se u Nacrtu izmena Zakona o unutrašnjim poslovima nalazi i deo u kom se reguliše status učenika ove srednje škole.
 
Srednja policijska škola "Jakov Nenadović" osnovana je početkom 2023. godine uredbom Vlade Srbije, koja ju je proglasila školom od posebnog interesa za državu, nakon čega je ovu školu upisala i prva generacija budućih policajaca - njih 210.
Kako je ranije za 021.rs rekao Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), cilj Ministarstva unutrašnjih poslova tada je bio da vremenom sve više đaka upisuje srednju školu, a da sve manje njih upisuje COPO.
 
Upravo se to može videti i iz novog konkursa za prijem u ovu školu, u kom piše da će za školsku 2024/2025. godinu biti upisano 224 učenika u prvi razred, 14 više nego prethodne godine.
Međutim, javnosti ni godinu dana od osnivanja škole nije bilo jasno na koji način će status budućih policajaca biti regulisan, što je za 021.rs potvrdio i Miloš Jovanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odgovorili su za 021.rs da je status vremenom ipak regulisan.
 
Inače, prethodnik ove škole bila je Srednja policijska škola "Pane Đukić" koja je ukinuta 2005. godine zbog nedostatka demokratskih standarda u njenom funkcionisanju, a poslednja generacija je završila školu četiri godine kasnije.
 
Iste godine kada je ona ukinuta, kreiran je Centar za osnovnu policijsku obuku (COPO), a obuka budućih policajaca traje između 10 i 12 meseci. Ovo je ujedno i standardni vid osnovnog policijskog obrazovanja u većini evropskih zemalja.
 
  
 
Napokon poznat status učenika 
 
Pitanje statusa učenika Srednje policijske škole prvi put je pomenuto u drugoj verziji Nacrta Zakona o policiji, u kom je pisalo da se policijsko obrazovanje sprovodi "u srednjoj školi i visokoškolskoj ustanovi, u skladu sa posebnim zakonom".
 
Ovaj nacrt, međutim, povučen je iz procedure decembra 2022. godine, nakon velikog pritiska javnosti i civilnog društva zbog odredaba u kojima su se kršila ljudska prava, nakon čega je poslat na doradu.
 
Kako Miloš Jovanović objašnjava za 021.rs, nakon toga je radna grupa MUP-a sa pripadnicima civilnog sektora radila na trećem nacrtu, ali su dinamiku izrade poremetila masovna ubistva u maju i izbori u decembru prošle godine.
 
"Zbog svega ovoga nije poznato kada će tačno treći Nacrt Zakona o policiji izaći na javni uvid, te ni kada će napokon zakonskim aktom biti regulisan status učenika Srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici", objašnjava on.
 
Dodaje i da je ova škola osnovana uredbom Vlade, te da su ministarstva i odmah posle toga pristupila pripremi izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Pravilnika o upisu učenika u srednju školu - koja su blagovremeno i usvojena.
 
  
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za 021.rs kažu da su, osim navedenih zakonskih i podzakonskih akata, potpisani i posebni sporazumi, odnosno ugovori koji regulišu međusobne odnose Škole i ministarstva.
 
"Savremeni bezbednosni izazovi nameću potrebu permanentnog i dugoročnog sagledavanja potrebnih profila policijskih službenika i njihovih kompetencija koji treba da odgovore svim zadacima sa kojima se policija susreće u svakodnevnom radu. Potpisani sporazumi, odnosno ugovori, regulišu odnose Ministarstva unutrašnjih poslova i roditelja/drugog zastupnika učenika Škole, te su na jedan sveobuhvatan način stvoreni uslovi za nesmetano regulisanje statusa učenika ove škole", navode oni.
 
Dodaju da je u Nacionalni okvir kvalifikacija Republike Srbije (NOKS) učvršćena kvalifikacija "policajac".
 
"Ovo je urađeno radi sticanja neophodnih kompetencija učenika u okviru Škole tokom četvorogodišnjeg školovanja i na taj način unapređen je postojeći sistem kvalifikacija, što je u potpunosti rezultiralo donošenjem Pravilnika o planu i programu nastave i učenja srednjeg stručnog obrazovanja u Srednjoj školi unutrašnjih poslova 'Jakov Nenadović' u Sremskoj Kamenici", objašnjavaju iz ministarstva.
 
Ističu i da je za osnivanje i početak rada škole bilo potrebno izmeniti pomenute propise, što je i urađeno.
 
"Naravno, preduzete su i aktivnosti kojima bi se novim Zakonom o unutrašnjim poslovima predvidela ova kategorija i regulisao njihov status u svim oblastima i to kroz implementaciju svih potrebnih odredaba u predlog navedenog zakona. Ukazujemo da je i bez donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima u okviru postojećeg pravnog okvira moguće rešavanje statusa učenika Škole", navode iz MUP-a za 021.rs.
 
  
 
"Ispeglana" procedura
 
Iako je procedura i status učenika Srednje policijske škole "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici sada "ispeglan", treba se osvrnuti i na način na koji je ona osnovana.
 
Priča o ovoj školi i njeno pominjanje u nacrtu novog Zakona o policiji postala je tema tek nakon dolaska Bratislava Gašića na mesto ministra unutrašnjih poslova krajem oktobra 2022. godine, dok se pre toga skoro i nije spominjala.
 
Nacrt zakona je decembra iste godine stavljen na uvid, nakon čega je i povučen iz procedure, dok je Vlada na sednici održanoj 19. januara 2023. godine donela Odluku o osnivanju srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" kao škole od posebnog interesa za državu.
 
Ovo znači i to da je ona osnovana i pre zakonske osnove za funkcionisanje, što deluje kao obrazac koji se u Srbiji ponavlja, podseća Miloš Jovanović iz BCBP.
 
"Pri osnivanju ovako važnih institucija potrebna je jedna sveobuhvatna analiza potreba i procene stanja u MUP-u. Sa druge strane, to nas i podseća i da je u Srbiji itekako moguće da se pravni akti menjaju samo da bi se ostvarile nečije ideje i interesi, bez obzira na to da li ima potrebe za tim ili ne", kaže sagovornik 021.rs.
 
  
 
Gužva u kompleksu u Sremskoj Kamenici
 
U kompleksu za obuku policajaca u Sremskoj Kamenici trenutno borave polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku, kao i prva generacija učenika Srednje škole unutrašnjih poslova. Od septembra u okviru ovog kompleksa biće i sledeća generacija ove škole.
 
Na ovom kompleksu ima ukupno 11 objekata - devet je namenjeno za obrazovanje i sport, dok ostali imaju različite namene.
 
Kako je 021.rs ranije pisao, Zavod za zaštitu spomenika kulture je u avgustu prošle godine izabrao firmu koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za restauraciju i sanaciju objekata COPO, za šta je izdvojeno 6,2 miliona dinara.
 
  
 
U tehničkoj specifikaciji javne nabavke pisalo je da je ponuđač u obavezi da izradi dokumentaciju postojećih fasada i stanja krovova, kao i tehničku dokumentaciju novoprojektovanog stanja radova na obnovi fasade i krovova, sa detaljnim predmetom i predviđenim predračunom.
 
Prema podacima iz nedavno usvojenog Plana detaljne regulacije kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku, objekat školske zgrade i malog internata za polaznike su objekti od posebnog značaja i pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika.
 
"Taktička kuća", odnosno prostor za praktičnu obuku polaznika, objekat je od ambijentalne vrednosti, dok je stacionar sa ambulantom objekat od posebnog značaja za graditeljsko nasleđe, te se zaključuje da se projekat rekonstrukcije odnosi na ova četiri objekta.
Zbog čega je srednja škola zatvorena 2009. godine?
 
Srednja škola unutrašnjih poslova "Pane Đukić" u Sremskoj Kamenici ukinuta je 2005. godine, a poslednja generacija završila ju je četiri godine kasnije. Ranije je radila od 1967. godine i odškolovala više od 14.000 policijskih službenika.
 
Godine kada je ukinuta srednja škola, paralelno je formiran Centar za osnovnu policijsku obuku.
 
U izveštaju Misije OEBS-a iz 2004. godine o policijskoj reformi navodi se da je ova srednjoškolska ustanova pružala obrazovanje "koje odražava mnoge aspekte vojne obuke".
 
"Socijalizacija i izolacija policijskih regruta od opšte javnosti u tako mladoj dobi je kontraproduktivna za razvoj policajca u skladu sa vrednostima društva i razumevanjem potreba javnosti. Na sreću, to su prepoznali nadležni za obrazovanje u Ministarstvu i napravljen je plan za postepeno ukidanje korišćenja srednje škole", piše u izveštaju.
 
Bojan Elek je ranije za 021.rs rekao da je škola delom ukinuta baš i zbog ovog izveštaja u kom se navodi da načini treniranja policijskih službenika nisu zadovoljili demokratske standarde.
 
"Za policajce ja jako bitno da idu u normalnu civilnu srednju školu kako bi znali pravilno da se ophode prema građanima i kako bi se oformili kao ličnost. Sa druge strane, bar kako se pokazalo u prošlosti, ove mlade i neformirane ličnosti gurane su u jednu prilično rigidnu instituciju i od njih su pravili poslušnike koji ne preispituju i boje se autoriteta, zbog čega je ova škola prethodno i ukinuta", istakao je on.
  • KLF

    26.02.2024 10:09
    @Новосађанин

    Za "antiterorističke operacije na Kosovu i Metohiji 1999. godine" je vojska po Novom Sadu navatavala sitne kriminalce jer nikom drugom sa tri sive ćelije ni na pamet nije padalo da troši život na to, mogu da zamislim kakav je tek banditski talog iz policije išao dole.
  • Сремац

    24.02.2024 13:01
    Будалаштине
    Укидање средње полицијске школе је била једна у низу подвала ЕУ и њених чиновника."У извештају ОЕБС из 2004 се каже "Socijalizacija i izolacija policijskih regruta od opšte javnosti u tako mladoj dobi je kontraproduktivna za razvoj policajca u skladu sa vrednostima... које будалаштине.
  • Pitomac Sšup

    24.02.2024 10:03
    Molim
    Pitomci Srednje škole unutrašnjih poslova "Pane Đukić" su svakodnevno učili bonton i pravila ponašanja u uniformi i civilu, za razliku od današnjih kursista. I na ulici se može primetiti razlika u školovanosti policajca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.