Međunarodno pristanište u Karlovcima do kraja godine, Agencija završava ono što opština nije uspela

Pristanište u Sremskim Karlovcima trebalo bi da bude otvoreno do kraja godine, potvrđuju za 021.rs u Agenciji za upravljanje lukama.
Međunarodno pristanište u Karlovcima do kraja godine, Agencija završava ono što opština nije uspela
Foto: 021.rs (ilustracija)

U ovoj Agenciji, koja je posao izgradnje i otvaranja pristana preuzela od opštine, objašnjavaju da su to učinili zbog zastoja u projektu, odnosno zato što opštna nije mogla da završi posao.

"Stoga je Agencija tokom prošle godine izradila tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg pontona i pobijanje šipova", dodaju u odgovoru za 021.rs.

Kada je reč o preprekama koje je opština imala tokom realizacije, iz Agencije nas upućuju na opštinksu upravu. Međutim, 021.rs je ova pitanja opštini postavio još kada je objavljen rebalans budžeta u kom se vidi da su pare za ovaj projekat vratili Ministarstvu turizma, ali odgovor nismo dobili. 
 
Kako navode, za ovu godinu je planirano da, nakon preuzimanja pontona od lokalne samouprave, Agencija rekonstruiše ponton i izgradi sistem veza i pristupnog mosta.

"Osim toga, u sklopu rekonstrukcije, ponton će imati i prostorije za smeštaj budućeg lučkog operatera, granične policije i carine", ističu iz Agencije.
Nakon završetka rekonstrukcije, Agencija će raspisati Javni poziv za izbor operatera na pristaništu u Sremskim Karlovcima. 
 
Ovim bi trebalo da se kompletira mreža međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji.
 
"Strategija razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije prepoznaje Sremske Karlovce kao lokaciju od značaja za unapređenje međunarodnog putničkog vodnog saobraćaja u Srbiji. Pored toga, izgradnja i otvaranje međunarodnog putničkog pristaništa u Karlovcima jedna je od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta 'Zaplovi Srbijom', kojim će se u našoj zemlji izgraditi nedostajuća nautička infrastruktura, u cilju upotpunjavanja nautičke ponude", navode u Agenciji za upravljanje lukama.
 
Podsetimo, kako je 021.rs izveštavao, Sremski Karlovci su krajem prošle godine morali da vrate novac koji su za pristan dobili od Ministarstva turizma
 
Kako je pisalo u rebalansu budžeta za 2023. godinu, Ministarstvu je vraćeno 15 miliona dinara subvencije koja je dodeljena za ponton.
 
Međunarodni pristan na Dunavu u Sremskim Karlovcima prvo je trebalo da bude završeno još 2020. godine, a potom 2022. godine. Situaciju je, osim novca, zakomplikovala i izgradnja železnice, zbog koje je stavljen van snage Plan detaljne regulacije koji je definisao deo priobalja na kojem se predviđa pristanište.
 
Kako su ranije tvrdili čelnici opštine, nakon geomehaničkih ispitivanja izvođač radova je ustanovio da, zbog specifičnosti karlovačke obale, suma koju je Opština predvidela (23 miliona dinara), ne bi bila dovoljna za realizaciju projekta. Ugovor sa preduzećem "PIM" je raskinut još 2016. godine, a novac je usmeren na gradnju pontona. 
 
Ponton dug više od 41 metra i širok oko sedam metara je još 2020. godine dopremljen na teritoriju karlovačke opštine gde skoro četiri godine čeka da bude iskorišćen kao deo međunarodnog pristana čija budućnost je sada neizvesna.
U međuvremenu su čak sagrađeni i pristupna saobraćajnica za autobuse i automobile na obali Dunava, za prihvat turista sa brodova.
 
U budžetu Sremskih Karlovaca za 2024. godinu namenjeno je 1.133.000 dinara za izradu Plana detaljne regulacije priobalja sa međunarodnim pristaništem, ali ne i za izgradnju.
 
Međutim, iako je ovaj posao u prethodnim budžetima bio navođen kao stavka u opštinskim rashodima, na Portalu javnih nabavki može se videti da je Agencija za upravljanje lukama sklopila sa "Brodoprojektom" iz Beograda ugovor o izradi tehničke dokumentacije međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima.
 
Ovo nije prvi projekat u Sremskim Karlovcima koji opština nije bila u stanju da finalizuje. Prošle godine su Karlovci morali da vrate novac Evropskoj uniji zbog propalog projekta "Dunavske rute", jer nisu ispunili obaveze predviđene ugovorima. 
 
Kako su tada iz Sekretarijata "Interreg-IPA CBC" za prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije potvrdili za 021.rs, ovaj projekat je propao zbog nesposobnosti opštine da ispuni neke od obaveza koje potiču iz ugovora, što je rezultiralo pokretanjem procedure povraćaja sredstava.
 
Ovaj neuspeh Opštinu, odnosno njene građane, koštao je ukupno 75.362 evra, koliko je utrošeno na izgradnju jahte koja je trebalo da služi za turističke ture, a čija sudbina je i dan danas nepoznata.
 
Zbog svih ovih propusta, postavlja se pitanje koliko je opština koja kao jedan od svojih prioriteta izdvaja turizam, zaista spremna da uloži u ovu oblast. Dodajmo tome i da je Opština protokolom o saradnji prošle godine prepustila većinu poslova oko izletišta Stražilovo Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora".
  • Zemlja čudesa

    01.03.2024 09:55
    @Pera detlic
    Više nekako rupa.
  • Karlovcanin

    29.02.2024 20:25
    Blize se Izbori pa malo naucne fantastike nije na odmet zasto lopovi ne kazu ljudima i kako ce rekonstruisati osnovnu skolu. PU sramota
  • Pera detlic

    29.02.2024 19:59
    Karlovci su postali zapecak..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti