Nakon godina propadanja: Počinje rekonstrukcija škole u Sremskim Karlovcima

Rekonstrukcija Osnovne škole "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima počeće uskoro. Od početka izgradnje ovog objekta, početkom 20. veka, nije bilo značajnijih investicija.
Nakon godina propadanja: Počinje rekonstrukcija škole u Sremskim Karlovcima
Foto: 021.rs
Zgrada ove osnovnoškolske ustanove dodatno je oštećena tokom julskih oluja, te je sama fasada škole bila u prilično lošem stanju.
 
Obnova južne fasade, koja je prva faza u rekonstrukciji celog objekta, koštaće skoro 48 miliona dinara sa obračunatim porezima, a posao je poveren grupi ponuđača "Koto" i "Alp inženjering" iz Beograda.
Inače, kako su u februaru 2023. godine iz kabineta predsednika Opštine Sremski Karlovci odgovorili za 021.rs, Ministarstvo za javna ulaganja izdvojilo je skoro 500 miliona dinara za rekonstrukciju cele škole "23. oktobar".
 
Prema projektu, osim sanacije i konzervacije postojećeg objekta, planira se i pretvaranje tavanskog prostora u potkrovnu etažu koja bi se koristila za potrebe ove škole.
U potvrdi o prijavi radova koja je izdata 13. juna 2023. godine od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj navodi se da će rekonstrukcija škole trajati do 30. juna 2033. godine.
 
Podsetimo, 021.rs početkom prošle godine pisao je da bi radovi na ovoj osnovnoj školi trebalo da počnu te 2023. godine, ali se to nije desilo.
 
Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je dozvolu za izvođenje radova na sanaciji, konzervaciji, adaptaciji i rekonstrukciji postojećeg objekta izdao je još 25. juna 2020. godine, a obnovljena je tri godine kasnije.
 
  
 
Šta je predviđeno projektom iz 2020. godine?
 
U projektnoj dokumentaciji idejnog rešenja za zgradu Osnovne škole "23. oktobar" u koji je 021.rs imao uvid, detaljno je opisano stanje zgrade tokom 2020. godine, kada je projekat i izrađen.
 
U dokumentaciji piše da je objekat ove osnovnoškolske ustanove u dobrom stanju, ali da je vidljivo negativno dejstvo atmosferskih i podzemnih voda. 
 
"Krovne uvale, krovni sabirni kanali, oluci i spojevi vremenom su propali i propuštaju vodu u unutrašnjost objekta. Propali su i neki sanitarni čvorovi, pa voda izbija na površinu i sliva se niz zidove. Olučne vertikale na fasadnim zidovima ne odvode vodu u kanalizaciju, nego se voda uz fasadne zidove i trotoare sliva u suteren i temelje", piše u projektu.
 
  
 
Što se tiče negativnog dejstva podzemne vode, vidno je vlaženje i otpadanja maltera sa zidova u suterenu. U najnepovoljnijim situacijama, kad podzemna voda dugo ima visok nivo, podovi suterena su pod vodom.
 
U dokumentaciji je pisalo i da Opština Sremski Karlovci treba da uradi projekat parternog uređenja sa rekonstrukcijom fekalne i atmosferske kanalizacije u ulicama Preradovićeva i Ivana Mažuranića, kako bi se realizovao projekat sanacije objekta škole i izrade drenažnog kanala oko uličnih fasada objekta.
Projektom se predviđa i pretvaranjem tavanskog prostora u školske prostorije i ugradnja lifta u stepenišnom prostoru.
 
Panoramski lift, koji će sa tri strane imati staklene obloge, nalaziće se u prostoru trokrakog stepeništa zapadnog krila zgrade, a učenicima će biti omogućen ulaz i sa dvorišne strane objekta.
 
Projektanti su predložili da se izvođenje radova obavlja po fazama, te da se tokom letnjih meseci kada nema nastave odvija adaptacija i rekonstrukcija tavana, sprata i prizemlja.
 
Opširnije o planiranim radovima pročitajte na OVOM LINKU.
  • Ludilo mozga

    22.02.2024 15:40
    Strasno
    Do juna meseca 2033. Godine trajati radovi? Sta prave leba im?
  • Korica

    22.02.2024 12:50
    Deco čuvajte glave
    Većina koja je bila pitana se izjasnila da se ne slažu sa ponudom,da se ne radi samo jedna strana fasade.Neko je zanemario njihove glasove i reka DA.Ali pošto je kod nas sve samo fasada tako će i ovo NEKIMA zamazati oči.
    A deca!Pa kome su još u ovom sistemu oni na prvom mestu?
    Sposobnost ljudi da na vreme donesu dobre odluke se smatra uspehom.Kada moraš u poslednjem momentu da se izjasniš jer si fulao sve rokove onda pribegneš lažima kako bi sačuvao svoj položaj.A obraz nemate,kao ni šta većina škole neće imati fasadu.
    Ps.DECO ČUVTE GLAVE
  • A3

    21.02.2024 22:34
    Organizivana dezorganizacija
    Što žure? Trebali su da puste da se zgrada sruši, pa onda da počnu popravke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti