Rekonstrukcija staze ka Brankovom grobu na Stražilovu: Popločavanje bez Uslova zaštite prirode

Rekonstrukcija pešačke staze na Stražilovu koja vodi do groba pesnika Branka Radičevića radi se bez Uslova zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Rekonstrukcija staze ka Brankovom grobu na Stražilovu: Popločavanje bez Uslova zaštite prirode
Foto: 021.rs
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021.rs da je Pokrajinski zavod morao po Zakonu o zaštiti prirode da izda Uslove zaštite prirode za ove radove, kojim bi bio propisan način na koji će se napraviti staza, od kog materijala, obim i širina staze, koje rastinje može da se ukloni, a koje da se zasadi...
 
Kako u birokratskom odgovoru navode iz ove institucije za 021.rs, upoznati su sa planiranjem staze. 

"Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upoznat je sa planiranjem ovih radova budući da je izdao stručnu osnovu za Program upravljanja NP 'Fruška gora' za 2024. godinu, kojim se planiraju navedeni radovi. Dalje postupanje realizovaće se u saradnji sa odgovarajućim subjektima, u skladu sa nadležnostima", navode oni.
Ovi radovi JP "Nacionalni park Fruška gora" koštaju skoro 40 miliona dinara sa uračunatim porezima, a finansirala ih je Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Dosadašnja staza od restorana Brankov čardak do Brankovog groba biće proširena na 1,6 metara i biće postavljene granitne kocke u dužini od skoro kilometar, što takođe zahteva i više od sedamdeset stabala.
Projektovano je i nekoliko odmorišta sa klupama, izgradnja potpornih zidova na trasi staze zbog odrona zemlje, kao i sadnja ukrasnog šiblja i jablana, koji bi trebalo da nadoknade posečenu vegetaciju.
 
Kako navodi v.d. direktor NP "Fruška gora" Živko Cvetković za 021.rs, radovi se izvode zato što je postojeća staza davno izgrađena, te je došlo do velikog oštećenja iste, zbog čega je postala nefunkcionalna i nebezbedna.
 
"Poseban povod za uređenje staze je obeležavanje 200. godišnjice od rođenja značajnog pesnika srpskog romantizma Branka Radičevića. Radovi se izvode postavljanjem isključivo prirodnih materijala, u skladu sa projektom", objašnjava on.
 
Arsić navodi da, iako ova staza jeste bila prilično zapuštena, njena izgradnja od granitnih kocki i znatno proširenje potpuno je nepotrebno i narušava prirodni ambijent.
 
"Ovu stazu trebalo je eventualno samo malo da prošire, zaravnaju i pospu tucanikom i to bi bila staza koja je potpuno primerena jednom zaštićenom spomeniku prirode i ona više ne bi bila nezgodna za hodanje. Ovo je zapravo prvi put da se od jedne šumske stazi pravi ovakav put", ističe sagovornica 021.rs.
 
Ona tvrdi da ovakva odluka govori o prioritetu upravljača ovog nacionalnog parka da od Fruške gore naprave izletište.
 
"Nažalost, fakat jeste da je nacionalni park prevashodno izletište, a ne zaštićeno područje u kojem bi trebalo da dominiraju aktivnosti zaštite prirode. I ovom stazom se očigledno forsira taj neki izletnički, masovni turizam", dodaje Arsić.
Ona je stava je u pitanju nepotrebno trošenje novca, koji se mogao iskoristiti u druge svrhe. 
 
Poređenja radi, Arsić navodi da je NP "Fruška gora" za prošlu godinu dobila samo 15 miliona dinara od Ministarstva zaštite životne sredine za aktivnosti zaštite prirode. Dodaje i da je za monitoring i mere zaštite prirode 2022. godine izdvojeno 65 miliona dinara za 98 zaštićenih područja koje je proglasila republika.
 
"Ovo samo potvrđuje ono što godinama govorimo, a to je da država ne ulaže dovoljno u zaštitu prirode, pa se ni sam upravljač nacionalnim parkom ne trudi da pribavi sredstva za zaštitu prirode. Izgradnja staze ka Brankovom grobu na Stražilovu predstavlaju jedno rasipanje novca na radove koji apsolutno nisu u funkciji zaštite prirode, čak naprotiv", ističe sagovornica portala 021.rs.
 • kako lako

  24.01.2024 09:33
  Predivan nacin da se unakazi postojece
  sece se autohtono da se posadi nesto sto ne garantuje stabilnost zemljista
  nece poplocano povecati posecenost
  tamo se i ide da se seta kroz prirodu
  ovo je samo pranje i izvlacenje sredstava
  sve cega se dotaknu unakaze cak i ako je kod nekog i postojala mrva dobre zelje i ideje - zatuku to sami
  ko je bio i video blago nama
  ko nije slusace
 • DžiajDžo

  24.01.2024 09:21
  @Nemanja SNS
  Priroda i prirodne staze. Ne betončina! Priroda.
  Zato i treba da se ide na izlet tamo: kontakt sa prirodom. Veverice, zeke, srne, ptice čuješ i vidiš... udahneš vazduh Fruške Gore, obronka, vibriraš sa šumom...da li si ti uopšte čitao nešto o Branku.
  Da li ti uopšte znaš zašto se on pun ljubavi penjao na Stražilovo?
  Ko hoće neukaljan da se šeta, eno mu tržni centri, to je za njih i takve.
 • Nemanja

  24.01.2024 04:57
  Izgradnja uređene staze je dobra stvar, neće više biti blata i motivisaće se veći broj ljudi da dođe i da se prošeta tom stazom. Neće Fruška gora propasti zbog nekoliko posečenih stabala i žbunova, ponekad se prosto zapitam čemu tolika frustracija i mržnja kod samozvanih ljubitelja prirode? Dovoljno je na Fruškoj gori blatnjavih staza na kojima će moći da se tako namćorasti osame i ukaljaju. Cenu ne bi komentarisao, jer po receptu svake vlasti verovatno je nekoliko puta prenaduvana, ali to je naša realnost, na jednoj strani namćori na drugoj korumpirana bratija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti