DS o reakciji Đurića: Za sud, tužilaštvo da reaguje zbog klevetničkog i huškačkog istupa

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu poziva nadležno tužilaštvo da pokrene postupak protiv gradonačelnika Milana Đurića zbog izjave o crkvi kod Štranda.
DS o reakciji Đurića: Za sud, tužilaštvo da reaguje zbog klevetničkog i huškačkog istupa
Foto: 021.rs
Kako dodaju, on je time prekršio članove 128, 130, 31.7, 343. i druge odredbe Krivičnog zakonika Republike Srbije.
 
Dokazi za počinjena navedena krivična dela sadržani su u saopštenju za javnost u kojem je gradonačelnik reagovao na javne kritike upućene gradskoj vlasti zbog namere da menja urbanistički plan u zoni plaže Štrand na Limanu i mogu se pribaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada, dodaje DS.
"Tužilaštvo je dužno da Đurića u najkraćem roklu izvede pred sud kako bi predupredilo sve negativne posledice po miran i skladan život u Novom Sadu koje svojim klevetničkim i huškačkim istupom Đurić upravo pokušava da izazove", saopštili su u ovoj stranci.
Napominju da je Đurić "u svom skandaloznom istupu" optužio protivnike i kritičare gradske vlasti da "mrze veru srpskog naroda", lažu, istupaju sa lošom namerom i napadaju "Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje", te da "izgradnju verskog objekta javno izvrgavaju ruglu".
 
"Ovaj verbalni siledžijski ispad nesumnjivo predstavlja primer za udžbenike prava iz oblasti krivičnih dela govora mržnje, izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje, uznemiravanja javnosti putem iznošenja i pronošenja lažnih vesti, nasilničkog ponašanja i niza drugih odredbi iz pozitivnih pravnih propisa naše zemlje. Reč je o providnom pokušaju zloupotrebe crkve i vere kojom su gradonačelnik Đurić i njegov politički otac i partijski šef Miloš Vučević namislili da obezbede pobedu na predstojećim lokalnim izborima", dodali su u saopštenju DS.
 
Novosadski odbor Demokratske stranke smatra da je "sramotan istup" gradonačelnika Milana Đurića istovremeno i jasan indikator da se urbanistički plan gradskog područja uz plažu Štrand i Dunav menja sa političkim motivima.
 
"Za gradnju nove crkve na mestu koje nikada u istoriji Novog Sada ni u jednom planu nije bilo predviđeno za verske sadržaja, već samo za odmor i rekreaciju, ne mogu da postoje opravdani ni urbanistički ni verski razlozi. Iza svega očigledno stoje opasni
politički i politikantski motivi, s ciljem izazivanja daljih podela, konfrontacije i sukoba u gradu, u kojim aktuelna vlast pokušava da svoju borbu za još jedan nezaslužen mandat u upravljanju gradom predstavi kao nekakvu odbranu ugroženog srpstva i pravoslavlja u gradu koji je s pravom nazivan Srpskom Atinom", navodi DS.
Podsetimo, kako je 021.rs u sredu objavio, na sednici Skupštine Grada sledeće nedelje će se naći i predlog izrade plana koji obuhvata deo od nasipa, uz glavni pristup Štrandu, do preseka sa Fruškogorskom ulicom.
 
Uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, urbanisti planiraju da grade verski objekat, a oko njega bi trebalo da bude zelena površina.
 
Na ovu vest su reagovali gradski odbor Stranke slobode i pravde, građanski pokret Bravo, gradski odbor stranke Zajedno, Ekološki front Novi Sad i Dosta je bilo.
 
Oglasili su se i nezavisni članovi Saveta mesne zajednice "Liman" koji su pozvali građane da se u nedelju, 3. marta u podne, okupe na livadici kraj Štranda, kod okretnice linija 1 i 8 i iskažu neslaganje sa ovim planom.  
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić komentarisao je reakciju udruženja i političkih stranaka na najavljenu izgradnju crkve, nakon što je naveo da ne zavređuje komentar i istakao da su "udarili na svetinje".
  • Nikola

    01.03.2024 16:20
    Nije mi ovde nista jasno. Javljaju se ljudi sa razlicitim komentarima. Podigla se prasina prilikom dopisne rasprave da li graditi crkvu ili ne na tom mestu. I gradonacelnik se upeo iz petnih zila da svojim izjavama ocrni one koji su protiv gradnje crkve na tom mestu. Zasto gradska vlast ne posalje svoje aktiviste da idu po stanovima i lepo traze potpise za i protiv. Aktivista imaju dovoljno, isli su po stanovima pred izbore. U svakom slucaju seme zla je vec posejano. A to nijedna vera ne propoveda. Ako je po tome, gradnja crkve je vec bezpredmetna.
  • V

    01.03.2024 15:55
    Tražiti crkvu na lokaciji Brodogradilišta!
    Pa da vidimo da li vlast baš tako voli svetinje kad je u pitanju Galensova parcela.
  • Komšija

    01.03.2024 12:50
    @Dobra

    Bavite se onda pitanjima vere u crkvama koje imate a od našeg komšiluka što dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti