Život studenata u Novom Sadu: Koliko para je potrebno?

Univerzitet u Novom Sadu broji više od 50.000 studenata. Svako od njih vodi svoje živote i snalazi se na različite načine.
Život studenata u Novom Sadu: Koliko para je potrebno?
Foto: 021.rs
Na studentski život znatno utiče i to da li su na budžetu ili se samofinansiraju. Onima na budžetu, ukoliko nisu iz Novog Sada, omogućeno je i konkurisanje za boravak u domu. 
 
Obroci u menzi, koja je prethodnih meseci stavljena u fokus priče o (ne)kvalitetu hrane, jeftiniji su za studente na budžetu u odnosu na one koji su na samofinansiranju.
Pronaći mesto za sebe
 
Kako su cene stanova porasle, mnogobrojni studenti bili su primorani da se vrate u svoje rodne gradove, te da na predavanja putuju i na taj način izbegnu plaćanje izuzetno skupih iznajmljenih stanova. Oni koji dolaze iz daljih mesta da studiraju u Novom Sadu, morali su da se snađu, počnu da rade i istovremeno ispunjavaju obaveze na fakultetu.
 
"Živela sam sa cimerkom u stanu i tada smo plaćale po 100 evra, što je i okej cena, plus računi. Međutim, gazda je odlučio da podigne kiriju, a nama se nije izlazilo iz tog stana jer nam je odgovarala i lokacija, a i stan u suštini. Tako da sam morala da nađem neki posao koji mi se uklapa u studentske obaveze, a i sa druge strane da je koliko toliko okej plaćen", kaže studentkinja Teodora Ćulibrk.
Prema podacima sa sajtova za iznajmljivanje stanova u Novom Sadu, prosečna cena garsonjere iznosi minimalno 250 evra, dok se za jednosoban stan izdvaja ne manje od 300 evra. Ukupan kapacitet raspoloživih mesta u studentskim domovima je 2.653, te značajan broj studenata koji nisu iz Novog Sada uslovljeni su da ili sami iznajme stan ili pronađu cimere kako bi troškove kirije i računa podelili. 
 
"Nije jednostavno finansirati sve to, pogotovu kada dolazite iz manjeg grada gde je dosta manji standard i gde su samim tim i plate vaših roditelja manje, tako da sam ja u neku ruku bila primorana da nađem posao. Nekada ume biti izazovno iskombinovati posao i fakultet, da na fakultetu budeš dovoljno dobar, a da sa druge strane imaš i posao od kog možeš makar jedan deo svojih troškova da platiš", kaže Teodora Ćulibrk.
 
Osim troškova smeštaja, hrane i računa, studenti ističu i to da određnu sumu novca moraju izdvajati i za higijenske proizvode i ostale aktivnosti. Olakšice u vidu studentskih stipendija ili studentskih kredita mogu pokriti samo mali deo troškova koje izdvajaju na mesečnom nivou.
 
"Stipendija koju ja dobijam od države nije raspodeljena da se prima tokom cele godine, već je dobijam od januara do juna i zaista nije dovoljna da meni pokrije sve troškove stanovanja u Novom Sadu. Tako da situacija nekad zaista može da bude teška i smatram da studenti nikako nisu u zavidnoj poziciji što se toga tiče", kaže studentkinja Milica Blagojević. 
 
Osim stanova, prethodne školske godine poskupeli su i studentski domovi kao i menza u kojoj se hrani veliki broj studenata. Studenti u sobama prve kategorije, umesto dotadašnjih 1.860 dinara mesečno, trenutno plaćaju 2.790, dok druga kategorija, umesto 1.430 iznosi 2.150 dinara. 
 
Doručak koji je u studentskom restoranu koštao 40 dinara, trenutno iznosi 56, ručak je sa 72 dinara poskupeo na 120, a večera više ne iznosi 59, već 90 dinara. Samofinansirajući studenti ipak cene obroka plaćaju znatno skuplje, pa tako obroci za njih iznose: doručak 138 dinara, ručak 326 i večera 262 dinara.
 
  
 
Studentima koji stanuju u domu i koriste usluge menze sa sva tri obroka, na mesečnom nivou potrebno je nešto više od 10.000 dinara, ne računajući ostale obaveze poput prijave ispita ili nekih drugih slobodnih aktivnosti. 
 
"Kad su u pitanju brojke, ukoliko imate dom i pravo na menzu po budžetskim cenama, možete minimum sa 25.000 mesečno da izađete. I to je minimum minimuma, računajući po koji izlazak na kafu, ili odlazak u bioskop", dodaje Stojanović.
 
Međutim, iako cu cene drastično skočile, kvalitet hrane i obroci u studentskom restoranu ostali su isti, a kako Novi Sad ima jedan restoran u kampusu i drugu pomoćnu menzu u SPENS-u gužve su takođe često razlog zbog kog studenti odbijaju da odlaze u istu. 
 
"Što se tiče kvaliteta hrane u menzi najveća mana menze je ta što je hrana često jednolična i to nekad zna da demotiviše studente da se hrane tu. Kvalitet zna da varira, nekad zna da bude jako kvalitetna, nekad zna da bude nešto što stvarno niko ne bi jeo", ističe student Nenad Stojanović.
 
Student Nenad Stojanović dodaje i to da beogradski studenti koji plaćaju istu cenu obroka, dobijaju dosta kvalitetniju hranu i da u okviru univerziteta imaju puno više studentskih restorana u kojima studenti mogu da se hrane.
 
"Mislim da postoji neki sistemski problem u funkcionisanju naše menze, bile su ankete i popravilo se stanje malo na bolje ali mislim da je to zaživelo samo taj period odmah posle te žalbe pa da se ubrzo sve vratilo na staro", kaže Stojanović.
 
Kontra tvrdnjama studenata jeste ono što navodi sam Studentski centar Novi Sad, navodeći da se više od 20 jela nalazi svakog dana na meniju studentske menze. Kako su istakli saopštenjem s kraja januara, studentima su za doručak na raspolaganju sendviči, pica, jaja, gibanica, više vrsta peciva, više vrsta sireva, šunkarice, pite, palačinke.
 
"Ručak je još raznovrsniji. Pored obavezne supe, više raznovrsnih vrsta čorbi: ragu, čorba od povrća, čorba sa šampinjonima, paradajz čorba, krompir čorba, salate, hleba i deserta na meniju su bečka šnicla, krmenadla, pečenje, ćureće belo meso, svinjski gulaš, pasulj, šaran, pastrmka... Za večeru se služi filet oslića, špagete, pečeni pileći batak sa karabatakom, ćevapi, ražnjići, pileće belo meso, musaka, pohovani kačkavalj... U ponudi je osam vrsta salata: sveži kupus, kiseli kupus, turšija, kiseli krastavac, mešana salata, cvekla, fileti paprike, salata od sveže šargarepe", nabraja se u saopštenju.
Neki studenti su ipak odustali od odlaska u menzu pa su se opredelili za to da sami pripremaju obroke, što iziskuje dosta vremena, a i novca. Kako su i cene prehrambenih proizvoda poskupele, ukazuju na to da nekada nije lako finansirati sve obroke. 
 
Mnogi studenti uviđaju i problem lokacije na kojoj se nalazi menza, pa zato oni koji ne žive u blizini iste često ne mogu računati na sva tri obroka i eventualnu uštedu kada je u pitanju hrana. 
 
"Problem u Novom Sadu je taj što je menza samo na dve lokacije koje su jako blizu jedna drugoj i recimo ukoliko vaš stan nije blizu te lokacije ne postoji mogućnost da idete u menzu na sva tri obroka. I to mnogo otežava okolnost ukoliko ne živite blizu i samim tim ne možete da računate na menzu, svaki dan za svaki obrok već morate da nabavljate namirnice u prodavnicama gde su cene jako skočile", dodaje Nenad Stojanović.
 
Iako je prošle godine pokrenuta inicijativa da se napuštena kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs", renovira te napravi novi studentski dom i menza, godinu dana kasnije nema ni pomena o eventualnom pokretanju ove peticije, što bi potencijalno pomoglo rešavanju problema kapaciteta smeštaja studenata u Novom Sadu. 
 
Kako su dugonajavljivane studentske kartice uveliko aktuelne, studenti ipak ne zapažaju značajno veće olakšice od dosadašnjih cena. Međutim, na sajtu Ministarstva prosvete navode da "studenti mogu da ostvare različite popuste i pogodnosti" kako u lancima prehrambene industrije, tako i na ulaznice u kulturne ustanove, autobuske i vozne karte i druge objekte.
  • T-Rex

    06.03.2024 18:13
    Ipak je bolje
    Dragi studenti, moja generacija je studirala u vreme najzescih sankcija i ratova 90.ih. Meso u menzi je bila misaona imenica, tek ponekad neka kobasica, ili parce oslica ili komadici soje u nekom buckurisu. Menze su isto bile daleko mnogima, automobil nije imao gotovo niko, a gradski bus vozio na preskok...Svi smo preziveli i pozavrsavali vecinom svoje studije. Iako vam nije idealno, izdrzite jer ne bi voleli da imate one "nase uslove".
  • Akademac

    06.03.2024 13:47
    Sta reci
    Citam i ne mogu da verujem na sta se studenti zale.Raznovrsna hrana za sva tri obroka i to po vise nego smesnim cenama. Ako udjete u pekaru videcete da je kifla 50 dinara a vama je to cena jednog obroka (dorucak, vecera).
    Koliko porodica ne mogu svakodnevno da priuste meso u obroku a vi birate izmedju nekoliko obroka.Kome ne odgovara, kod mame je sigurno ukusnije i to jos gratis. Cene smestaja i hrane su vise nego simbolicne tako da o tome studenti ne treba da komentarisu. Iznajmite garsonjeru pa cete videti koliko iznose mesecnni troskovi jer razliku izmedju ekonomske cene i cene koju vi placate finansira grad odnosno svi njegovi por.obveznici.
    Hrana skupa a pice u kaficima "nije".
    Sta reci????
  • Sabahudin

    06.03.2024 11:34
    Omerović
    Pa, postoje načini da se "zaradi" koji evrić "sa strane"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti