FOTO Studenti Kreni-promeni predali dopis Rektoratu: Ponovo da se razmisli o povećanju školarine

Studenti tima Kreni-promeni Novi Sad predali su u Rektoratu Univeziteta u Novom Sadu dopis povodom povećanja školarina na određenim fakultetima od naredne akademske godine.
FOTO Studenti Kreni-promeni predali dopis Rektoratu: Ponovo da se razmisli o povećanju školarine
Foto: 021.rs
Kako navode, od Rektorata zahtevaju odgovore na pitanja zbog čega je odlučeno da od 1. oktobra 2024. godine školarine na određenim fakultetima poskupe, za neke studijske programe veće su i 30.000 dinara.
 
U dopisu koji su predali u pisarnicu Rektorata, u koji je 021.rs imao uvid, studenti pitaju koje su garancije da će kvalitet programa biti poboljšan povećanjem cene, ko je bio uključen u donošenje ove odluke i da li je bilo javne debate o ovom pitanju, kao i da li postoji alternativno rešenje za postizanje cilja bez povećavanja školarine.
"Ministarstvo prosvete je već pozvalo visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja školarina za narednu školsku godinu. Mi vas takođe pozivamo da preispitate ovu odluku i savetujemo vas da od ove odluke odustanete", piše u dopisu studenata Kreni-promeni.
Kako predstavnica studenata Natalija Petrović kaže za 021.rs, oni smatraju da je ova odluka nepovoljna ne samo zbog situacije u kojoj studenti žive, već i ostatak građana u Srbiji.
 
"Mislimo da sve administracije fakulteta i Rektorat treba da ponovo promisle ovu odluku jer veoma nepovoljno utiče na standard studentskog života, kao i na obaveze i troškove roditelja studenata, koji u većini slučajeva finansiraju troškove studiranja", navodi ona.
 
  
 
Kada je reč o tome da li vide da će Rektorat nešto učiniti povodom ovog dopisa i smanjenja školarina, Petrović kaže da nisu sigurni.
 
"Međutim, tračak nade postoji, ali ono što mislimo da će se desiti jeste da će Rektorat prebaciti odgovornost na savete fakulteta", navodi sagovornica 021.rs.
Podsetimo, šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu najavilo je povećanje školarina za narednu akademsku godinu, od 1. oktobra.
 
Veće cene čekaju samofinansirajuće studente na određenim studijskim programima na Medicinskom fakultetu, Ekonomskom, PMF-u, Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin", Učiteljskom i Pravnom fakultetu.
  • Jovo

    06.03.2024 21:37
    "Hrabri studenti"? Zato što pitaju o povećanju cena? U kakvoj mi rupi živimo kada je hrabrost pitati o visini školarine?

    Uzgred kad već pitaju neka pitaju i zašto ministarstvo ne plaća materijalne troškove fakultetu.
  • Klokan

    05.03.2024 06:51
    Studiranje nije obavezno.
  • /

    05.03.2024 03:38
    /
    S ibzirom kakvi su programi na da fakultetima i sadasnje skolarine su previsoke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti