VIDEO Anketa Kreni-promeni: Novosađani ne znaju ko je gradonačelnik, na slici ga većina prepozna

Anketa pokreta Kreni-Promeni među slučajnim prolaznicima u Novom Sadu pokazala je da 77 odsto građana ne zna ime gradonačelnika Milana Đurića.
VIDEO Anketa Kreni-promeni: Novosađani ne znaju ko je gradonačelnik, na slici ga većina prepozna
Foto: 021.rs
Novosadski tim Kreni-Promeni sproveo je anketu u centru grada i proverio koliko dobro Novosađani poznaju gradsku vlast.

Oni su anketirali slučajne prolaznike, a u anketi su učestvovali stanovnici Novog Sada.
Građanima su postavljana tri pitanja: Da li znaju kako se zove gradonačelnik Novog Sada, da li mogu da prepoznaju gradonačelnika na fotografiji (ponuđena četiri izbora) i da li mogu da nabroje minimum dva gradska većnika. 
Na više od 100 ispitanika, 77 odsto njih nije znalo ime i prezime aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, a 43 odsto nije uspelo da prepozna gradonačelnika ni na fotografiji.
 
Gradskog većnika nije moglo da nabroji čak 95 odsto ispistanih. 
 
 
Stevan Babić iz Tima Kreni-Promeni Novi Sad ovim povodom navodi da poražavajući rezultati ankete najbolje govore u prilog tome "da je gradska vlast, osim što je nepristupačna građanima i što nije marila za interese Novosađana, ostala i potpuno nepoznata". 
 
"Rezultati ankete ne treba da čude imajući u vidu izuzetno nizak nivo uključivanja građana u odlučivanje o prvorazrednim lokalnim temama. Takođe, na dva meseca pred istek mandata možemo slobodno da kažemo da su gradonačelnik Milan Đurić i gradski većnici mandat proveli u nekoj vrsti političke hibernacije", navode iz novosadskog tima Kreni-Promeni.
Ozbiljnije istraživanje javnog mnjenja objavila je u martu 2023. Nova srpska politička misao. Telefonsko istraživanje NSPM na uzorku od 950 Novosađana tada je pokazalo da više od 70 odsto Novosađana nije znalo ko je gradonačelnik. 
 
Ovakva istraživanja ukazuju na prepoznatljivost lokalnih političara, ali dosta govore i o zainteresovanosti samih Novosađana za lokalnu politiku. Tako je "Ninamedija" 2014. godine imala isto istraživanje, pa opet 57 odsto Novosađana nije znalo da je gradonačelnik Miloš Vučević, koji je u tom momentu na čelu grada bio duže od godinu dana.
  • @Petar

    01.03.2024 16:11
    Nije istina, gradonačelnika ne bira gradsko veće nego odbornici (bar zvanično).
  • Doktor nauka

    01.03.2024 14:10
    Pazi facu i osmeh...no comment za naseg prebitnog MDj i ostale visoko pozicionirane ljubavnice, preletace i bitne direktore sa diplomama srednje skole, pardon kupljenim diplomama privatnih fakulteta! Takvi odredjuju i diriguju po upravama i u drzavi? Sta reci, nesposobni da funkcionisu u privatnom sektoru, da od nule stvore nesto...pa vode drzavu i uprave. Hvala svima...neka hvala! Minus od mene
  • Novosadjanka

    01.03.2024 13:44
    vera
    Pa da redovno idu na liturdjiju znali bi ga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti