"Bezobrazne" ponude za đačke izlete i ekskurzije: Iz Novog Sada na Frušku goru za 6.000 dinara

Novosadski vrtić dobio je dve ponude za jednodnevni izlet mališana - izlet na salaš u Temerinu koštaće ni manje ni više nego 5.800 dinara, a na Frušku goru 6.000 dinara.
"Bezobrazne" ponude za đačke izlete i ekskurzije: Iz Novog Sada na Frušku goru za 6.000 dinara
Foto: Pixabay
Ovi primeri paprenog jednodnevnog izleta u komšiluk nisu usamljeni, piše Dnevnik.
 
Poseta Avali i Kosmaju uz obrok za jednu beogradsku školu ove godine koštaće 5.660 dinara, dok će prvaci iz Starog Žednika kod Subotice, s povratkom kući već oko 13 sati, platiti 3.400 za posetu ergeli Kelebija. 
Među "nepristojnim" ponudama agencija s početka drugog polugodišta jesu i tri dana u Gostilju na obroncima Zlatibora za oko 20.000, dvodnevna ekskurzija iz Čačka do Smedereva s obilaskom Viminacijuma, Srebrnog jezera, tvrđave Golubac, Donjeg Milanovca, Kladova i Zaječara, koja košta 14.600 dinara, pa i trodnevni boravak u Krupnju za 30.000. 
 
Novosadske srednjoškolce petodnevni boravak u Crnoj Gori koštaće 450 evra, a male maturante iz seoske škole u okolini Smedereva dva noćenja na Zlatiboru (polupansion) 13.000 dinara. 
Cene variraju od grada do grada: dok obilazak Kalemegdana, Zoološkog vrta i Avale Šapčane staje oko 4.000 dinara, ista tura za novosadsku decu iznosi skoro 7.000. 
 
Prema rečima I.B, čije dete ide u četvrti razred novosadske škole "Svetozar Marković Toza", ovogodišnju šestodnevnu školu u prirodi u Krupnju platili su preko 20.000 dinara.
 
Papreni iznosi ovakvih putovanja nisu novina i, iz roditeljskog ugla gledano, nikad nisu bili razumni u poređenju sa privatnim aranžmanima.
 
"Skupo jeste, a pošto sam razvedena, troškove sam podelila sa bivšim suprugom i plaćala ih na rate, što je olakšavajuća okolnost. Ako je dete već izrazilo želju da ide, kako ga odbiti?", napominje I.B, dodajući da je bilo mališana koji nisu išli, ali možda petoro-šestoro iz istog razreda.
 
Za 6.000 dinara, koliko staje đačka ekskurzija do Sombora, isplatilo bi se prevoziti decu kolima ponaosob, kaže jedna majka iz Bačke Topole, dodajući kako će za taj novac radije organizovati porodični ručak na sličnoj destinaciji, te da su ovakve cene previsoke ne samo našim već i ruskim državljanima, budući da su oni koje poznaje od izleta odustali. 
 
Papreni iznosi ovakvih putovanja nisu novina i, iz roditeljskog ugla gledano, nikad nisu bili razumni.
 
Godine 2019, "pobednicima" su smatrani niški roditelji koji su za jedno noćenje u Novom Sadu za svoje školarce izdvojili čak 13.500 dinara.
Portal 021.rs je ranije pisao o tome da su učenici OŠ "Svetozar Marković Toza" dobili ponudu za matursku ekskurziju - dva dana sa jednim noćenjem za obilazak istočne Srbije, a cena - 12.290 dinara.
 
Mali maturanti su ovu ponudu dobili od turističke agencije iz Novog Sada, a nezadovoljni roditelji koji su se javili redakciji 021.rs rekli su da iz pouzdanih izvora znaju da nije postojala nijedna druga ponuda, te da su bili primorani da je i prihvate. Osim plaćanja ekskurzije, za decu moraju da izdvoje i džeparac.
 
Kako je rekla majka jednog osmaka iz ove škole za 021.rs, cena za ovakvu ekskurziju i ponudu je preterana.
 
"Mislim da je cena za ovu ekskurziju i noćenje u nekom starom hotelu preterana. S obzirom na to da ne postoji nijedna druga ponuda, mi, roditelji, u situaciji smo da moramo da pustimo dete na ovakvu ekskurziju. Za taj novac se mogla napraviti neka lepša ponuda, ali je ovo po meni skandalozno", navela je ona.
  • Sremac

    13.03.2024 23:39
    Sramota
    Kako ih nije sramota ja jrdan dan da naplate deci toliki iznos, kose sve ugradio u tu cenu sramota . Ne treba dozvoliti agencijama da u dogovoru da direktorima manipulisu sa decom. I tuzno i ruzno .
  • Ана

    13.03.2024 12:50
    Паово је недопустиво и дрско ако се родитељи непобуне биће још горе изузев ако извињавам се имају пара на бацање
  • Generacija ‘62.

    11.03.2024 06:21
    Kako je to nekada moglo?
    Osnovna škola Jovan Popović je za niže razrede (vodile učiteljice) znala organizovati celodnevne eskurzije na Frušku goru, gde bi đaci poneli sendviče i vodu, a prevoz bi bio iznajmljenim gradskim autobusom. Bilo je izuzetno jeftino, a veoma lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti