Novosadski univerzitet se pridružio zahtevima za rešavanje problema finansiranja visokog obrazovanja

Senat Univerziteta u Novom Sadu podržava zahteve Beogradskog univerziteta u vezi sa rešavanjem problema finansiranja visokog obrazovanja.
Novosadski univerzitet se pridružio zahtevima za rešavanje problema finansiranja visokog obrazovanja
Foto: 021.rs

Kako iz Rektorata kažu za 021.rs, oni su ovu odluku doneli na sednici krajem februara. 

"Senat Univerziteta u Novom Sadu je na poslednjoj redovnoj sednici, održanoj 28. februara 2024. godine, razmatrao zaključke Senata Univerziteta u Beogradu od 21. februara u vezi sa rešavanjem pitanja finansiranja rada članica Univerziteta. Tim povodom, Senat Univerziteta u Novom Sadu je jednoglasno doneo zaključak da podržava predlog da se u što kraćem roku okonča rad na donošenju Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, da se uredi pitanje plata zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, pitanje materijalnih troškova, kao i pitanje finansiranja naučnostraživačke delatnosti, poštujući načelo autonomije Univerziteta", pojašnjavaju u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Ističu da je ovo neophodno iz razloga kvalitetnog i nesmetanog funkcionisanja visokoškoskih ustanova.
 
Na pitanje da li se, u slučaju da resorno Ministarstvo i Vlada ne izađe u susret ovim zahtevima, planira obustava rada ili nešto slično iz Rektorata odgovaraju da je "rešavanje navedenih pitanja u saradnji sa osnivačem i resornim ministarstvima, kao prioritetnih i u najskorijem budućem periodu, od velike važnosti za nesmetan rad i dalji razvoj visokoškolskih institucija".

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu 21. februara izneo ove zaključke i zahteve. Nakon toga oglasio se i Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju. Novosadski univerzitet se, do sada, nije oglašavao.

  • Mile

    08.03.2024 20:31
    Ključ u bravu
    S obzirom da je ovo komplet SNS senat, verovatno su po njihovom nalogu ovo i usvojili. Samo ih ne pitaj kako se i kome raspodeljuje pare od sopstvenih prihoda. Dekani i njihovi saradnici su se bukvalno obogatili. Bar te pare vratite i raspodelite kako treba.
  • Marko

    08.03.2024 15:31
    Univerzitet
    A nisu se oglašavali kada su se na Univerzitet u Novom Sadu zapošljavala deca i supruge političara i oni koji su doktorirali na privatnim fakultetima?
  • K

    08.03.2024 14:28
    Sve u svemu ocemo vece plate a da radimo sve po starom(lose).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti