Evropska federacija novinara: Nezabeležen nivo nasilja prema novinarima u Novom Sadu

Evropska federacija novinara (European Federation of Journalists - EFJ) pozivaju srpske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o napadima na novinare u Novom Sadu.
Evropska federacija novinara: Nezabeležen nivo nasilja prema novinarima u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako su naveli u saopštenju, eskalacija pretnji i nasilje koje trpe novosadski novinari dostigla je nezabeležen nivo u poslednje dve nedelje.
 
Od srpskih vlasti i institucija traže hitno reagovanje i da počinioci budu krivično gonjeni u skladu sa zakonom.
 
"Samo u Novom Sadu se čak sedam novinara suočilo sa pretnjama i napadima u roku od deset dana. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, onlajn uznemiravanju ili pretnjama smrću, sposobnost srpskih novinara da rade svoj posao je ozbiljno ugrožena i njihova bezbednost je ugrožena", navode iz ove organizacije.
 
Dalje podsećaju da su 8. marta novinari 021.rs, Tanjug i Kurir televizije verbalno napadnuti dok su pratili protest podrške Novosađanki Ani Mihaljici, kojoj je Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje dece.
"Tokom direktnog prenosa na Tanjug TV, reporterku Sašku Drobnjak prekinula je žena koja je tvrdila da je Mihaljičina advokatica i pretila novinarima koje je optužila da lažu. Verbalno su zlostavljani i fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević iz Radija 021. Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), prisutna policija nije intervenisala da spreči mešanje u rad novinara. Dopisnica N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne onlajn uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja sa demonstracija", objašnjavaju iz Evropske federacija novinara.
 
Iste nedelje, dodaju, još dvoje novinara i čelnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić i Dinko Gruhonjić primisli su hiljade onlajn pretnji smrću upućenih putem društvenih mreža i mejla.
 
"Ana Lalić bila je meta zastrašujućih prijetnji smrću, uključujući i neke seksualne prirode i uvrede, upućene i NDNV-u koji vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu 'Rebed' u Dubrovniku gde je bila pozvana kao panelistkinja. Od 14. marta njen kolega Dinko Gruhonjić, profesor novinarstva na Filozofskom univerzitetu u Novom Sadu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i život članova svoje porodice", ističe se u saopštenju.
 
Gruhinjić je, podsećaju, bio meta javne kampanje linča, uključujući pretnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog nastupa na festivalu "Rebid" u Dubrovniku prošle godine.
 
"Montaža je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava zadovoljstvo što se zove sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove pretnje prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima", navodi se u saopštenju.
 
Ana Lalić je izjavila da je NDNV decenijama na udaru, ali je ovog puta ovo najveći pritisak do sada, dok Gruhonjić žali zbog "politike nekažnjivosti kada je reč o pretnjama nezavisnosti štampe u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni".
Podsećaju i da je 15. marta protiv Gruhonjića i Lalić podneta i krivična prijava zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti tokom učešća na tribini u Dubrovniku.
 
"Imamo ozbiljne razloge da smatramo da je tužilac povezan sa članovima vladajuće Srpske napredne stranke", izjavio je Gruhonjić. 
 
Dodaju i da su pojedini političari oživeli uvrede u javnim raspravama u Narodnoj skupštini.
 
"Pridružujemo se Mreži sigurnih novinara u pozivu zvaničnicima da se uzdrže od napada na medije u Srbiji. Njihova neprijateljska retorika legitimiše i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Pozivamo vlasti da garantuju bezbedno okruženje za novinare, omogućavajući im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjivosti sistematskim istraživanjem napada i pritužbi", naveli su iz Evropske federacija novinara.
 
Potpisnice ovog saopštenja su Evropska federacija novinara, Internacionalna federacija novinara (International Federation of Journalists), Evropski centar za medije i slobode medija (European Centre for Press and Media Freedom), OBC Transeuropa, Internacionalni medijski institut (International Press Institute), Free Press Unlimited, kao i mreža SafeJournalists.
  • Novinar

    22.03.2024 09:41
    Kako..
    se neko naziva novinarem!?Da li je potrebno zavrsiti odredjen fakultet,zurnalistiku da bih neko mogao da ima zvanje novinara!?
  • vera

    22.03.2024 00:23
    1993
    ovakav fašizam nije bio ni devedesetih
  • Portir

    21.03.2024 16:02
    Novinari su sedma sila, zar ne? A i njima je zagarantovana sloboda izrazavanja, bez obzira na zdrav razum javnog mnjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti