Novosadska kasa "tanja" za još 500 miliona: Sudske presude postale veliki teret za grad

Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) prebačeno je 500 miliona dinara iz budžetske rezerve radi plaćanja troškova na osnovu sudskih presuda.
Novosadska kasa "tanja" za još 500 miliona: Sudske presude postale veliki teret za grad
Foto: 021.rs
To je učinjeno rešenjem gradonačelnika Milana Đurića, koji je odluku potpisao 15. marta.
 
Na taj način su troškovi za plaćanje na osnovu sudskih sporova za eksproprijaciju zemljišta u 2024. godine, već posle tri meseca, porasli sa 891 milion na 1,3 milijarde dinara.
 
Ovakva odluka nije svakodnevna u radu lokalne uprave, s obzirom na to da budžetska rezerva retko kada bude upotrebljena tako rano u godini. Višegodišnja praksa je da se dopunjavanje Programa uređenja građevinskog zemljišta uradi preko rebalansa budžeta tokom godine.
 
Prebacivanje 500 miliona dinara iz budžetske rezerve ukazuje na to da su se nastavili problemi Novog Sada sa gubljenjem sudskih sporova i da je ova stavka u budžetu već bila ispražnjena. Grad Novi Sad će, po svemu sudeći, morati da se odriče određenih investicija i ulaganja ne bi li podmirio isplate na osnovu izgubljenih tužbi. 
Đurić je o ovim problemima govorio početkom decembra, kada je naveo da je u 2023. za plaćanje tužbi potrošeno oko 3,9 milijardi dinara i da očekuje se da će na naplatu uskoro stići još 1,8 milijardi dinara.
 
Već tada je bilo jasno da u budžetu za 2024. godinu i Programu na osnovu kojeg radi UGZI nije isplanirano dovoljno novca za plaćanje sudskih presuda i da će stotine miliona dinara morati da se prebace ili iz budžetske rezerve ili kroz rebalans. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je tada rekao da prilikom planiranja budžeta nisu mogli da predvide da će sudovi donositi toliko presuda na osnovu velikog broja tužbi građana koji traže naknade za eksproprisano zemljište, pretežno za komunalnu infrastrukturu u prigradskim naseljima.
 
Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada. 
Iako Grad u svojim odgovorima na tužbe stalno ponavlja da se radilo o drugom društvenom i pravnom uređenju, sudovi uglavnom ipak presuđuju u korist vlasnika ili njihovih naslednika, a za to se računa i kamata.
 
Đurić je precizirao da je u 2023. godini bilo 1.400 ovakvih tužbi.
 
"Videćemo šta ćemo raditi. Imamo neke ideje. Kao odgovorna vlast, platićemo, ali moraćemo da stanemo sa nekim investicijama. Ovo su enormna povećanja rashoda koja nismo mogli da predvidimo. Prve tužbe su krenule 2018. godine i tada smo dali 850 miliona, već sledeće oko milijardu dinara. Potom 2020. i 2021. godine to se nastavilo sa više od milijardu dinara, a sada dolazimo do ovih skoro 5,5 milijardi, od kojih smo već platili 3,9 milijardi dinara", rekao je tada Đurić.
  • Jakob Jerih

    25.03.2024 22:36
    "Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada. "
    Da li je moguće ?
    SFRJ je prestala da postoji pre više od 30 godina !
  • Dejan

    25.03.2024 17:50
    Ja tek trebam da tuzim sto mi (mom ocu)je za potrebu izgradnje ulice oduzeto 43 kvadrata.
  • Goran

    25.03.2024 15:58
    Pa kad krše prava građana pa plaćaju štetu i troškove postupka a onda iz naših poreza prebacuju.
    To što su oni nesposobni i što krše prava građana na kraju će optužiti advokate i sud.
    Oni ne treba da budu na vlasti. Da znaju da rade u skladu sa zakonom ne bi se ovo ni dešavalo. Nesposobnjakovići. Sve što znaju jeste da kradu, varaju i lažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti