Profesori Filozofskog fakulteta danas organizuju skup podrške Gruhonjiću

Skup protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije održaće se danas, 27. marta ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Profesori Filozofskog fakulteta danas organizuju skup podrške Gruhonjiću
Foto: 021.rs
Povod za skup jesu pretnje upućene vanrednom profesoru ovog fakulteta Dinku Gruhonjiću nakon montiranog snimka sa njegovog učešća na festivalu "Rebedu" u Dubrovniku pre godinu dana.
 
Organizatori navode da je ovaj javni linč kulminirao pozivom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se profesoru Gruhonjiću uruči otkaz ili će u suprotnom ova organizacija 28. marta započeti sa blokadom Filozofskog fakulteta.
"Ukoliko se jasno ne stane na put uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ovaj naizgled izolovani slučaj, lako može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimni osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Republike Srbije. Tome se na vreme moramo usprotiviti zbog postojanja onoga što zovemo akademska sloboda", ističe se u pozivu na skup.
Dodaju i da je naročito poražavajuće to što su studentski parlament Filzofoskog fakulteta i Univerziteta iskorišćeni kao "instrument kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života".
 
Od Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu traže da zaštite profesora Gruhonjića, koji je, kako navode, radno mesto zaslužio svojim akademskim radom i naučnim referencama.
 
Na skup, koji će početi u 11.55 časova, pozivaju sve zaposlene na Filozofskom i ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu i drugim gradovima, studente, kao i sve slobodnomisleće građane.
Inače, novosadski kampu je juče bio izlepljen plakatima kojima se poziva na blokadu Filozofskog fakulteta. Studenti iz organizacije Stav navode da je u pitanju nastavak kampanje koja se vodi protiv Gruhonjića. Blokada je najavljena za četvrtak u 12 časova. 
  • Cole

    27.03.2024 10:35
    Miletu
    Ne branim nikog ali profesor je objasnio kako je izmontirano. Pročitaj na autonomijainfo njegov tekst kako je odgovorio kad su mu nadenuli ime Sabahudin gde je on odgovorio da nisu morali i sarkastično rekao da on već ima lepo ime Dinko. Inače naslov članka je klasična novinarska zamena teza. Nije skup podrške profesoru već odbrana slobode i profesije. Pa zamislite ako grupa sns studenata počne da kadrira po fakultetima. Pa jel treba baš sve da otmu!
  • Prva Srbija

    27.03.2024 10:10
    Svim srcem za slobodu govora i protiv montiranih progona! Podrška Dinku!
  • Vlada

    27.03.2024 09:57
    @Mile

    Svi ste vi čuli šta je izmišljeno a nikom ne polazi za rukom da čuje šta je rečeno. I takvi bi da se pitaju nešto na fakultetu, ili bilo gde...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti