Drugi dan blokade Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet je i dalje blokiran. Ulaz i izlaz u zgradu je onemogućen, a rad je obustavljen do daljeg.
Drugi dan blokade Filozofskog fakulteta
Foto: 021.rs
U zgradi fakulteta se nalazi grupa studenata koja zahteva da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.
 
Oni su zauzeli zgradu fakulteta u četvrtak, nakon što su održali protest ispred ulaza u visokoobrazovnu ustanovu.
Vrata su blokirali stolovima, stolicama, te su ih vezali lancima. 
 
Reporter 021.rs je jutros pokušavao da razgovara sa osobama koje se blokiraju fakultet, ali niko nije odgovarao na njegovo kucanje na vrata.
Nasuprot tome, nepoznatog muškarca su pustili unutra.
 
Tokom jučerašnjeg dana grupa koja blokira fakultet je unela u zgradu vreće za spavanje i jastuke, dok im je tokom dana doneta hrana. 
 
Nije poznato koliko osoba je trenutno u zgradi fakulteta.
 
Dekanat Filozofskog fakulteta se oglasio povodom ovih dešavanja, navodeći da je zgrada okupirana. Rukovodstvo je izrazilo i sumnju da su svi među onima koji blokiraju uopšte i studenti.
 
Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.
 
Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.
 
"Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu", kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.
Tokom jučerašnjeg dana reagovala je i policija koja je samo legitimisala prisutne. Kako je rečeno, to što grupa mladih drži blokiran fakultet nije osnov za krivičnu ili prekršajnu prijavu. 
 
Zbog blokade Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta.
  • Ceca

    29.03.2024 14:43
    Ono sto je ovaj profesor izgovorio je cist govor nevidjene mrznje i pljuvanja srpskog naroda .U ovoj Srbiji je svakome doz oljenonda prica sta hoce,kao nigde u svetu.Ovde se ne radi o ogrnicavanju slobode govora vec o trovanju generacija .Ovo nema veze sa aktuelnom vlascu,botovima i nebotovima,sti je najlakse reci,nego je prosto strasno sta je izjavio.
  • Jogi Letač

    29.03.2024 11:53
    Botovi, informišite se: pre ove vaše blokade je bio skup podrške profesoru, tako da to uopšte nije crno-belo kako se pokušava prikazati. A za izbacivanje profesora - mnogo mi ličite na Nemačku tridesetih godina prošlog veka, izbacivani su nepodobni. Ko je učio istoriju, zna kako se sve to završilo. Što se tiče kažnjavanja profesora, eno tužite profesora sudu za delo koje je kažnjivo po pozitivnim zakonima Srbije, pa da vidimo gde su ti silni dokazi za to što tvrdite.
  • Studentkinja

    29.03.2024 11:37
    A gde je bio studentski parlament kada su nam dizali cene upisa, školarina i ispita, onda je bilo 'ne mozemo mi jadni nista sami', ali zato kad se bratiji prohte i te kako mogu da nas sve maltretiraju i opet nikom nista!!! Nadam se da je dosao kraj vašem teroru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti