"Nije filozofski ćutati" podržali profesore u Novom Sadu: "Protiv nasilja nad slobodom izražavanja"

Inicijativa "Nije filozofski ćutati" nastavnika i saradnika Filozofskog fakutleta Univerziteta u Beogradu pozvala nadležne da konačno reaguju zbog "hajke" na profesore u Novom Sadu.
"Nije filozofski ćutati" podržali profesore u Novom Sadu: "Protiv nasilja nad slobodom izražavanja"
Foto: 021.rs
Ova inicijativa podržala je profesore i osoblje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
"Pružamo punu podršku kolegama iz Novog Sada, ustajemo protiv nasilja nad slobodom izražavanja i odlučno zahtevamo da nadležni organi stanu na put nasilnicima", navodi se u pismu podrške.
Dodali su da ustaju protiv nasilja nad slobodom izražavanja i da su "užasnuti hajkom" koja već tri nedelje traje protiv profesora novosadskog fakulteta Dinka Gruhonjića.
 
"Nadležni organi nisu regovali na hajku, što je dovelo do eskalacije nasilja i blokade Filozofskog fakulteta", piše u pismu.
Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pozvao je kolege da se danas u 12 sati okupe ispred zgrade tog fakulteta.
 
Povod je blokada ustanove koja je traje od četvrtka, kao i hajka koja se već duže vreme vodi protiv vanrednog profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića.
 
Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg. Na incijativu dekana, u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen.
 
Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu: policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost, navodi se u saopštenju Dekanata Filozofskog fakulteta.
Podsetimo, grupa mladih osoba, mahom mladića, blokirala je u četvrtak Filozofski fakultet u Novom Sadu, zahtevajući da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. 
 
Oni su proveli noć na fakultetu.
 
Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala "Rebedu" u Dubrovniku.
  • Iguman

    29.03.2024 12:32
    Prazne parole one o kosmetu da je deo srbije pa nije, pa sudim da će to pomoći i Vojvodini da bude ono što jeste.
  • Tapkalo

    29.03.2024 12:29
    Sloboda izrazavanja?!Pljuvati vecinski narod,njegovu crkvu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti