Gradska vlast osniva još osam predškolskih ustanova, više mesta za direktore

Gradska vlast predložila je Skupštini grada da se Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" podeli na osam zasebnih predškolskih ustanova, saznaje 021.rs.
Gradska vlast osniva još osam predškolskih ustanova, više mesta za direktore
Foto: 021.rs
Odluka o ovome će se naći pred odbornicima u lokalnom parlamentu u petak, 19. aprila.
 
Gotovo identičan predlog aktuelne vlasti, koji je usvojen pre sedam godina, nikada nije realizovan
 
Kako se vidi iz predložene odluke, podela "Radnosnog detinjstva" na osam predškolskih ustanova neće dovesti do više mesta u vrtića. Umesto toga, biće više mesta za nove direktore i dodatnu administraciju.
 

Prema ovom predlogu, "Radosno detinjstvo" će se podeliti na sledeće predškolske ustanove:

"Riznica" u Petrovaradinu (Jože Vlahovića 66), "Lastavica" u Veterniku (Paunova 4), "Miroslav Antić" (Janka Čmelika 87), "Plava zvezda" (Čenejska 50), "Jovan Jovanović Zmaj" (Bate Brkića 1/A), "Stari grad" (Pavla Simića 9), "Pčelica Maja" (Branimira Ćosića 40), i "Dečija planeta" (Narodnog fronta 42).

Gradska uprava za obrazovanje reagovala je nakon objavljivanja ovog teksta i saopštila da se PU "Radosno detinjstvo" ne ukida. Opširnije možete pročitati na ovom linku.
Ova podela je skoro pa istovetna sadašnjoj podeli "Radosnog detinjstva" na deset pedagoških, odnosno radnih jedinica, uz izmenu grupisanja objekata u prigradskim naseljima.
 
Predloženom odlukom predviđa se i da predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom obavlja Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".
 
Odlukom se definiše i planira gradnja dvorišnog prizemnog objekta sa potkrovljem na lokalitetu kuhinje u Vojvođanskih brigada 14. 
 
Iz ove podele se vidi da će PU "Stari grad" imati najviše objekata i biti pravni naslednik postojeće ustanove, dok će PU "Pčelica Maja" biti nadležna nad objektom Centralne kuhinje u Privrednikovoj BB, gde se spremaju obroci za sve vrtiće.
 
Definisano je da će PU "Riznica" iz Petrovaradina raditi i na području Sremskih Karlovaca (vrtić Karlovačkih đaka broj 3) sve do osnivanja javne predškolske ustanove na teritoriji ove opštine, u skladu sa sporazumom između gradonačelnika Novog Sada i predsednika opštine Sremski Karlovci.
 
Tačnu raspodelu vrtića po novim predškolskim ustanovama možete videti u galeriji ispod: 
 
 
Kao razlog za ovakvu reorganizaciju i ukidanje postojeće ustanove, Gradsko veće se poziva na "Elaborat o razvojnom planu mreže javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada od 2024. do 2029. godine", koji je izrađen 13. februara ove godine. 
 
Ovaj dokument do sada nije bio predstavljen javnosti, niti je o njemu govorio neko iz gradske vlasti.
Prema elaboratu, predviđeno je formiranje predškolskih ustanova do 100 vaspitnih grupa, kao i povećanje kvaliteta njihovog vaspitno-obrazovnog rada.
 
Piše i da će Upravni odbor "Radosnog detinjstva" doneti odluku da se preimenuje u "Stari grad", da prebaci imovinu na novoosnovane ustanove kada se za to steknu pravni uslovi, kao i da će nove ustanove preuzeti zaposlene u skladu sa brojem vaspitnih grupa prema republičkim normativima.
 
Pre nego što nove ustanove počnu s radom, Skupština grada će morati da donese još odluka, između ostalog da na nekoj od narednih sednica donese osnivačke akte i imenuje vršioce direktora.
 
Ovo znači da će umesto jednog direktora sada biti osam, uz dodatne pomoćnike, savetnike i administraciju za svaku ustanovu posebno.
 
Kada je pre sedam godina bilo reči o reorganizaciji predškolske ustanove, pominjalo se da se to radi iz potrebe za rasterećenjem postojećeg sistem jer je "Radosno detinjstvo" organizovan na isti način više od pola veka i da je najveća ustanova tog tipa u Srbiji.
 
Ocenjivano je da će se omogućiti jednostavniji i efikasniji rad, kao i da će biti moguće ući u javno-privatna partnerstva. Od te reforme se tada odustalo bez obrazloženja i sve do zakazivanja nove sednice Skupštine grada nije bilo pomena da će išta menjati. 
 
Originalni tekst je izmenjen nakon reagovanja gradske uprave u kojem navode da neće gasiti PU "Radosno detinjstvo".
 

Komentari 62

  • Zebra

    18.04.2024 21:16
    A neki vrtić da otvore? Ništa? Ima jedan na Jugovićevu gde su se svi sns velikani ugradili…
  • Novosadjanin

    17.04.2024 15:55
    Žalosno..
    Umesto da se upisuje više dece, upisuju više direktora i administracije.

    Kakva vlast,takva i većnica,a nažalost takve su i posledice po mališane i njihove roditelje.
  • Klimavi

    16.04.2024 09:26
    Ovo je sigurno smislila većnica.
    Sigurno će joj bata biti direktor neke od novih ustanova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti