Novi Sad rešava pitanje rugla u centru grada posle tri decenije

Gradsko veće predložilo je Skupštini grada da se poništi odluka iz 1994. godine kojom se zapušteni plac u Pašićevoj 19 dodeljuje Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Novi Sad rešava pitanje rugla u centru grada posle tri decenije
Foto: 021.rs
Ovom odlukom plac se vraća u vlasništvo Novog Sada, te će gradska vlast moći da odluči šta će sa njim raditi.
 
Plac je bio dodeljen Zavodu kako bi se na tom mestu izgradio objekat ove ustanove.
Odluka je obrazložena time da prema zakonskim propisima, ako pravno ili fizičko lice ne izgradi objekat u roku od tri godine, ono se vraća vlasniku koji je ustupio zemljište.
 
Bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je 2019. godine formirao radnu grupu koja je trebalo da pronađe pravno-formalno rešenje za status Pašićeve 19, te je ova odluka verovatno rezultat rada grupe.
Na prostoru Pašićeve 19, koja je pre trideset godina bila Pašićeva 9, planirana je izgradnja višespratnice u kojoj je trebalo da bude smešten deo Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a sadržala bi i poslovne lokale u prizemlju i stanove.
 
Privatni investitor bi svoja ulaganja nadoknadio prodajom stanova i lokala, a interes Novog Sada je bio u tome što bi Zavodu obezbedio stalan prostor, bez većih troškova osim prebacivanja prava na zemljište.
 
Iako nikada nisu izgrađeni, stanovi su prodati i radovi su krenuli, ali nikad nisu odmakli dalje od temelja, jer je "Intercity", koji je bio i izvođač i investitor, odustao od svega. Grad je sklopio novi ugovor sa firmom "Interkomerc", koja je takođe obustavila radove.
Od kraja devedesetih godina prošlog veka Grad Novi Sad i Zavod su u nekoliko navrata pokretali pitanje objekta u Pašićevoj 19, ali od toga ništa nije bilo - sve do danas.
 
Trenutno je prostor u Pašićevoj 19 sa prednje strane ograđen, ali mu se može prići iz okolnih ulica. Ovo napušteno gradilište godinama je velika betonska rupa duboka nekoliko metara puna vode i smeća. 
 
Stanari Pašićeve i okolnih ulica su se više puta žalili na smrad, koji je posebno nesnosan leti.
  • Miloš

    19.04.2024 00:46
    Pitam za druga
    Šta će biti sa ljudima koji su tu kupili stanove i još ih otplaćuju?Šta sa čovekom koji bez obraza šeta a napravio je ovo ruglo i ostavio ?Kuda ide ovaj svet?
  • TIKA

    18.04.2024 22:22
    Bul Jaše Tomića
    Salajka, KADA će se produžiti bulevar Jaše Tomića i potez nadvožnjak KISAČKA ulica Kosta Šokica TEMERINSKI nadvožnjak dalje Žeželjev most KEJ i time rastereti Partizanska ulica. TREBA da se ruše kuće uz prugu, grad ima para pa neka isplati.
  • Garaza

    18.04.2024 21:49
    Tu treba da bude parking garaza na 3 sprata, ali da ima fasadu koja je u skladu sa izgledom grada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti