Zbog ubistva žene u Novom Sadu zaštitnik građana kontroliše rad Pokrajinskog sekretarijata

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, na osnovu informacija iz medija da je ubijena žena u Velikom ritu, pokrenuo postupak kontrole rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i MUP-a.
Zbog ubistva žene u Novom Sadu zaštitnik građana kontroliše rad Pokrajinskog sekretarijata
Foto: Medija centar Beograd
Kancelarija Zaštitnika građana je saopštila da je od Pokrajinskog sekretarijata traženo da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.
 
To se posebno odnosi na eventualne ranije prijave za partnersko nasilje i mere koje su preduzete u cilju zaštite žrtve.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Zaštitnik građana traži da mu dostavi izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave i saradnji sa Centrom za socijalni rad, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Pašalić je rekao da "kao društvo i kao pojedinci moramo imati nultu toleranciju na svaki vid nasilja, posebno porodičnog, i da moramo reagovati čak i na same naznake nasilja".
 
"Ima li kraja ovom tragičnom nizu? Za manje od četiri meseca ove godine ubijeno je sedam žena, što znači da na 15 dana imamo ubistvo. Moramo da shvatimo, i kao društvo i kao pojedinci, da nasilje i ubistvo žene nije, ne može i ne sme da bude rešenje porodičnih problema", naglasio je Pašalić.
 
Pašalić je podsetio da je prošle godine u Srbiji u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno 28 žena, da su okolina i komšije tih žena uglavnom znali za narušene odnose u tim porodicama, ali da to nisu prijavili nadležnima.
 
"Nasilje, više puta sam naglašavao, nije samo stvar pojedinca kome se direktno dešava već i svih koji su u njihovom okruženju, lokalne zajednice ali i celog društva. Zakonske okvire za reagovanje imamo ali je potrebno da nadležni organi imaju i informaciju da se nasilje nekome događa", kazao je Pašalić.
  • Sanja

    22.04.2024 20:02
    A gde je odgovornost gradske vecnice,nacelnika za socijalu,gde je nadzor nad njima???
  • Урсула

    22.04.2024 17:26
    Јака заштитника грађана који није меродаван за грађане
  • Dosadnjaković

    22.04.2024 16:46
    Opet ovaj!
    Pa prvo postavi pitanje da li je nesretni par uopšte bio na evidenciji centra za socijalni rad!
    Da malo proveriš zakonitost ponašanja advokata Jelene Pavlović i Milan Bosike na protestima?
    Jesi proverio rad policije u Boru?
    Jesi proverio da li ima dovoljno stručnih radnika u centrima?
    Pogotovo onih sa diplomama državnih fakulteta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.