Novo rukovodstvo Skupštine Vojvodine: Balint Juhas predsednik, Zobenica među potpredsednicima

Balint Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara izabran je za predsednika Skupštine Vojvodine, u nastavku konstitutivne sednice parlamenta.
Novo rukovodstvo Skupštine Vojvodine: Balint Juhas predsednik, Zobenica među potpredsednicima
Foto: 021.rs
Za njega je glasao 81 poslanik. 
 
Za potpredsednike su izabrana tri poslanika iz redova Srpske napredne stranke. Reč je o Damiru Zobenici, Aleksandri Maletić i Nemanji Zavišiću.
 
Četvrti potpredsednik je Boris Novaković iz Socijalističke partije Srbije. 
 

 
Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, pre sednice ponovio je stav da opozicija neće predložiti potpredsednike.
 
"Nećemo na taj način legitimizovati rad ove skupštine. Izrazito odbijamo fingiranje demokratičnosti skupštine", istakao je Jovović ispred opozicionih poslaničkih grupa koje su nastale iz koalicije "Srbija protiv nasilja".
 
Za generalnu sekretarku Skupštine Vojvodine ponovo je imenovana Sandra Stojković. Ona je na toj poziciji bila i u prošlom sazivu. 
 
Podsetimo, konstiutivna sednica počela je 9. februara, a na nastavak se čekalo više od dva meseca. 
Opozicija je u više navrata ukazala na to da Srpska napredna stranka sprovodi "pravno nasilje", da toliko duga pauza nije moguća prema poslovniku, kao i da se naprednjaci bave isključivo Beogradom i Republikom.
 
Sednicom predsedava najstariji poslanik, Miroslav Španović iz PUPS-a.
 
U ova dva meseca nije bilo mnogo aktivnosti, formirano je devet poslaničkih grupa u koje su ušli predstavnici 20 stranaka i pokreta. 
 
Dosadašnja vladajuća koalicija SNS sa svojim partnerima iz SPS-a, SVM-a, SDP-a, PUPS-a, PS-a, ima 76 mandata, što je više nego dovoljno za formiranje većine. 
Za sada nema informacija o tome kada će se formirati pokrajinska Vlada, iako se nezvanično saznaje da bi to moglo biti na sednici posle prvomajskih i uskršnjih praznika.
 
Ono što je poznato je da Vladom više neće predsedavati Igor Mirović. 
  • Ivan

    25.04.2024 22:57
    VR
    Sad jos da raspise referendum i da se Vojvodina otcepi konačno od ove raspale Srbije i diktatorsko lopovskog nacionalističkog režima AV i njegove radikalske sekte,pa konacno da zivimo normalno i slobodno u granicama koje su narodu Vojvodine date od strane velike Marije Terezije Habzburgške!
  • Unuk

    25.04.2024 15:36
    Solunskog dobrovoljca
    Orban je lukav i misli ako Srbija ima pravo da se bori za svoju juznu pokrsjinu,mi to podrzavamo,jeer smo i mi izgubili nasu juznu pokrajinu u ratu.
  • čudno

    25.04.2024 15:17
    Samo pitam
    Kojoj stranci pripada zobnica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti