Opozicija udružena u Novom Sadu: Pogledajte kojih 12 stranaka čini najveću koaliciju protiv SNS-a

Dvanaest stranaka i pokreta u Novom Sadu, posle 10 dana pregovora, dogovorilo je formiranje opozicionog fronta za predstojeće lokalne izbore, saznaje 021.rs.
Opozicija udružena u Novom Sadu: Pogledajte kojih 12 stranaka čini najveću koaliciju protiv SNS-a
Foto: 021.rs
Na listi će se naći kandidati Stranke slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke centar Srce, Građanskog pokreta Bravo, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Nove Demokratske stranke Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Ekološkog ustanaka i Pokreta za Preokret.
 
Ovim je napravljena lista koju čini većina stranaka bivše koalicije Srbija protiv nasilja, Koalicija NADA i Građanskog pokreta Bravo.
 
Lista na kojoj se nalaze gotovo sve opozicione stranke i pokreti u Novom Sadu imaće 78 kandidata. To znači da stranke i pokreti neće imati više od pet-šest predstavnika.
 
Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, za sada nema dogovora ko bi mogao da bude istaknut kao kandidat za gradonačelnika i to bi mogla da bude tema pregovora unutar koalicije tek nakon izbora 2. juna, u slučaju pobede.
Postizanju dogovora prethodili su svakodnevni višesatni sastanci. Tokom vikenda je bilo govora o tome da će stranke desnice formirati sopstvenu koaliciju, ali su se vratili za pregovarački sto. 
 
Ideja vodilja 12 opozicionih stranaka i pokreta, koje bi uskoro trebalo da potpišu i sporazum, jeste da "samo zajedničkom borbom mogu da oslobode Novi Sad" od Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera. 
 
Dogovoreno je da SSP, NPS, DS, SRCE, Bravo, ZLF, PSG, NADA (DSS, POKS), LSV, Ekološki ustanak i PZP sve aktivnosti u narednih mesec dana zajednički sprovode kako bi građanima pokazali koliko je važna ujedinjena borba u jednom frontu protiv grupe oko SNS-a.
Prema saznanjima 021.rs, u pregovorima su učestvovali i predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, koja je u međuvremenu najavila bojkot, dok za Narodnu stranku i Dveri, koje su najavile zajednički izlazak, na kraju nije bilo mesta. 
 
Nakon postizanja dogovora ostaje nejasan status mogućeg kandidat bivšeg Gradskog odbora stranke Zajedno, nakon što ih je centrala u Beogradu raspustila.
 
Gradski odbor je već duže vreme bio u kampanji, te postoji mogućnost da se neko od predstavnika nađe na listi, pod uslovom da im se ustupi mesto.

Komentari 133

  • Shin Sekai

    08.05.2024 21:54
    Istina je da je LSV bez Canka neuporedivo bolji, ali ostaje da vidimo da li su se stvarno menjali. Ovu drugu sansu ce dobiti, al narednu nece, ako nesto pocnu muvati.
  • Fujoslav

    06.05.2024 21:14
    Izbacite LSV i POKS, ovako je smešno to nazivati opozicijom..
  • Penzos

    05.05.2024 08:52
    ???
    Setite se 2000 godine kada je stvoren DOS protiv Slobe, koja je bila uzrečica ? Zapuši nos i glasaj za DOS, isto je i sada. Glasači protiv Vučića jer SNS ne postoji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.