Za parterno uređenje Ulice Modene šest i po miliona evra - pogledajte šta se planira

Grad je raspisao tender vredan šest i po miliona evra za parterno uređenje Ulice Modene nakon završetka gradnje podzemne garaže.
Za parterno uređenje Ulice Modene šest i po miliona evra - pogledajte šta se planira
Foto: 021.rs
Ovi radovi će dovesti do behatoniranja većeg dela ulice, gradnje fontane i delimičnog ozelenjavanja.
 
Kako se vidi iz tehničke dokumentacije, planirano je da se uredi površina od oko 11.600 kvadratnih metara i to u dve faze, pri čemu je sada raspisana nabavka za prvi deo radova koji obuhvata i najveći deo prostora u Modeninoj od oko 10.600 kvadrata.
 
U opisu projekta se navodi da će se u delu pešačke zone paralelno sa Tanurdžićevom palatom ostaviti interventni koridor šest metara širine bez prepreka, koji je namenjen za prolaz vozila snabdevanja, komunalnih službi i hitnih intervencija, kao i biciklističkog saobraćaja. Između postojeće nadstrešnice Tanurdžićeve palate i interventnog koridora ostavljena je zona za žardinjere i klupe.
 
U ovaj deo pešačke zone će se ulaziti kao i do sada preko potapajućih stubova.
Centralni i najveći deo ulice iznad podzemne garaže će biti kombinacija behatoniranih površina, zelenila, fontane sa pešačkim ulazima/izlazima iz garaže i spomenikom Lazi Kostiću. Osim veće fontane, koja će biti duga 39 metara i široka 1,2 metra, planirana je još jedna manja u delu prema Trgu slobode između izlazne kućice i prostora trga.
 
Uz drugu stranu Modenine se ostavlja prostor za letnje bašte lokala i pored njih se planira sadnja novog drveća. Između objekata i zone za letnje bašte projektovan je trotoar širine tri i po metra.
 
U projektu se navodi i da je popločavanje u pešačkoj zoni rešeno kroz "jedinstvenu matricu koja parterno povezuje centralnu gradsku zonu kroz diskretno tonirane nijanse kamena".
 
 
Predviđeno je i da se uredi deo Ilije Ognjanovića, koji će sada postati deo pešačke zone. I ovaj prostor će biti behatoniran, a zameniće se i postojeća nefunkcionalna fontana neposredno pre ukrštanja pešačkih površina ove ulice i Bulevara Mihajla Pupina.
 
Rekonstrukcija obuhvata i radova na vodovodnoj, kanalizacionoj, elektro i telekomunikacionoj mreži.
 
Iz dokumentacije se vidi i da će biti posečeno sedam postojećih stabala. Kada se završi uređenje, predviđeno je da na oko hektar prostora bude 35 stabala, od čega će većina biti mladice. Trinaest stabala biće u Modeninoj, kod letnjih bašti. 
Maksimalni rok za izvođenje radova je 240 dana, tj. osam meseci.
 
Kako će radovi na gradnji garaže trajati još neko vreme, a već sada je polovina godine, izvesno je da će parterno uređenje Modene, ukoliko ne bude problema sa tenderom ili kašnjenja, biti završeno na proleće naredne godine.
 
Rok za dostavljanje ponuda na tenderu Uprave za građevinsko zemljište i investicije je 21. maj.
  • Gordana

    08.05.2024 12:05
    Gradnja
    Uništili ste jednu od najlepših ulica u Novom sadu posaditi jorgovane da ne smrdi zdrav benzin iako ne verujem da će te poslati moj komentar pozdrav svima
  • Marta

    07.05.2024 19:19
    Mocvara!
    Hvaka lepo, ali mene ta garaza videti nece. Grad koji je na mocvarnom zemljisti, gde na 70cm izbijaju podzemne vode, gde se 90 odsto podruma i ulica poplavi po letnjem pljusku, NEMA SANSE!
  • Ma

    07.05.2024 17:18
    Da
    Čoveče pa ova garaža se pravi već tri ili četiri godine kao da buše dijamante u zemlji, neverovatno. Ej toliko godina za jednu podzemnu garažu koja pravi ruglo od centra grada, a ovo parterno uređenje će sigurno da bude u SNS fazonu, rekonstruisaće se u roku od godinu dana da bi se opet nego ugradio u cenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.