FOTO, VIDEO: Prekinuto glasanje na Filzofskom, došle policija i Hitna pomoć

Glasanje za parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, po treći put je prekinuto.
FOTO, VIDEO: Prekinuto glasanje na Filzofskom, došle policija i Hitna pomoć
Foto: 021.rs

Muškarac, student doktorskih studija i član izborne komisije, nosio je glasačke kutije. Kada je studentkinja iz grupe STAV pokušala da ga spreči, on se okrenuo, nasrnuo na nju, pa laktom udario Ivanu Macak, predsednicu parlamenta, javlja reporter 021.rs sa lica mesta.

Na fakultet je došla i policijska patrola, a Hitna pomoć je odvezla Macak.

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) pojavili su se na fakultetu još u 6h gde su zatekli petnaestak osoba iz grupe povezane sa studentskim parlamentom zaključane u prostoriji za glasanje.

 
Među njima je, kako javlja reporter 021.rs sa lica mesta, Ivana Macak, koja je trenutno predsednica parlamenta, ali i kandidatkinja Ruske stranke za lokalne izbore u Novom Sadu.
 
 
Studenti iz STAV-a su uspeli da uđu u prostoriju u 8h, kada je počelo glasanje, kako bi ponovo blokirali ovaj proces, jer je kandidovana samo jedna lista.
 
Kako javlja reporter 021.rs, u jednom trenutku je došlo do sukoba između dve grupe.
 
Izbori za studentski parlament blokirani su već dva puta.
 
 
Šta su zahtevi?
 
Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.
 
Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta.  Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti. 

Komentari 29

  • Dragan

    21.05.2024 15:37
    Budite jasniji, kažite koja od ove dve grupe studenata "drži čas iz etike" pa da je profesori odmah podrže a usput nešto nauče. Vi ste "osoba koja zna" i podelite to sa nama - održite "čas iz etike"!
  • Eduard

    21.05.2024 14:56
    Gledam TV u Becu i nemogu da verujem. Srpski studenti nasiljem resavaju probleme. E zemljo di ode.
  • Nikola

    21.05.2024 13:32
    X
    Strašno što su napravili od ove države. Kako da ova država napreduje kada ni mladi nisu u stanju da konflikte reše mirnim putem? Zatrovali ste sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.