FOTO Detalji plana Mišeluka sa Ribnjakom: Gde će se nalaziti helidrom, škole, vrtići, zgrade...

Javnim uvidom nacrta plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom detaljnije je opisano kako će izgledati površine koje se regulišu ovim dokumentom.
FOTO Detalji plana Mišeluka sa Ribnjakom: Gde će se nalaziti helidrom, škole, vrtići, zgrade...
Foto: 021.rs (Google Earth)
Kako je 021.rs ranije pisao, ranim javnim uvidom u konceptualni plan javnost je obaveštena da se na ovom području između Petrovaradina i Sremske Kamenice predviđena izgradnja helidroma, kulturne stanice, obrazovnih ustanova, domovi zdravlja i slično.
 
Ovim konceptualnim planom planiraju se zgrade za višeporodično stanovanje, sa opštegradskim, linijskim i specijalizovanim centrima, javnim službama, kliničkim centrom, turističko-rekreativnim površinama.
 
Sada se na javnom uvidu nalazi plan kojim se detaljnije opisuje izgled, odnosno regulacija površina koje se planiraju na ovom području. Kako piše u samom dokumentu, planom generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom regulisano je 10 lokaliteta u okviru ove oblasti, ukupne površine 93,44 hektara.
Šta se planira po lokalitetima?
 
Najveći lokalitet regulisan ovim planom obuhvata plato Mišelu sa prostorom oko Ulice Dinka Šimunovića paralelno sa turističkim pravcem "Zelena staza", površine od oko 77 hektara. 
 
Najveći deo ovog prostora je neizgrađen, dok na jednom delu postoji nekoliko stambenih objekata. Oni koji nisu legalni trenutno će usvajanjem ovog plana biti ozakonjeni, te će biti zadržani na tom prostoru.
Preovlađujuća namena na prostoru je stanovanje, višeporodično i manjim delom porodično, kao i drugi sadržaji koji su komplementarni sa stanovanjem.
 
Što se tiče porodičnog stanovanja, spratnost predviđenih objekata maksimalno bi trebalo da bude do jednospratnice sa potkrovljem, uz mogućnost korišćenja suterenske, odnosno podrumske etaže.
 
Unutar ove namene predviđena je i realizacija gerontološkog centra, predškolskih ustanova, škola, zdravstvenih ustanova i sportsko-rekreativnog kompleksa.
 
Sportsko-poslovni centar planira se u jugoistočnom delu obuhvaćenog prostora, na površini od 0,56 hektara. Na ovom prostoru moguće je organizovati i sadržaje su sportske dvorane, fitnes klubovi, otvoreni sportski tereni i slično, a spratnosti maksimalno do tri etaže.
 
Takođe se planira i sportsko-rekreativne površine u stambenim zonama Mišeluk I i Mišeluk III. U okviru svih kompleksa biće izgrađene sportske dvorane, spratnosti maksimalno visoko prizemlje, kao i tereni na otvorenom sa raznom ponudom sportskih sadržaja poput fudbalskih igrališta, terena za košarku i odbojku, teniski tereni, bazeni, atletska borilišta i slično. 
 
  
 
U ovom delu planiraju se i dve predškolske ustanove, jedna u zapadnom delu uz Ulicu Dinka Šimunovića, kapaciteta za oko 230 dece, a druga u južnom delu u blizini centralnih sadržaja, kapaciteta za oko 270 dece. Oba objekta mogu da imaju do jedne etaže.
 
Osnovna škola bi trebalo da se nalazi u centralnom delu naselja, površine od oko 1,6 hektara, a spratnost bi trebalo da bude do dve etaže. Maksimalni kapacitet škole, sa radom u jednoj smeni, bio bi 800 učenika.
 
Veći kompleks srednje škole planira se u severnom delu prostora, uz Mišeluk I. Okviran kapacitet ove škola je između 800 i 900 učenika, a može biti visine do tri sprata.
 
Kulturni centar nalazio bi se na prostoru između Mišeluka I i Mišeluka III, a treba da sadrži prostore za kulturna dešavanja, radionice, kulturno-umetnička društva, kao i prostore za izlaganje, projekcije, predavanja i slično. Zgrada ne bi trebalo da ima više od jednog sprata, a u sklopu nje je moguća i izgradnja garaže sa oko 300 parking mesta.
 
Osim ovog objekta, planira se i uređenje javnog trga, za okupljanje stanovništva i organizovanje priredbi, svečanosti, koncerata i slično.
 
Dom za stare planira se na prostranoj površini od oko 0,5 hektara, koja će se urediti kao parkovska površina oko objekta, koji može imati do tri sprata. Planira se da može da primi oko 200 korisnika.
 
Interventni punkt nalaziće se takođe u ovom predelu, a u njemu će se nalaziti vatrogasna jedinica, zdravstvena stanica hitne medicinske pomoći i policijska stanica. Planira se izgradnja jednog ili više objekta, spratnosti do dve etaže.
 
  
 
Višeporodični objekti za stanovanje predviđeni su u centralnom delu prostora koji obuhvata Plan, a spratnost će moći da bude do tri etaže ili dva sprata sa potkrovljem. Uz sve to, potrebno je rešiti i problem parkiranja vozila tako što se slobodno parking mesto obezbeđuje za svaki stan.
 
U okviru ovakvih objekata prizemlje obavezno mora da ima poslovnu namenu, poput trgovina, ugostiteljstva, turizma, kancelarijski prostori i slično. Planirana spratnost može da bude do četiri etaže, s tim da je poslednja povučena.
 
Interventni punkt nalaziće se takođe u ovom predelu, a u njemu će se nalaziti vatrogasna jedinica, zdravstvena stanica hitne medicinske pomoći i policijska stanica. Planira se izgradnja jednog ili više objekta, spratnosti do dve etaže.
Kompleks višeporodičnog stanovanja uz Institutski put, odnosno lokalitet dva, površine je skoro 2,5 hektara. U prizemljima objekata koji gledaju na glavnu saobraćajnicu obavezna je poslovna namena, a planira se i predškolska ustanova za oko 120 dece. 
 
Jednospratni "objekat kulture" nalaziće se uz predškolsku ustanovu, a u njemu će moći da se organizuje sadržaj pogodan za organizovanje predstava radionica tribina, seminara, bioskopskih projekcija i slično.
 
Helidrom koji se planira u okviru gradskog centra biće površine od oko 3,2 hektara. Maksimalna spratnost objekata dozvoljena na ovoj površini je do dve etaže, dok administrativni objekti mogu biti jednospratni.
 
Obaveza izrade urbanističkog projekta podrazumeva se za komunalnu površinu, helidrom, kulturni centar, veće komplekse u nameni opštegradskih centara, a u slučaju proširenja kapaciteta i za rezervoar za vodu "Institut" i "Tatarsko brdo", kao i za klinički centar. 
 
Šta još piše u ovom planu možete pročitati i OVDE, a Plan generalne regulacije nalazi se na javnom uvidu do 16. juna, do kada se mogu poslati i primedbe. Javna sednica Komisije za planove održače se 20. juna od 9 časova u amfiteatru Spensa.
  • Dipso

    22.05.2024 23:25
    Najbolja lokacija
    Nema bolje lokacije u gradu zato je u treba komunalno srediti
    Samo. napred
    Treba graditi a ne samo biti kivan na sebe a popodne na sve
  • Ззз

    22.05.2024 19:53
    @Dola
    Браво на коментару! @Boris,кад Каменички Парк постане приватно власништво,или продуктиван и дебело платиш боравак у њему,им да се изненадиш како и шта се гради,као и како ће изгледати!
  • Цеца

    22.05.2024 19:06
    Неко стисну доле а неко стисну горе ,мислио сам на коментаре на макете не вреди стискати нема статистике ,па нам осташе ове две опције стисни горе ,стисни доле е сад нисам мислио на коментаре ,мада би била боља опција повуци горе повуци доле мрднули се нисмо као задњи део химне Хеј Словени : Ми стојимо постојано као клисурине проклет био издајица своје домовине е зато промену смо само химну

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.