Šta je sve u planu za Sremsku Kamenicu i Mišeluk: Zgrade, helidrom, kulturne stanice, škole...

Planom generalne regulacije prostora Mišeluka, između Petrovaradina i Sremske Kamenice, predviđena je izgradnja helidroma, kulturne stanice, obrazovnih ustanova...
Šta je sve u planu za Sremsku Kamenicu i Mišeluk: Zgrade, helidrom, kulturne stanice, škole...
Foto: 021.rs (Google Maps)
Područje Plana generalne regulacije obuhvata 454 hektara, odnosno "pokriva" Mišeluk, Ribnjak, deo Trandžamenta i kompleksa instituta u Sremskoj Kamenici. 
 
Plan je na javnom uvidu do 3. aprila.
 
Osnova za izradu plana su Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godina i Prostorni plan područja posebne namene "Fruška gora", kojim je planirana rekonstrukcija železničkog područja lokalne pruge Petrovaradin-Beočin i njegova transformacija u turistički pravac "Zelena staza".
 
Ovim konceptualnim planom planiraju se zgrade za višeporodično stanovanje, sa opštegradskim, linijskim i specijalizovanim centrima, javnim službama, kliničkim centrom, turističko-rekreativnim površinama.
Šta sve obuhvata Plan?
 
Kako piše u samom dokumentu, obuhvaćeni prostor može se podeliti na sedam zona.
 
Prva zona podrazumeva područje Ribnjaka sa delom Dunava, koja se prostire duž desne obale reke, u nastavku Kameničkog parka i nizvodno od Mosta slobode.
 
Ovim planom se ceo prostor Ribnjaka određuje kao centralni gradski park, kao nastavak zelenog masiva Kameničkog parka. Međutim, bitno je naglasiti da je ovo područje aktivnog klizišta, a poslednje analize terena rađene su 1981. godine. Zbog toga će bilo kakvi dodatni planovi za ovaj prostor morati naknadno da se rade, navodi se u ovom dokumentu.
U delu Trandžamenta, odnosno prostoru između Kameničkog parka i turističkog pravca "Zelena staza", pored kompleksa RTV-a, planira se zona porodičnog stanovanja. Ovim rešenjem će i objekti već izgrađeni bez odobrenja biti ozakonjeni.
 
Predeo Mišeluk obuhvata stambene zone Mišeluk 1 i Mišeluk 3, odnosno prostor koji se planira za oko 15.000 stanovnika.
 
Kako se navodi u samom dokumentu, na ovom prostoru izgradnja je započeta u istočnom delu ka Petrovaradinu i južnom delu gde je izgrađen kompleks Kliničkog centra, tj. bivša Kovid bolnica. Ostatak prostora je još uvek neizgrađen, te se u ovoj zoni planira "komfornije porodično i višeporodično stanovanje".
 
"Planirani prostori za proširenje namene stanovanja pružaju mogućnost za razvoj različitih savremenih oblika porodičnog stanovanja, kao što su terasasto i rezidencijalno stanovanje, kao i u stambenim kompleksima i slično", navodi se u tekstu konceptualnog okvira plana.
 
Na delu Tatarskog brda, koje je u većoj meri i izgrađeno, višeporodično stanovanje planirano je na zaravnjenom potezu uz glavnu mišelučku saobraćajnicu i započeta je realizacija uz kompleks pravoslavnog hrama.
 
Na ovom području se planira izgradnja četvorospratnih objekata.
 
Što se tiče rezervoara za snavdevanje vodom - "Institut" ostaje isti, dok "Tatarsko brdo" zadržava svoju namenu, a ostatak površine kompleksa uz glavnu mišelučku saobraćajnicu se namenjuje turističko-sportsko-rekreativnoj nameni.
 
U okviru ovog kompleksa za rekreaciju planiraće se zone za sportske, ugostiteljske i objekte sadržaja za smeštaj posetilaca i različite zabavne i kulturne sadržaje, odnosno otvoreni sportski tereni, šetna ili trim-staza, dečija igrališta i slično.
 
"Omogućiće se izgradnja manjih prizemnih objekata, u funkciji sportskih, odnosno rekreativnih otvorenih terena, kao što su svlačionice, klupske prostorije, prostorije za sportske rekvizite i alat za održavanje prostora i kafe-poslastičarnica", navodi se u konceptualnom okviru.
 
U ovim zonama spratnost objekata biće ograničena na maksimalno tri sprata, a biće omogućeno i stanovanje u okviru ovog kompleksa.
 
  
 
Šta se sve planira?
 
U konceptualnom okviru ovog plana, stanovanje bi trebalo da se prilagodi različitim potrebama korisnika. 
 
"To znači da će se gradnjom obezbediti i stanovi prilagođeni starima, odnosno mladima, studentima i đacima, stanovi prilagođevi višegeneracijskim porodicama, osobama sa invaliditetom i drugim kategorijama", piše u dokumentaciji.
 
Opštegradski i linijski centri, kako se navodi, planiraju se u svim prostornim celinama, a koji će se blagovremeno i zajednički razvijati.
 
Objekti za stanovanje koji će se graditi u opštegradskim centrima mogu biti poslovni, poslovno-stambeni, stambeno-poslovni i stambeni.
 
"Učešće do 20 odsto poslovnog prostora određuje stambenu namenu, od 20 do 50 odsto stambeno-poslovnu, između 50 i 70 odsto poslovno-stambenu i od 70 odsto poslovnu", navodi se u dokumentaciji.
 
Trandžament će, na primer, imati ulogu primarnog gradskog centra. Na ovom prostoru će se planirati sadržaji za poslovanje, turističke, ugostiteljske, kulturne ili sportske namene.
 
Što se tiče specijalizovanih centara, u obuhvatu plana nalaze se Institut u Sremskoj Kamenici, Klinički centar i helidrom.
 
Kako se navodi, za sve specijalizovane centre je obavezna izrada planova detaljne razrade, a po potrebi i urbanističkog projekta, te se u ovom konceptualnom okviru ne pominju detalji o uređenju ovih površina.
 
Određeno je i da će se izgraditi i šest novih predškolskih ustanova, tri osnovne škole i jedna srednja. Takođe, planira se izgradnja kompleksa Doma zdravlja, kao i zadržavanje već postojećih zdravstvenih ustanova. Dodatno, biće izgrađen i kompleks hitne medicinske pomoći, koji je pozicioniran u okviru interventnog punkta, kao i više ustanova socijalne zaštite (gerontološki centar i drugo).
Na prostoru Mišeluka predviđena je i izgradnja Kulturnog centra, uz šta je potrebno planirati i "odgovarajući prostor za mlade: klubovi, KUD-ovi i slično". Navodi se i da je moguće planirati i manji bioskop ili pozorište, a objekat se može uklopiti i u okviru javnog trga koji bi bio uređen.
 
Što se tiče zelenih površina, na celom prostoru obuhvaćenom Planom su predviđene, dok se na prostoru Ribnjaka planira i park. Dodaje se i da je u zoni saobraćajne petlje predviđen saobraćajni terminal sistema "Parkiraj i vozi se".
 
"Ovakav terminal omogućiće korisnicima da parkiraju svoje vozilo na parkingu pored stanice javnog prevoza i da se nekim od podsistema javnog prevoza prevezu do centra grada. U okviru terminala utvrdiće se obavezni sadržaji sa minimalno 500 parking mesta i terminalom javnog saobraćaja", navodi se u planu.
 
Šta se sve detaljno planira može se pronaći u Konceptualnom okviru Plana generalne regulacije Mišeluka sa Ribnjakom biće na ranom javnom uvidu do 3. aprila. Dokumentacija se može pronaći OVDE, kao i u prostoriji u prizemlji zgrade JP "Urbanizam", kao i u Mesnim zajednicama "Petrovaradin" i "Sremska Kamenica".

Komentari 27

  • Novosađanka

    28.03.2024 12:34
    Prolazno
    Ova gradnja je samo za džepove džibera koji su otkrili da mogu da rade sta hoce jer u inostranstvu to ne mogu. Jadna je zemlja u kojoj haraju ovakvi kojima luk iz guzice viri. Do kraja života nece moci da se rese kompleksa. Narod za njih ovce zato i zive ovde tu im poznato okruženje.
  • Miki

    26.03.2024 12:06
    Ocajni pesak
    Pravi se heliodrom a put od groblja do vojske za pesake ravno samoubistvu.nema rasvete,nema staze za pesake.vozi se 100km/h da nepricamo o restrikcijama struje ili kanalizacije koja je pojam ovde.jedan parkic na paragovu niste u stanju da uradite bitno i miseluk da se razgrabio
  • Mira S

    26.03.2024 09:19
    Stanite
    Zivim u Kamenici 38 godina. Tu sam se udala. Bilo malo, mirno mesto. Ja vise na mogu da prepoznam Kamenicu, ali bukvalno. Kada pogledam prema Mosinoj vili sve same zgrade. Od malog, pitomog mesta nice grad! Ovde vazi pravilo: gde god vidis zgodno mesto, ti zgradu izgradi. Jakooo mi je zao, to vise nije ona Kamenica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti