Vlast dala 170 miliona za održavanje Mosta slobode, pa opet pukla betonska ploča

Lokalna vlast u Novom Sadu se ni posle 12 sati od pucanja betonske ploče na Mostu slobode nije oglasila o ovom incidentu.
Vlast dala 170 miliona za održavanje Mosta slobode, pa opet pukla betonska ploča
Foto: 021.rs
Iako prilikom pucanja ploče teške više stotina kilograma, moguće i više, koja je držala stub javne rasvete nije bilo povređenih i druge štete, ostaje činjenica da je sreća što bandera nije pala na jednu od traka Mosta slobode u trenutku večernjeg špica i tako je izbegnut sudar ili teži incident.
Iako nema nikakvih informacija od nadležnih, kažimo da je do pucanja betonske ploče došlo na delu mosta sa bačke strane obale koji nije obnavljan nakon rušenja 1999. godine. Naime, u bombardovanju ovaj deo mosta nije oštećen i posle, prilikom rekonstrukcije, nije bilo gradnje novih betonskih i drugih delova, tako da je pukla ploča koja je tu već skoro 45 godina.
Ovaj incident je uznemirio Novosađane, koji su ostavili veliki broj komentara na društvenim mrežama, a mnogi jutros u prolazu gledaju ka delu mosta gde nedostaje stub javne rasvete.
 
 
Novosađani koji žive nedaleko od Mosta slobode za 021.rs su javili da ih ne iznenađuje što se ovako nešto dogodilo, jer svaki prolaznik može da vidi koroziju na ogradama, rupe na pešačkoj stazi i druga oštećenja, zbog čega se svi brinu u kakvom je stanju most.
 
Kažimo da Novi Sad od kada je sagrađen Most slobode skoro svake godine daje po nekoliko desetina miliona dinara na njegovo održavanje, a u proteklom periodu od 2020. do 2023. su izvedeni i obimniji radovi u tri faze koji su koštali preko 170 miliona dinara.
 
U okviru ovih radova rađena je rehabilitacija obostranih pešačkih staza, sanacija stuba uz šetalište, unutrašnja antikorozivna zaštita, čišćenje sanduka mosta, popravka dela pešačke ograde i zamena odbojnih ograda na kolovozu. Obavljeno je i vraćanje zaštitne cevi nosećih kablova mosta u projektovani položaj, uklanjanje postojećih i ugradnja novih dilatacionih spojnica. Radovi su takođe obuhvatili uklanjanje šiblja, trave i niskog rastinja sa središnjeg dela mosta, između kolovoznih traka, pored tunela i kod silazne rampe sa kameničke strane.
 
Tokom više oglašavanja lokalne vlasti u protekle tri godine, navedeno je da nadzorni organi Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije sprovode stalan nadzor i obilazak mostova na teritoriji grada.
 
Istaknuto je i da je "Projektom pregleda Mosta slobode, jednog od najprepoznatljivijih simbola grada, utvrđeno da je most u konstruktivnom smislu u dobrom i stabilnom stanju, ali se u cilju dovođenja svih elemenata mosta u tehnički ispravno stanje i zaštite mosta od daljeg propadanja, pristupa potrebnim radovima na redovnom održavanju".
 
  • Ja

    28.05.2024 17:41
    Most
    Most slobode je generalno zapušten,prljav,zarđao.Teško je svaki drugi dan oprati cisternom i crevom,pre toga treba počupati drveće koje raste na njemu,nakon toga nov asfalt i generalno farbanje. Novi Sad je generalno sav zapušten. Jako tužno! Jedva su asfaltirali bulevar i to polovično,raskrsnice su ostavili ne asfaltirane kao da će to samo da se reši. Tuga.
  • daje vlast

    28.05.2024 17:39
    i 20 miliona evra po km autoputa pa u autoputu jedva zavrsi 2-3 miliona...
  • Ekonomista

    28.05.2024 17:23
    Uskoro
    E da nekada smo imali "Mostogradnju". Sada imamo "Milenijum tim", odma najurili sve inženjere....Još je i dobro, dok uskoro ne počnu da nam padaju mostovi, jedan po jedan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.