Nova ambulanta u Novom Sadu otvorena uz aplauze, a onda je došla realnost

Dom zdravlja na Vidovdanskom naselju suočava se sa problemima svega četiri meseca nakon što je, uz aplauze građana, svečano otvoren.
Nova ambulanta u Novom Sadu otvorena uz aplauze, a onda je došla realnost
Foto: 021.rs
Kako sugrađani javljaju portalu 021.rs, samo prvih meseci je sve teklo "glatko", da bi se sada došlo do toga da pedijatrija mora da menja radno vreme zbog nedovoljno lekara. Stanovnici Vidovdanskog naselja strahuju da bi moglo da dođe i do potpunog ukidanja pedijatrije.
 
Iz Doma zdravlja "Novi Sad" za 021.rs navode da im se, do sada, nisu javljali pacijenti koji su imali problem pri zakazivanju pregleda u ovom objektu.
Priznaju, međutim, da je pedijatrica koja je radila na Vidovdanskom naselju preraspoređena na Novo naselje, kada je ponovo otvoren objekat za zdravstvenu zaštitu dece u ovom delu grada.
 
"U pomenutom objektu su radili lekari iz drugih punktova. Ambulanta za pedijatriju na Vidovdanskom naselju će raditi od ponedeljka, 3. juna, gde će biti prisutan jedan pedijatar u prepodnevnoj ili popodnevnoj smeni, kako bismo imali raspoloživog pedijatra i u objektu na Klisi, koji će raditi u suprotnoj smeni", navode u DZ "Novi Sad".
 
Oni poriču da će doći do zatvaranja ove ambulante.
 
Ipak, s obzirom na to da je vreme godišnjih odmora, "kada je inače teže organizovati rad u manjim ambulantama u punom kapacitetu", mole građane za strpljenje.
 
"Vrata Doma zdravlja 'Novi Sad', otvorena su svima onima koji u njemu žive i trudićemo se, kao i do sada, da pružimo zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna jer je to osnovna uloga naše ustanove i misija zaposlenih, koji u njoj rade", zaključuje se u odgovoru DZ za 021.rs
 
Osim pedijatrije izmenjeno je radno vreme i laboratorije. Laboratorija koja je radila pet dana nedeljno, sada radi samo ponedeljkom.
 
Ambulanta na Vidovdanskom naselju prve pacijente primila je sredinom februara ove godine kako bi pružila zdravstvenu uslugu za više od 20.000 stanovnika ovog dela grada. Kapacitet ambulante je predstavljen kao takav da će moći da radi i u slučaju povećanja broja stanovnika. 
 
Na otvaranju je najavljeno da će u ovom objektu raditi 25 medicinskih radnika, od kojih će 11 biti lekari. 
 
Osim pedijatrije, laboratorije i službe opšte medicine, u ovoj amublanti su smeštene i ginekologija i stomatologija. 
Na otvaranju novog objekta doma zdravlja, osim gradonačelnika Milana Đurića i direktora Doma zdravlja Veselina Bojata, bilo je i nekoliko desetina građana koji su aplaudirali.
 
Portal 021.rs i ranije je pisao o problemu sa nedostatkom pedijatara u Novom Sadu. Kako je za 021.rs rečeno u februaru, na pedijatriji je na celoj teritoriji Novog Sada zaposleno 55 pedijatara, od čega je dvoje zaposleno na određeno vreme. Tri lekara su u tom trenutku bila na specijalizaciji za pedijatriju.
 
Upitan o čekanju na zakazivanje na pedijatriji u većini novosadskih ambulanti direktor DZNS Veselin Bojat, tada je rekao da "ne zna šta znači to 'dugo'". On je tada istakao da DZ vodi računa o broju pedijatara i nadoknađivanju odlazaka u penziju. 
  • Dr Miggyy

    02.06.2024 19:14
    Nasleđe prezimena
    U Srbiji praksa je da pri sklapanju brakova, ako udavača prihvati muževljevo prezime i tako se upiše kod matičara. Kod većina slovenskih država nije tako. To je dobro primetio advokat A. Sekulović što je skrenuo pažnju da kod slovenskih naroda prezime ženama se završava na -ska ili - ova, a ne na -ski ili -ov, kako završavaju prezimena u tim zemljama prezimena muškaraca. Greška koja se čini u Srbiji nastaje više iz neznanja matičara, a građani ne vode dovoljno računa kako će se prezivati. U Boru dobio sam kćerku i kada sam upisivao njeno prezime kod matičarke ni sam uspeo, a matičarka toliko je bila nevaspitana, doslovce mi je rekla , ako želite kćera da se preziva na -ska, idite u Makedoniju. Ipak treba da se poštuju navike slovenskih naroda. Prema svim pravilima slovenskih naroda, prezime koje nosi ministarka Milica po suprugu , mora da bude Stamenkovska, a nikako Stamenkovski. U Makedoniji sve žene nose muževljevo prezime na -ska ili -ova isto kao u Rusiji, Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Belorusiji. Nema potrebe mi da ne poštujemo to pravilo.
  • Zare

    01.06.2024 09:39
    Nije istina
    Zena mi je oftalmolog i ne moze da se zaposli ni u jednoj drzavnoj zdr.ustanovi.Dakle ili imaju dovoljno lekara ili je problem sto nije clan.A Bojat neka me demantuje.Znam ga dok smo ziveli u istom ulazu.On je sta je,ali niko nije duzan da bude njihov clan.
  • Mile

    31.05.2024 11:08
    Vreme leci sve
    Odgovor za Jomar, samo da se jos doda i da se produzi vreme cekanja na preglede(a to je strpljenje ujedno) jer vreme leci sve.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.