Dok ne dobiješ termin, ili si ozdravio ili umro: Velike gužve u novosadskim ambulantama

Sve više Novosađana žali se na velike gužve u Domu zdravlja, termini se teško dobijaju, a postavlja se i pitanje da li Novi Sad ima dovoljno lekara, s obzirom na sve veći broj stanovnika.
Dok ne dobiješ termin, ili si ozdravio ili umro: Velike gužve u novosadskim ambulantama
Foto: 021.rs

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, u Novom Sadu živi 367.121 stanovnik, a u Domu zdravlja "Novi Sad" zaposleno je svega 386 lekara, od čega je ukupno 203 lekara specijalista.

Kako za 021.rs svedoči više Novosađana, problemi su najuočljiviji kada je reč o opštoj praksi, ginekologiji i pedijatriji.
 
Opšta praksa - "Tu je tek haos"
 
Gužve su ogromne kada je reč o lekarima opšte prakse, tvrde Novosađani.
 
"Što se tiče mog doktora opšte prakse, tu je tek haos. Pre tri nedelje sam imala nenormalne bolove u kičmi. Pošto je bila subota, morala sam da idem kod dežurnog lekara u Zmaj Ognjena Vuka. Tamo me pregleda doktor i da mi injekcije za dva dana i kaže mi da se u ponedeljak javim svom doktoru. Došao ponedeljak, ja zovem opet kol centar da zakažem i žena mi govori da nema slobodnog termina do srede. Ja objašnjavam da mi treba nastavak terapije, a ona mi da broj sestre i kaže 'zovite njih direktno'. Kada sam joj rekla da su me oni i uputili na njih, ona kaže da ne zna kako da mi pomogne, ali da doktor ne može da me primi jer nema termina. Zahvalila sam se lepo i, naravno, nisam nastavila terapiju. Onaj ko je izmislio zakazivanje kod lekara opšte prakse i pedijatra, taj očigledno nije normalan. Dok ne dobiješ termin, ili si ozdravio ili umro", priča nam jedna sugrađanka.
 
Novosađanka koja je vadila krv u ponedeljak po uputu njene izabrane doktorke kaže da će rezultate njena doktorka pregledati tek za 10 dana, jer nema slobodnih termina za običnu konsultaciju. 
"S mojim stanjem do tada šta bude, biće. Potpuna je laž da putem kol centra termin dobijate kroz dan ili dva - čeka se mnogo više, pacijenata je puno, a lekara je zabrinjavajuće malo. Što je najgore, ništa se ne menja nabolje. Kod specijalista je priča, nažalost, još gora. To su liste čekanja da vam se bolest pogorša, a ne liste čekanja za pregled. I laik će zaključiti da se u domu zdravlja neki veliki problemi s kadrom samo skrivaju jer, da nije tako, ne biste mesec dana čekali kod ORL", ističe ona.
 
Da postoji problem sa brojem lekara opšte prakse u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Novom Sadu priznaje se i u prošlogodišnjoj Analizi zdravstvenog stanja Novosađana, u kojoj se ističe i nedovoljan obuhvat građana preventivnim pregledima. 
 
Specijalisti - "Sve preglede moramo privatno da radimo"
 
Naročito dugo se čeka na preglede kod specijalista, tvrde Novosađani. Jedan sagovornik daje primer neurologa - iz više pokušaja, 15. januara zakazan je pregled za 29. februar. Za termin kod fizijatra je čekao mesec dana, a za ORL tri nedelje. 
 
"Na zakazivanje kod ginekologa čekala sam tri nedelje, na snimanje bešike mesec dana. Za endokrinologa na Limanu nema termina, a ni za kardiologa. Termina nema ni za mamografiju, a na ultrazvuk kod ginekologa se čeka mesec dana", tvrdi jedna Novosađanka. 
 
Druga kaže da već tri meseca pokušava da zakaže ultrazvuk dojke u Domu zdravlja, ali bezuspešno.
 
"Kakvu poruku nama šalje zdravstveni sistem u Srbiji, da sve preglede moramo privatno da radimo? Mi svakako odvajamo od plate za zdravstveno osiguranje. Pogotovo nama koji radimo u prosveti nije lako da obavljamo preglede privatno, naročito ako smo u proceduri VTO, a i zašto bismo", pita ona. 
 
Novosađanka koja, kako kaže, redovno čeka po mesec dana na pregled kod izabranog ginekologa, kaže da je "kada je doktor divan, vredno pomučiti se za pregled".
 
 
Pedijatrija - "Termina nikad nema"
 
"Kod pedijatra u Vase Stajića, u poslednje četiri godine smo tri puta dobili termin na jedvite jade. Ne javljaju se na telefon, preko kol centra nikad nema termina, a ni preko aplikacije. Odustali smo i idemo privatno", kaže jedna Novosađanka. 
 
Druga sugrađanka žali se na gužve na pedijatriji u Zmaj Ognjena Vuka.
 
"Bilo je nemoguće dobiti ih telefonski radi zakazivanja termina, a u aplikaciji, naravo, termina nije bilo. Tako da mi je jedina opcija bila da prosto lično odvedem decu, što je značilo pozamašno čekanje u gužvi", ističe ona.
 
Više Novosađanki svedoči za naš portal da su, i kada su uspeli da dobiju kol centar ili zakažu pregled preko aplikacije, termine kod pedijatra dobijali za tri do sedam dana.
 
"Poslednji put sam bila prošlog petka u Domu zdravlja u Rumenačkoj na pedijatriji. Čekala sam sa bolesnim detetom koje je imalo temperaturu dva sata. Morala sam da odem bez termina jer su mi u kol centru rekli da kod našeg pedijatra nema slobodno još šest dana. Sva sreća pa imamo divnu doktorku i primila nas je na kraju smene", ističe jedna Novosađanka.
 
Novosađanka sa Novog naselja, s druge strane, navodi da joj deca nikad nisu dugo čekala za pregled, ali ističe drugi problem - nedostatak pedijatrije u Domu zdravlja na Naselju.
 
"Majka sam troje dece, jedno od njih je sa teškoćama u razvoju. Od korone, naš pedijatar je u ambulanti 'Vasa Stajić. Znate li kolika je moja muka odvesti decu kod lekara? Vrlo često moram da posegnem za privatnim pedijatrom, iako nekad zbog toga sledeći dan nemam za ručak deci. Da li deca sa Novog naselja ne zaslužuju da imaju pedijatra u svom Domu zdravlja", pita ova sugrađanka. 
 
Još jedna sugrađanka koja nam se obratila navodi da decu vodi u privatne ambulante, jer je prestala da se nada da će dobiti termin u Domu zdravlja. 
 
Bojat: Možemo i 20 zaposliti, opet će ovaj iz Budisave reći "mi hoćemo dvaput dnevno"
 
Na pitanje o čekanju na zakazivanje na pedijatriji, direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat za 021.rs odgovara da "ne zna šta znači to 'dugo'".
 
"Sada je svakako sezona respiratornih infekcija, kada se i inače javlja veći broj pacijenata. Moguće je da to stvara nešto usporeniji protok pacijenata kroz sam Dom zdravlja i službu pedijatrije. Svi pedijatri odgovorno obavljaju svoj posao, zakazuje se u skladu sa zakonskim obavezama i propisima i mislim da tu nema značajnih problema", kaže Bojat.
 
Direktor ove zdravstvene ustanove priznaje da "uvek može i više pedijatara", ali smatra da ova ustanova u tom smislu vodi "odgovornu politiku".
 
"Mi i sada na specijalizaciji imamo četiri zaposlena, sada u poslednjom roku smo poslali tri pedijatra, tako da mi vodimo računa o broju pedijatara i nadoknađivanju odlazaka u penziju. Takođe, kod nas su uvek otvorena vrata za one pedijatre koji žele da dođu iz drugih mesta, kao što smo imali slučaj, i na taj način zapošljavamo i dodatne pedijatre", ističe Bojat. 
 
Ipak, kako ocenjuje direktor DZNS, grad se širi, i nemoguće je da "sve prati broj stanovnika".
 
"Neko bi želeo da ima pedijatra u svom delu grada. Samo da podsetim da je zakonska obaveza upravljača da zdravstvenu uslugu pruža u krugu od 30 kilometara. Znači, sve ove prigradske ambulante su, u stvari, da kažemo, dobra volja, odnosno želja da mi tu zdravstvenu uslugu približimo građanima koji ne žive teritorijalno u samom gradu, nego i u prigradskim naseljima. To ponekad hoće kad su godišnji odmori, ili sad kad je povećan broj infekcija pa se razboli doktor, ali naravno treba imati razumevanja i to su sve rešive stvari. Pa možemo mi zaposliti i njih 20 i opet će ovaj iz Budisave reći 'ali mi hoćemo dvaput dnevno'", zaključuje Bojat.
 
 
Ovakve tvrdnje direktora DZNS u suprotnosti su sa navodima Doma zdravlja krajem prošle godine kada je prvo ukinut, pa posle negativnih reakcija građana vraćen pedijatar u DZ u Rumenki i kada su iz Doma zdravlja za 021.rs naveli da "nemaju dovoljan broj pedijatara", te da ih raspoređuju tako da se "podmire potrebe pacijenata".
 
I tada su naveli da je četvoro budućih pedijatara na specijalizaciji i da se jedan vraća u februaru ove godine.
 
Dr Konstantinidis: Zdravstvena zaštita kasni za savremenom medicinom i potrebama stanovništva
 
Novosadski pedijatar i predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže za 021.rs da postoje određeni pravilnici i normativi o broju pedijatara u zavisnosti od broja predškolske i školske dece, ali da su to zastarelil normativi koji su rađeni pre više decenija i "sasvim sigurno ne odgovaraju savremenom trenutku".
 
"Naše izvršne vlasti i ljudi koji vode taj deo gledaju da zadovolje te normative i sada već ni ti normativi koji nisu adekvatni nisu zadovoljeni. To svakako podrazumeva da dečija zdravstvena zaštita, a ja verujem i u celini, kasni za savremenom medicinom i potrebama stanovništva. Prvo zato što je dijagnostika postala mnogo kompleksnija i jednostavno svaka obrada pacijenta, pa i pedijatrijskog uzrasta, podrazumeva niz analiza koje oduzimaju vreme i stvaraju dodatnu potrebu za nekim komforom u vremenu, koga praktično nema, odnosno on je sve manji. Tako da, što se tiče toga nedovoljan je broj", objašnjava dr Konstantinidis.
 
Ipak, sagovornik 021.rs ističe da postoji dosta privatnih ordinacija u koje roditelji sa decom odlaze na preglede i po terapiju.
 
"Mislim da to nije sada nikakva ekskluziva kao pre desetak godina i da puno naših sugrađana ide u privatne ordinacije", smatra on.
 
Komentarišući iskustva Novosađana koji su se javljali portalu 021, dr Konstantinidis kaže da mu je teško da veruje da bi pedijatar ostavio dete sa temperaturom da čeka pregled nekoliko, pa i sedam dana.
 
"Ako je tako urađeno to je velika stručna greška koja u principu ne bi smela da se događa. Mislim da će svaki pedijatar dete sa temperaturom pregledati odmah, to su ta takozvana urgentna stanja. Kada dođe dete koje ima temperaturu čak i ako je trebalo prvo da se javi u Hitnu pomoć, svako od pedijatara ga u načelu pregleda", naglašava doktor.
 
I on naglašava da smo u sezoni infekcija koja je ove godine naročito intenzivna, jer se zbog mera protiv kovida nakupio veliki broj dece koji nije ranije preležao određene infekcije. 
 
"Tu pre svega mislim na respiratorne viruse, pa čak i na neke viruse gripa, influence, parainfluence", navodi naš sagovornik. 
 
Smanjen obim vakcinacije, smatra doktor, još uvek ne utiče na gužvu u ambulantama, ali će biti veći problem u budućnosti ako se nešto ne preduzme.
 
"Priča sa respiratornim bolestima će u naredne dve, tri godine biti vrlo slična, moguće još lošija. U ovu situaciju nismo došli odjednom, to je posledica jednog višegodišnjeg nemara, odnosno višegodišnje izloženosti tabloidnim neproverenim informacijama, poluinformacijama i medicinskim neistinama. To traje godinama i tu se sad nakupio jedan veliki broj dece koji se potencijalno mogu zaraziti. Da bi se to ispravilo, opet treba da prođe nekoliko godina da bismo se vratili u normalu", objašnjava dr Konstantinidis.
 
Predsednik Udruženja pedijatara smatra da je broj njegovih kolega koji se protive vakcini mali i da većina u ordinacijama pravilno prenosi poruku roditeljima.
 
"Ali da bi oni to mogli kvalitetnije da rade vrlo verovatno im je potrebno više vremena", naglašava sagovornik 021.rs. 
 
Da bi pedijatri imali više vremena po pacijentu, neophodan je veći broj pedijatara.
Koliko zapravo lekara ima Dom zdravlja?
 
Prema podacima koje je 021.rs dobio od Doma zdravlja "Novi Sad", ova ustanova ima ukupno 386 lekara, od toga je na određeno zaposleno njih 48.
 
Ukupno je 203 lekara specijalista. U Domu zdravlja rade jedan neuropsihijatar, 12 radiologa, osam dermatovenerologa, devet specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, 11 internista, šest psihijatara, dva neurologa, četiri oftalmologa, šest otorinolaringologa, dva pulmologa, tri stručnjaka za sportsku medicinu, troje specijalista sportske medicine i pet lekara medicine rada.
 
Na opštoj medicini zaposleno je njih 50. Pedijatara je 53 i dvoje je zaposleno na određeno vreme. U ovoj ustanovi radi i 20 ginekologa na neodređeno, a jedan je zaposlen na određeno vreme. 
 
Zaposleno je i dva lekara sa specijalizacijom iz oblasti kliničke biohemije i dva iz medicinske biohemije.
 
DZ "Novi Sad" ima i jednog hirurga ortopeda, a reč je o direktoru ove ustanove, Veselinu Bojatu.
 
Služba stomatološke zdravstvene zaštite novosadskog doma zdravlja ima ukupno 32 stomatologa. Najviše, 10, radi u oblasti dečije i preventivne stomatologije. Njih devetoro specijalizovano je za ortopediju vilice, a njih četvoro za oralnu hirurgiju.
 
U ovoj službi radi i troje stručnjaka iz oblasti bolesti zuba, jedan iz oblasti paradentologije i oralne medicine i troje iz oblasti stomatološke protetike. Samo je troje specijalista iz oblasti opšte stomatologije.
 
Trenutno je i 40 lekara DZ "Novi Sad" na specijalizaciji, pa se može očekivati da će uskoro biti više pedijatara, ginekologa, oftalmologa, itd.
 
Najviše, devet, ih se specijalizuje za internu medicinu. Četvoro se odlučilo za otorinolaringogiju, a po troje za ginekologiju i pedijatriju. 
 
Ono o čemu se često priča prethodnih godina je i da je sve manje lekara jer veliki broj njih odlazi u inostranstvo da radi ili se odlučuje isključivo za privatnu praksu. Prema informacijama koje je 021.rs dobio iz novosadskog doma zdravlja putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, u poslednjih pet godina ovu zdravstvenu ustanovu napustilo je 126 lekara i 13 stomatologa.
 
Međutim, kako tvrde u DZNS, tokom tog vremena je i zaposleno 138 lekara, od toga na određeno vreme njih 47. Zaposleno je i 16 radnika u službi stomatološke zdravstvene zaštite, od toga njih sedam na određeno vreme. 
  • омајгаш

    23.02.2024 13:44
    .
    Кад на западу изађеш из болнице ил си платио рачун ил већ можеш у бескућнике.
  • X

    23.02.2024 09:12
    Budisava konkretno-pedijatar utorkom i četvrtkom i to kad radi,kad ne radi ide se u Kać ili na Klisu.Znači treba ubosti dan kad dete da se razboli.A što se tiče opšte prakse još gora situacija.Jedna doktorica na celo selo.Žena pada na nos od posla nikako drugog doktora da pošalju.Užas.Ima još mnogo toga .....Al nema prostora za pisanje,a na žalost ni puno sluha od "glavešina" koji se verovatno leče po inostranstvu kod naših stručnjaka,a mi što kaže gđa iz teksta ili se izlečiš ili umreš.Nažalost,ali tako je
  • Lala

    22.02.2024 22:49
    Zdravstvo
    Sve će biti u redu, kada se lupi zabrana, duplog zaposlenja.
    Dr.rade po ceo dan, malo je para, znate....
    Gladni su para i sestre i doktori.
    Ali sami smo krivi.Novi Sad,ćuti, kao i obično.
    Sve bolnice i domove zdravlja,treba dobro natopiti:g......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti