Radnici fabrike Novitet i dalje u štrajku

Iako su radnicima tekstilne fabrike "Novitet" juče overene zdravstvene knjižice, oni ne prestaju sa štrajkom.  

I dalje je problem što im nisu uplaćeni svi doprinosi, zbog čega pojedini radnici ne mogu u penziju.

Potpredsednica sindikata Solidarnost i članica Štrajkačkog odbora Aleksandra Ignjatović kaže da su poslednju polovinu plate su dobili za februar, iako su tokom marta radili prekovremeno. 

"Bio bi veliki problem da mi ne radimo, a da tražimo platu i u tom slučaju nemamo šta od koga da tražimo. Ovako, pošto mi stalno radimo, imali smo posla, radili smo prekovremeno, a ne možemo da dobijamo redovno platu, to mi stvarno ne možemo da istrpimo", objašnjava ona.

Radnica Anđa Đorđević, koja trideset godina radi u ovoj fabrici, kaže da je najviše strahovala zbog nemogućnosti lečenja. "Tri nedelje sam bila bez zdravstvene knjižice, ne zna se da li će me infarkt strefiti, ne mogu da odem po lekove, da li to meni treba sa 51 godinom života, takvo poniženje", negoduje radnica.

Predsednica sindikata Solidarnost Gordana Kojić kaže da su radnici uputili zahtev ministru rada Rasimu Ljajići i predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, jer smatraju da oni treba da rešavaju ovakve stvari, a ne sindikati, ali još nisu dobili nikakav odgovor. Ona kaže da na njihove probleme ne reaguje ni većinski vlasnik Dragan Đurić.

"Vlasnik je dolazio, obećavao, ali od praznih obećanja niko ne živi. Radnici sada imaju rešenje, dobili su markice, rešeno je lečenje radnika na tri meseca, april mesec već prolazi, šta dalje? Kako će zaposleni dalje, ako im se zdvsveno osiguranje trajno ne reši", kaže Gordana Kojić. Ona dodaje da je potpisan i kolektivni ugovor, ali da će se štrajk nastaviti dok im se svi zahtevi ne ispune.

Generalni direktor "Noviteta" Petar Milanović nije želeo da komentariše probleme radnika, jer smatra da je za to zadužen većinski vlasnik Dragan Đurić. Zaposleni su počeli da štrajkuju 4. aprila i kažu da neće prestati dok se ne ispune svi njihovi zahtevi. Preduzeće "Novitet" privatizovano je 2004. godine, a trenutno ima 175 zaposlenih, od kojih su 80 odsto žene. Dodajmo da se radnici ovog preduzeća poslednje dve godine štrajkovima bore za isplatu zarada.

  • Posmatrač

    19.04.2012 12:09
    Gde su ti inspektori rada
    Krivično delo je neisplaćivanje plate, ako ti inspektori rada imaju DUŠU neka naplate Direktoru Noviteta novčanu kaznu za LOŠE RUKOVOĐENJE PREDUZEĆEM i neka mu oduzmu imovinu ako nema da isplati, šta JE RADIO KADA NIJE U STANJU DA PROCENI MESEČNE TROŠKOVE, GLUPANDER,A INSPEKCIJA RADA SVE KVAZI STRUČNJACI, MOJ DO MOJEGA...politički dupelisci!
  • Mamika

    19.04.2012 08:50
    ???
    Treba da je sramota za ovu državu što se ovo dozvolilo!!! Djurašković i Djurić,pokralji opljačkali milijarde!!! Jednom narukvica,drugom Partizan,a radnicima firmi,koje su opljačkali,pišete prijave i šaljete poliiciju! I još tražite da glasamo za vas??? Glasaćemo za Fidel Kastra! Dopisaćemo ga na listić!!!
  • seljak

    19.04.2012 08:05
    @radnice
    Svaka cast ovim hrabrim i vrednim zenama,majkama,radnicama.

    Posluzile su za primer svim onim "progresivnim" metalcima kako se stiti interes porodice.

    Metalaca ni za korova,ostali su samo u pricama o "jogurt revoluciji".

    Lako se bilo u dobru razmetati,k...iti,
    "praviti Ustav"....

    Moja moralna podrska ovim heroinama .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti