FOTO, VIDEO: Norvežanin na dasci proveslao kraj Novog Sada, vesla 4.000 km!

Na sam dan uoči izbora, sredovečni muškarac, obučen u nepromočivu garderobu sa zastavom Norveške na prsima i stojeći na dasci sličnoj onoj za jedrenje, veslajući Dunavom došao je u Novi Sad.

Na sam dan uoči izbora, sredovečni muškarac, obučen u nepromočivu garderobu sa zastavom Norveške na prsima i stojeći na dasci sličnoj onoj za jedrenje, veslajući Dunavom došao je u Novi Sad. On pokušava da obori svetski rekord u dužini veslanja na dasci.

Ime mu je Bjorn Hejdenstrom. Veslanje na dasci, a vesla stojeći dugačkim kajak veslom od skoro tri metra, započeo je 1. marta u švajcarskom Bazelu. Cilj projekta mu je 4.000 kilometara, a Novi Sad mu je bio na 2.111 kilometru puta.

Veslao je pritokom Rajne, pa Rajnom i Majnom, a uplovio je u Dunav kod Kalhajma. Obaranje neobičnog svetskog rekorda prati više sponzora i mediji iz čak 86 zemalja (sem srpskih koji su zauzeti "izborima"), a sav prihod namenjen je Crvenom krstu.

Na fotografiji Bjorn Heidenstrom i Novosadjanin Jugoslav Rudović

Bjorn je prolazeći pored Novog Sada susreo lokalnu ekipu kajak i kanu rafting kluba "Dunavski rafting" sa kojom je ostao na druženju dve noći. Pričao im je o Laponcima, Eskimima i Vikinzima, ali i o tome da je jedino kod nas, na ulazu Dunava u Srbiju platio globu od 60 evra za plovilo, kakvo god ono bilo.

Novosađani su gosta iz Norveške ispratili u ponedeljak u zajedničkoj plovidbi ispod Petrovaradinske tvrđave i novosadskih mostova, a potom je Bjorn nastavio dalje sam veslajući na dasci nizvodno Dunavom. Srbiju je napustio juče i putovanje nastavio kroz Rumuniju.

Inače, pre ove avanture Bjorn je radio još jedan neobični projekat. Biciklom je išao po Africi, a podržale su ga Svetska fudbalska federacija, Nobelova fondacija za mir i mnogi drugi. Prihod je takođe bio namenjen Crvenom krstu, odnosno gladnima i izbeglicama Afrike.

Više o ovom neobičnom Norvežaninu možete pronaći na sajtu www.bjornheidenstrom.com. (Aleksandar Ćirić, Sanja Nikolić)

 

 

  • Volem Dunav

    12.05.2012 06:04
    Hogar ali bez Helge
    Svaka cast Vikingu, covek je nahvalio nase novosadjane, svaka cast i Dunavskom raftingu, sto su ga primili i ugostili, mora da mu je bilo predobro, kad Vas jako hvali i preporucuje svojim prijateljima. Gari je izgelda bas zesce pozitivno, otkacen.



    http://bjornheidenstrom.com/?p=1223
  • 11.05.2012 19:14
    "Samo na ulasku u Srbiju imas nevidljive carine, zaje*avanja kad im se prohte, namrgodene medvede, besnosne kontrole kao da ulazis u ne znam kakvu zemlju. A zemlja za postideti. Na svu srecu ima i dobrih ljudi na Dunavu."


    Zemlja je na jednom od glavnih puteva za kriumčarenje droge i ljudi, a ti očigledno nisi putovao dalje od Banoštora kada možeš da lupiš to u "samo u Srbiji" fazonu.

    Ti si jednako razlog zašto smo zaostali kao i on.
  • Ivanka

    11.05.2012 19:04
    stalo nam do daske i 60e :(
    Ima covek twitter nalog -> #!/heidenstrom
    Kaci ono sto slika usput.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.