Sto dana zatvora za uvredu vladike Irineja

Presuda novosadskom antifašisti Zoranu Petakovu, koji je zbog vređanja episkopa bačkog Irineja (Mirka Bulovića) pravosnažno osuđen da plati 100.000 dinara, preinačena je na 100 dana zatvora, saznaje Radio 021.
Presuda novosadskom antifašisti Zoranu Petakovu, koji je zbog vređanja episkopa bačkog Irineja (Mirka Bulovića) pravosnažno osuđen da plati 100.000 dinara, preinačena je na 100 dana zatvora, saznaje Radio 021.

Njegov advokat Milan Antonijević kaže za 021 da je nakon donošenja pravosnažne presude pokrenuta procedura prebacivanja ovog slučaja u nadležnost Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon čega Petakov nije dobijao pozive za naplatu kazne.

"Presuda je bila na novčani iznos, koji je sada izmenjen iako se tri godine nije tražilo izvršenje, a moj klijent nije dobio nijedno obraćanje suda da ovu kaznu mora da isplati", navodi advokat.

Antonijević smatra i da je kazna od 100 dana zatvora neprimerena za krivično delo uvrede, i dodaje da će tražiti preinačenje kazne u novčanu, koju bi Petakov isplaćivao Irineju na rate. "Mi ćemo pokušati sve što je moguće u ovom trenutku kako bismo ovu kaznu izmenili da se ona plaća na rate, ili nešto drugo, jer smatram da samo krivično delo koje je navodno izvršeno ne zaslužuje da neko u zatvoru sedi 100 dana", kaže Antonijević za 021.

Podsetimo, episkop je Petakova tužio 2005. godine, nakon gostovanja u emisiji "Klopka" na BK TV, kada je nazvao vladike Amfilohija, Atanasija, Artemija i Irineja "jahačima apokalipse". Uvređeni episkop je tada na ime povrede časti i ugleda od Petakova tražio milion dinara odštete, da bi konačna presuda Petakova "lupila po džepu" u vrednosti od 100.000 dinara.

U obrazloženju presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, između ostalog je navedeno da je "vladika Irinej besprekorna ličnost i da uvreda njega predstavlja uvredu za sve hrišćanske pravoslavne vernike". U obrazloženju je navedeno i da je Petakov kroz uvrede na račun Irineja zapravo uvredio i samog sudiju Miroslava Bošnjaka, koji je za sebe rekao da je takođe pravoslavni vernik.(M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Titel

    17.05.2012 20:23
    Sram vas bilo pravoslavci
    Komentari su vam veoma neumesni, Da se ovakav nacim vredjanja crkve i crkvenih vernika desio u nekoj katolickoj drzavi, mislim da bi sigurno taj nikogovic Petakov dobio i zatvor i novcanu kaznu. Ovako treba da vas je sramota, sve vas pravoslavne vere kako pljujete na sami sebe i na vasu veru, podrzavajuci jednog najobicnijeg nevernika zadojenog raznim partijskim otrovom LSV. Sta ocekujete od drzava u okruzenju pa i sire od celog sveta , da podrzava Srbiju koja je vecinski pravoslavna i koja se tako i ustavom izjasnjava? Treba u zatvor ,treba i da plati kaznu, treba javno da se izvini za uvredu! Sta ocekivati sutra od brata mu rodjenog koji je direktor u os u Titelu? Iver ne pada daleko od klade!
  • 15.05.2012 16:07
    Sramota
    Ovo svešteno lice da je to za šta sebe predstavlja, ne bi tužilo već bi oprostilo kao što je Isus oprostio grešnicima svojim :) Očigledno da je zaboravio šta mu piše u Bibliji, dok je prelistavao najnoviji katalog nekog giganta u Svetu automobila ili merkao koji telefon se sprema da bude izbačen na tržište, pa da ga bezecuje. Uz sve to NAŠA država je rešila da im iz Budžeta (Naših para, verovatno je velik broj nas druge vere ili su Ateisti) uplaćuje penziono osiguranje.

    NAZDRAVLJE VAM BILO !!!
  • Vojvodina-2

    15.05.2012 08:00
    A ti isti popovi mogu da pozivaju na rat, mogu da tvrde da ce neko ici u pakao (zar to nije KLEVETA?? i uvreda!) ako nije uclanjen u njihov "klub" i da ne odgovaraju za to!!
    E toga nicega ne bi bilo u Vojvodini Republici, sa gradjansmkim zakonima, a ne crkvenim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.