Prosečna školarina u Beču 380€, u Novom Sadu 900€

Školovanje na Univerzitetu u Beču bar je upola jeftinije nego u Novom Sadu, ali i znatno kvalitetnije od onoga što nude domaće obrazovne ustanove.
Školovanje na Univerzitetu u Beču bar je upola jeftinije nego u Novom Sadu, ali i znatno kvalitetnije od onoga što nude domaće obrazovne ustanove.

Prosečna školarina na bečkim fakultetima iznosi 380 evra, oblasti studija su široke, od ekonomije i likovnih umetnosti do medicine i veterine, a nemački jezik može se i naknadno savladati na Univerzitetu.

"U Beču studiram političke nauke i trenutno sam na četvrtom semestru. Prijava ispita se ne plaća i ne postoje nikakvi dodatni troškovi, osim knjiga. U toku celog semestra radimo domaće zadatke, pišemo tekstove i na kraju semestra sledi manji test ili obimniji naučni rad. Ispiti su pismeni zbog velikog broja studenata, a profesori su uvek dostupni i spremni da pomognu gde mogu", priča za "24 sata" Aleksandra Ždero, Novosađanka koja studira u Beču.

Na fakultet je, kaže, došla bez ikakvog znanja nemačkog jezika, ali joj je Univerzitet omogućio šestomesečni kurs tokom kojeg je stekla neophodni B2 nivo i normalno počela da sluša predavanja.

Kad je reč o smeštaju, soba u domu je mnogo povoljnije rešenje od zakupa stana. Prosek mesečne kirije u bečkim studenjacima iznosi oko 250 evra, ali uključujući sve režije, pa čak i korišćenje interneta. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu.

Hrana je približno iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za telefon i internet.

Studenti iz Srbije u Beču imaju još jednu opciju, a to su austrijske stipendije. Na osnovnim studijama mogu konkurisati za "Mondi Austrian Student Scholarship" i "Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria", a mesečni iznosi stipendija kreću se od oko 900 do 1.000 evra.

  • @Anonimus - Odgovor

    13.03.2013 11:23
    Isti oni koji su zidali fax-ove, skole,..., su pravili aerodrome, kupili avione, parvili hidro i termo centrale, distributivnu mrezu,... Nista nije samo niklo. Elektrosistem i dalje dobija pomoc od drzave, kao sto dobija i gomila komunalnih preduzeca, recimo. Odakle ti da to nije po zakonu?
  • 13.03.2013 00:08
    Odgovor
    JAT, EPS i ostale drzavne firme kojima placamo njihove usluge ne dobijaju pomoc od drzave (bar ne bi trebali po zakonu i nasem i evropskim) za razliku od drzavnih fakulteta kojima drzava finansijski pomaze svake godine i pored toga sto naplacuju (visoke) skolarine. Sta mislis ko zida faxeve, domove, placa hranu, grejanje, studente na budzetu cak i eskurzije...
  • Zoro

    12.03.2013 18:10
    Primitivizam napred, ostali stoj...
    Ma nemojte da studirate. Odete na naki privatni "fakultet", kupite diplomu i gotovo. Za 3000 evra i par meseci, imate diplomu mega menadzera (dipl. inz. za menadzment u upravljanju kokosijim jajima...ili slicno). Posle toga se uclanite u neku malu partijicu, ona vas ubaci u drzavnu sluzbu... Investicija vam se za godinu dana isplati. Kod mene u preduzece, je SPO doveo sve same menadzere. Deru se i drze prst u uvu dok telefoniraju. Sojic im nije ni do kolena, a eto oni su neki savetnici ili pomocnici, sta vec nije ni bitno... Sto je najgore i oni se broje u akademske gradjane. Ocigledno da su znanje i struka u Srbiji, nepozeljna kategorija. Ne brinite ako posao ne poznajete. To danas uopste nije vazno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.