Sve više kladionica, sve veći broj kockara

Iako se kocka, kao bolest zavisnosti, može izlečiti, mali je broj onih koji bi otišli u "kockarsku penziju".
Problem zavisnosti od kockanja je sve češći. Mada se smatra da istorija kockanja započinje u drevnim civilizacijama, ona predstavlja zavisnost dvadeset i prvog veka.

Rulet, tiket, slot aparat, samo su neki od dostupnih oblika kocke koji se nalaze u našoj okolini. Većina kaže kako je posećivanje kladionice samo gubljenje novca, ali ipak dosta njih voli da odigra bar jedan tiket nedeljno.

Iako ih ima dosta koji odlaze u kladionicu, da li radi klađenja ili čak druženja, svesni su, kako kažu, činjenice da je čak i igranje tiketa kocka i da uzrokuje sve učestalije odlaženje u kladionice. Pasionirani kladioničar, Miomir Apić iz Žablja, kaže za 021 da se kocka već 20 godina i da kada dobije izvesnu količinu novca ne odustaje, već sav dobijen novac ponovo ulaže jer ima osećaj da će dobiti više.

- Kada počnes da igraš na aparatu, obično sledi mali dobitak, ali čovek uvek hoće više. Kocka nije zadovoljstvo, to je bolest - dodaje Apić, svestan da se u ovakvim situacijama javljaju i određeni problemi.

Psiholog Svetlana Slepčev sa novosadske Klinike bolesti zavisnosti kaže za 021 da se zavisni od kocke retko javljaju samoinicijativno i da su u većini slučajeva pritisnuti od strane porodice ili dugova koji su posledica dugogodišnjeg kockanja. - Naravno da se mogu izlečiti, ali je procenat koji ulaze u bilo koji tretman vrlo mali, svega od sedam do dvanaest odsto. Od tog broja njih 30 do 50 odsto odustane od daljeg lečenja - navodi Slepčev.

Miomir Apić kaže da nikada nije imao toliko jaku volju da odustane od kockanja, jer je u poslednje tri godine počeo da dobija veću količinu novca. On smatra da su ljudi počeli da se kockaju zbog manjka radnih mesta, ali i zbog krize koja je zadesila Srbiju.

- Kada kockar potroši pare, onda više nema ni porodicu. Međutim, kada dobije, onda je sve u redu, onda ga svi vole. Hiljadu puta sam rekao da ću prestati, obećavao, ali nisam ozbiljno mislio - kaže Apić.

Rezultati istraživanja o razmeri ove "bolesti" nisu poznati, ali je činjenica da je sve više mesta na kojima je omogućeno legalno kockanje, da je sve veći broj igrača kao i prisustvo sve mlađih osoba na ovakvim mestima. Iako se kocka, kao bolest zavisnosti, može izlečiti, mali je broj onih koji bi otišli u "kockarsku penziju". Pre svega, jer se u glavi konstantno vrti ista misao - da jedna plata, može postati mnogo više. (Ana Maljković)

  • DonJuan

    10.05.2013 19:05
    Simptomaticno je to sto kladionice nigde ne uspevaju kao na balkanu, ko pecurke posle kise........ Firme ne rade al zato imamo sve vise sportskih kladionica..... To je zato sto na balkanu ima ubedljivo najveci procenat budala po broju stanovnika koje misle da sve znaju o svemu a narocito o sportu, a u stvari pojma nemaju......
  • alisa

    10.05.2013 16:15
    samo da se zna
    Sve te kockarnice ne postuju zakone i dozvoljavaju mladjima od 18 godina da se kockaju...Medjutim posto placaju male poreze a njima se najvise isplati onda je sve jasno..A inace krivac je DRZAVA zato sto ne salje inspekcije i ne ubira vece poreze a drugo nikome ne mozete zabraniti da se kocka ko ima vise od 18 godina i niko tim ljudima nije kriv sto gube pare..ako oni sami nece sebi da pomognu niko im ne moze pomoci..
  • Ćevara

    10.05.2013 14:34
    Bravo "Novosadjanko"...
    potpuno si u pravu! Ali nisu aršini isti prema svima. Neki tatini sinovi mogu u ovom gradu da otvaraju sta hoće a mom drugaru nisu dali da otvori baštu ispred kafića jer je 5 metara bliže osnovnoj školi nego što je propisano. A pogledajte baštu Novaka Dj. Ajde neka neko otvori baštu do puta kao Dj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.