Sa PejPelom stigao i haos oko naplate PDV-a

Dolazak PejPala u Srbiju doneo je probleme u vidu nejednakog obračuna PDV-a prilikom carinjenja robe iz inostranstva, tvrde pojedini naručioci.
Dolazak PejPala u Srbiju doneo je probleme u vidu nejednakog obračuna PDV-a prilikom carinjenja robe iz inostranstva, tvrde pojedini naručioci.

Kako za 021 kaže Novosađanin Janko Valenćik, od kako su građani počeli da masovno poručuju stvari iz inostranstva, nastao je haos, koji je rezultirao da pojedini naručioci PDV plate višestruko više od iznosa koji su izdvojili za pazar.

"Sad se odjednom sve primenjuje selektivno - neko plati PDV, neko ga ne plati. Desi se da neko robu plati 10 dolara, a da mu se proceni da je osnovica za carinu 40 dolara. Isto tako, neko ko poruči nešto što vredi 60 dolara, njemu se proceni da treba da plati još 10", kaže Valenćik za Novosadski informativni portal.

Dosadašnja  praksa carinske službe je bila da paketi vrednosti do 50 evra prolaze bez  ikakvih dažbina, a da je sve preko tog iznosa bilo carinjeno po stopi od 10% i na taj iznos je plaćan PDV od 8 do 20%, u zavisnosti od vrste carinjene robe. Valenćik kaže da je prilikom poručivanja robe primetio da se sada na sve pakete obračunava PDV, bez obzira da li se oni carine ili ne. "Sada kada nešto poručite, ne znate koja će biti krajnja cena", besan je ovaj Novosađanin.

Šefica Carinske ispostave u Novom Sadu Nadežda Grahovac tvrdi da dolazak PejPala nema veze sa tim, iako kaže da se obim posla carinika "udesetostručio" od kako građani Srbije mogu robu da naručuju pomoću ovog sajta.

Carinici procenjuju vrednost robe po principu "otprilike"

Ona navodi da su sva fizička lica koja naručuju robu čija vrednost ne prelazi 50 evra i dalje oslobođena plaćanja carine, ali samo ukoliko naručuju robu za svoje potrebe. Prema njenim rečima, problem nije nastao dolaskom Pejpala, već kada u pošiljci nedostaje faktura i tada su carinici prinuđeni da vrednost robe procenjuju odokativno.

"Robu koja stiže iz Kine i Hongkonga obično ne prati faktura. Onda mi moramo da tražimo te predmete na aliexpress.com ili na alibaba.com, kako bismo videli koliko to zapravo košta. E sad, da li mi u tom momentu nađemo baš istu stvar...uglavnom, oni koji naručuju robu preko proverenih onlajn prodavnica nemaju ove probleme", kaže ona.

Grahovac kaže da carine nisu oslobođeni oni koji robu žele da preprodaju, čak i ako je vrednost ispod 50 evra. "Upravo ispred sebe imam paket sa 100 privezaka za ključeve, bez fakture, a piše da je vrednost pošiljke 10 evra. Međutim, jasno je da je ovaj paket namenjen daljoj prodaji, a ne za sopstvene potrebe", kaže šefica Pošte carinjenja.

Ona dodaje da svi oni koji su nezadovoljni naplaćenim PDV-om, mogu da podnesu zahtev za povraćaj sredstava, ali uz njega moraju da prilože i fakturu. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Milutin

    20.01.2015 13:56
    polovna PC konfiguracija
    pozdrav znanima me da kupim jednu polovnu PC konfiguraciju (za licnu upotrebu) iz nemacke koja treba da se preveze autobusom.nema papire,sveukupne nove komponente koje su u njemu vrede 560e.cena po kojoj ga on prodaje je 300e.pa mi sada recite koliko bi iznelo placanje carine?
  • dino

    28.04.2014 18:03
    Carina+PDV
    Ja sam narucio gitaru u vjerdnosti od 315E. Srecom pa je na paketu bio racun sa vanjske strane tako da su imali tacnu cjenu i po tome mogli da odrede carinu+PdV. Da gule narod na carini. Ali ja vam preporucujem da telefone kopije poput Iphone i slicno, ne narucujete, prvo sto je zabranjeno to praviti i prodavati, i ako ga platite 50Eura, logicno da ce ga procjeniti kao da je original. Kod tih se stvari pazite. Tako je moj komsija narucio Gibson kopiju (original vrijedi oko 2000Eura) za 300$.. i uradili pu pdv+crainu, kao da je original. Toga se cuvajte.
  • miki

    25.04.2014 18:44
    nije uvek jeftino
    dosta vremena provedem po raznim sajtovima, na ebay-u naprimer licitiram sve i svašta, pa se desi da kupim neke stvari za bagatelu...
    No carinici rade suprotno, oni procenjuju od skupljeg još skuplje. Naravno bez ikakve odgovornosti, da nekažem koliko naplate i za samo otvaranje paketa. Desilo mi se da paket uopšte NIJE bio otvaran, samo su nalepili žutu traku kao da je otvaran. Jednom prilikom su mi stigla tri šatapa za pecanje mini - penkala, nisam odmah pogledao... vrh štapa je virio, bio duži od paketa i nije imao vrh - kariku. Kada sam otvorio slomljeni vrh je bio unutra a štap je bio slomljen i zalepljen, nepažnjom ostao je duži od paketa pa je virio. Obično kupujem bez troškova dostave i naravno pakovanja, a ovi debelo naplaćuju ono malo žute trake...
    Ipak sam im zahvalan, jel su me naterali da malo razmislim.
    Naravno da i dalje kupujem kao i dosad, možda i više mnogo sam zadovoljan...
    Naručujem stvari na prijateljevo ime u inostranstvu, paketi stižu tamo za desetak dana ranije nego ovamo, ne naplaćuju otvaranje (mada nisam primetio da su otvarali) i nema nikakvih plaćanja do 50 eura, baš kao što je i kod nas bilo. Kolega dolazi mesečno jednom - dvaput a nekad i ja skoknem i to je to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti