Besplatno prevode medicinsku dokumentaciju

Svi koji se leče u inostranstvu sada mogu dobiti prevod medicinske dokumentacije i to besplatno, zahvaljujući nekolicini profesora različitih stranih jezika.
Svi koji se leče u inostranstvu sada mogu dobiti prevod medicinske dokumentacije i to besplatno, zahvaljujući nekolicini profesora različitih stranih jezika.

 

Profesorka italijanskog jezika i sudska tumačica Olgica Andrić pokrenula je humanitarnu akciju "Prevodilačko srce", kako navodi, sa ciljem da olakša proceduru svim pacijentima koji moraju da se leče u inostranstvu. Ona je već godinu dana sudska tumačica, ali smatra da nije u redu naplaćivati prevode medicinske dokumentacije bolesnim ljudima.

"Kontaktirali su me ljudi iz Novog Sada i tražili prevode medicinske dokumentacije, za lečenje i stručno mišljenje na klinici u Italiji. Bili su iznenađeni kada sam rekla da je besplatno. Nakon toga sam odlučila da ideju proširim među kolegama", kaže Andrićeva.

Kako dodaje, odmah je dobila podršku koleginica koje su profesorke engleskog i nemačkog jezika, a  kasnije su proširile mrežu i trenutno imaju skoro 30 prevodilaca. Uključeni su svi evropski jezici, od nedavno i arapski, a Andrićeva apeluje da im je potreban prevodilac turskog jezika.

"Prevodilačko srce" za sada postoji samo na Fejsbuk stranci kao grupa prevodilaca i to od februara, a kako objašnjava pokretačica ove humane ideje, u planu im je da se registruju kao udruženje i organizuju konkretne akcije, u vidu donatorskih večeri. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Jasna

    16.04.2014 09:22
    Predivna vest. Svaka čast prevodiocima, kada svako da malo sebe za dobrobit drugih postajemo humanije društvo.
    Hvala što doprinosite tome!
  • klik

    16.04.2014 06:40
    Ovo je dobro delo
    Mesecima nista lepse i bolje nisam procitala. Koliko ova vest ljudima u neveolji olaksava na trenutak put do doktora. Divna ideja. Svima zelim dobro zdravlje i da nemate bas puno ovakvog posla.
  • Maki021

    16.04.2014 06:18
    Hvala, g-đo Andrić, ne trebalo nam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.