O kulturi otvoreno, ali bez medija

Sastanak članova inicijative "Za kulturne politike-politika kulture" i predstavnika Grada zaduženih za kulturu, koji je trebalo da se održi u petak, otkazan je jer predstavnici Grada nisu hteli da sastanku prisustvuju novinari.

Sastanak članova inicijative "Za kulturne politike-politika kulture" i predstavnika Grada zaduženih za kulturu, koji je trebalo da se održi u petak, otkazan je jer predstavnici Grada nisu hteli da sastanku prisustvuju novinari.

Prema rečima umetnika Zorana Pantelića, sastanak je dogovoren još u ponedeljak. "Mi smo rekli da prihvatamo dijalog samo pod uslovom da sve proprate mediji, jer smo imali loše iskustvo sa radom Gradske uprave kada smo imali sastanke iza zatvorenih vrata. U četvrtak, oko 14 časova, smo dobili obaveštenje da gospodin Bursać ne dozvoljava prisustvo medija", objašnjava Pantelić za Radio 021.

Pravni propust ostavio pojedince bez para

Tema sastanka trebalo je da bude javni konkurs za finansiranje kulturnih institucija u gradu, kao i kulturna politika gradske uprave. Predstavnik inicijative "Za kulturne politike", Boris Kovač, ocenio je za Radio 021 da je kulturna politika u gradu bolja u odnosu na pre nekoliko meseci, ali da problema i dalje ima.

Prema njegovim rečima, situacija se popravila osnivanjem devetočlane Komisije za dodelu budžetskih sredstava kulturnim institucijama. "Zameramo to što u izbor članova nije bio uključen nijedan predstavnik trećeg sektora, to su sve bili predstavnici institucija koje se finansiraju iz državnog budžeta, a paradoksalno, oni su odlučivali o novcu koji ide u treći sektor", smatra Kovač.

On dalje tvrdi da su iz konkursnog teksta izuzeti svi projekti organizacija koje nisu udruženja građana, što ni na koji način nije bilo istaknuto kao preduslov za dobijanje novca. "U predselekciji su odstranjeni svi projekti čiji pravni nosilac nije udruženje građana, čime su oštećene 24 privatne agencije koje su registrovane kao organizacije koje se profesionalno bave kulturnom produkcijom", kaže Kovač.

Otvoreno i korektno iza zatvorenih vrata

U saopštenju iz Gradske kuće, u vezi sa otkazanim sastankom, ističe se da su predstavnici Inicijative samovoljno pozvali medije da mu prisustvuju, iako je drugačije bilo dogovoreno. Zamera se i to da su članovi Inicijative medijima najavili teme koje nisu planirane za sastanak.

Međutim, u istom saopštenju se navodi da predstavnici grada žele da vode otvoren i korektan dijalog, dok s druge strane ne žele prisustvo medija, što je u najmanju ruku kontradiktorno.

Za transparentnost i jasne kriterijume

Članovi Inicijative su već više puta istakli da diskriminacija postoji i to u odnosu Grada prema organizaciji "Egzit", sa jedne, i prema drugim kulturnim institucijama, sa druge strane. Kriterijumi prema kojima "Egzit" dobija znatno više novca poreskih obveznika od drugih kulturnih organizacija i udruženja, kako navode, nisu u potpunosti razjašnjeni.

Zbog toga predstavnici Inicijative zahtevaju od Grada da postoje jasni i fer kriterijumi prema kojima se određuje kako se i kome dodeljuju sredstva iz gradskog budžeta.

Boris Kovač je najavio da će se u četvrtak održati javna tribina gde će i gradski čelnici biti pozvani da se uključe u dijalog, naravno, uz prisustvo medija. (Jelena Radić)

  • Grad o kulturi!

    20.06.2010 08:30
    Raspravljace o kulturi,verovatno o kulturi naseg novca, a sve to iza zatvotrenih vrata, da se ne sazna koliko mi gradjani dajemo i da vecina tog naseg novca odlazi za njihove potrebe,potrebe politicara grada.....svaki danom je sve gore i gore, uzimaju ne sakom,nego bagerima
  • Dada

    19.06.2010 22:48
    suma sumarum
    Kad nesto ne valja, onda se skriva..
    Da rade kako treba radosno bi docekali medije, otvorenih vrata..
  • Mitar

    19.06.2010 16:34
    Oladite malo
    Neverovatno je da i jedne i druge finansiramo mi, jadni poreski obveznici! Dakle mi dajemo, mimo svoje volje, pare Exitu da bi nam on debelo naplatio kartu, mi dajemo pare nezavisnima koji se sad bune a zaradjuju pare po inostranstvu... Sta hoce svi oni! Oladite malo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti