Okrugli sto "Kulturni predeo i muzej" u GMS 21. septembra

U okviru obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine 2016, u sredu 21. septembra u 12h u Galeriji Matice srpske biće održano autorsko vođenje Slavice Vujović kroz izložbu "Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Vekovi Bača".

Nakon vođenja, u 13 sati biće održan okrugli sto pod nazivom "Kulturni predeo i muzej".

U okviru izložbe "Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Vekovi Bača" najavljeni okrugli sto će se baviti aktuelnom temom kulturnog predela kao i modelima muzealizacije u tom kontekstu. Cilj je osvetljavanje teme iz različitih uglova, kako teorijsko-metodološkog, tako i praktičnog, predstavljajući iskustva različitih sredina i istorijskih konteksta nastanka i očuvanja nasleđa određene teritorije.

Uvod u temu daće kratkim osvrtom na 24. generalnu konferenciju IKOM-a, održanu u julu ove godine u Milanu, predsednik Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije Slavko Spasić. Tema konferencije je bila Museums and Cultural Landscapes.

Kakvi su izazovi muzealizacije nasleđa teritorije opštine Bač i okoline govoriće dr Slavica Vujović, autorka izložbe i vođa projekta Vekovi Bača. Prof. Dragan Bulatović iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu prikazaće spektar raznorodnih modela muzealizacije primeljivih na teritoriji opštine Bač, dok će o tome kako nasleđe postaje baština govoriti dr Milan Popadić iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. O zaštiti srpskog crkveno-umetničkog nasleđa i muzealizaciji na teritoriji Budimske eparhije govoriće dr Daniela Korolija Crkvenjakov iz Galerije Matice srpske.

Okrugli sto će moderirati  Daniela Korolija Crkvenjakov i Dragan Bulatović.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič