Izložba radova Simeona Panajotova od ponedeljka u KCNS

Izložba radova bugarskog umetnika Simeona Panajotova biće otvorena u ponedeljak, 10. oktobra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

"Simenon Panajotov pripada generaciji slikara koji su prihvatili umetnička otkrića 1980tih i 1990-tih, on veruje u ta otkrića i koristi ih kao početnu tačku u izgradnji kretaivnog identiteta. Poseduje jak unutrašnji osećaj za materijale kao sredstva izražavanja u umetnosti, on predstavlja sebe, svoja emocionalna i duhovna stremljenja kroz bogatstvo površina i tekstura, tonova i hromatskih skala kao instrument mentalne aktivnosti i estetske ekspresije. Simeon Panajotov se razvijao prolazeći kroz više faza, transponovao je idiomatski jezik umetničkog izražavanja, pročistio i grupisao elemente morfološke strukture svojih slika do izuzetno pojednostavljenog, ali namerno slikovno bogatog vokabulara. Glavna karakteristika kompozicije njegovih slika i kolaža je čistota i jasnoća, postignuta ritmično izbalansiranim vertikalama i horizontalama, koje skoro da su znakovi- semantički kodovi sakriveni u imaginarnom prostoru i apstrahovanoj realnosti. Kompleksno i višeznačno, bogato u tonovima, nijansama i teksturama, hromatsko-asketsko slikarstvo umetnika konačno dovodi do multidimenzionalnosti primordijalnog jedinstva, koje nam otkriva složeni odnos materije i vremena, duha i materije. Oslikana površina nosi tragove vidljivih transformacija, tragove vremena i duhovnog sećanja. Tako slika, oduhovljena materija, prikazuje esenciju umetnosti Simeona Panajotova." (Prof. Stanislav Pamukčiev)

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 24. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič