Izložba slika Dobrog Stojanovića od četvrtka u Galeriji Rajka Mamuzića

Izložba slika Dobrog Stojanovića biće otvorena u četvrtak, 20. aprila u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.
Dobri Stojanović se predstavio na likovnoj sceni krajem šezdesetih godina prošlog veka i likovnim sladokuscima bilo je jasno da je Srbija dobila tananog slikara šagalovske provenijencije. Ako postoje pesnici u slikarstvu, onda je to ovaj umetnik rodom iz Kalne.
 
Dobri Stojanović je prošao kroz dobru beogradsku školu, završio postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a onda i specijalističke studije grafike u Briselu i slikarstva u Madridu. Na njegovim tadašnjim i kasnijim crtežima ima mnogo istovetnog pouzdanja u nadahnuće: desetine malih slika na velikim slikama, skladne pojedinosti iscrtane rukom koja se igrala, koja se radovala, a zatim dovedene u zajednički sklad. Početkom devedesetih godina u njegovom stvaralaštvu dolazi do dramatičnog preokreta: ostaje tananost, ostaje i malo poezije u prelivima boja, ali sve je to zamagljeno pojavom jednog izobličenog sveta. Na platnima sada vidimo opominjući užas, dramu života i dramu umiranja, pokretni pakao iznad čijih vrata ne piše napustite svaku nadu vi koji ulazite, jer ta nada je već napuštena. Likovi su razdešeni, tela deformisana i razgrađena, sveopšti raspad ubija spokojstvo i zastrašuje, boje su divlje, jasne i jarke – to su zarobljavajuće boje, nespremne da proizvedu smirenost.
 
Sada se, za njega, za njegovu umetničku biografiju, otvara jedno sudbonosno pitanje: Šta će mu u budućnosti doneti stara i nova iskustva, sastanak tananosti i surovosti, spoj polutonova i jarkih boja? Šta će se dobiti u preplitanju vedrine poetskog nadrealizma (koji nudi omamljujuću lepotu sveta) i veštine prizivanja zastrašujućih scena iz kotla istorije?
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 15. maja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič