Premijera predstave "Til Ojlenšpigel" večeras u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave "Til Ojlenšpigel - o proseravanju" održaće se večeras u Novosadskom pozorištu, a prva repriza je u ponedeljak, 18. februara.
Predstava u režiji Tare Manić nastala je na osnovu nemačkih narodnih pesama i priče o baronu Minhauzenu Rudolfa Eriha Raspea. 
 
U predstavi igraju Emina Elor, Gabor Pongo, Agota Ferenc, Terezia Figura, Atila Giric, Daniel Husta, Atila Mađar i Arpad Mesaroš. Dramaturg je Dejan Prćić, kostimografi Milica Radovanović i Srđan Perić, scenograf Nora Arva, kompozitor David Klem, a prevodilac Robert Lenard. 
 
Rediteljka Tara Manić navodi da je do teme došla kroz dijalog sa upravom Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz o tome šta je zajedničko za mađarski i srpski mentalitet.
 
"Kao predložak nudim mitove o Baronu Minhauzenu i Tilu Ojlenšpigelu - mojim omiljenim likovima iz detinjstva - čuvenim likovima nemačke folklorne kulture, koji su danas dostigli nivo arhetipa i postali sastavni deo: slenga (baronisanje), nauke (Minhauzenovi brojevi), menadžmenta (Minhauzenov sindrom na poslu) i medicine (Minhauzenov sindrom). Prevazilazivši isključivo književni diskurs, ovi likovi sami su dosegli nivo fenomena. Kroz fantazmagorični, pastoralni, bajkoviti narativ o Minhauzenovim putovanjima kroz vekove i prostor, koji se gotovo može činiti dečjim, preispitujemo mnogo ozbiljniji i opasniji fenomen - laganje i proseravanje. Dramatizacijom svih navedenih materijala: srednjevekovnih mitova o Tilu, priča o Baronu, Tvenovog "Dnevnika Adama i Eve", kao i eseja "O proseravanju", napisali smo ovaj dramski tekst", navodi Manić.
 
"U doba imperativa svakovrsne komunikacije, a samim tim i sveopšteg proseravanja, osetila sam potrebu da svojom predstavom ne preispitujem psihološki, intimni život nekog dramskog lika - već sopstvenu stvarnost, stavljajući u centar pitanje koje su posledice onoga što svakodnevno izgovaramo, u velikim količinama. Iako smo sasvim oguglali na eksplicitne i nasilne događaje, trilerske zaplete iz serija i života, čini mi se da smo zaboravili nešto podjednako opasno - malu, svakodnevnu, gotovo neprimetno izgovorenu laž, koja dovodi do jednako opasnih posledica. Naša namera će kroz ovu predstavu, u duhu Tila Ojlenšigela, biti samo da se ne proseravamo", dodaje rediteljka.
 
Predstava se igra od 19 časova i, kao i sve predstave Novosadskog pozorišta, ima prevod na srpski jezik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič