Srpska premijera filma "U slavu kraljice" večeras u KCNS

"U slavu kraljice" je film koji istražuje neobični biografski splet veza između najboljih svetskih šahistkinja iz vremena Hladnog rata - četiri gruzijske velemajstorke koje su za vreme Sovjetskog saveza postale ikone ženske emancipacije.
Srpska premijera filma "U slavu kraljice" večeras u KCNS
Foto: 021.rs

U ponedeljak 9. novembra u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada održava se nacionalna premijera filma "U slavu kraljice" rediteljke Tatije Škirtladze.

Film je nastao kao austrijsko-gruzijsko-srpska koprodukcija, a njegovu proizvodnju, uz podršku nacionalnih filmskih fondova i Euroimaža, pomogao je i Filmski centar Srbije.

To je film koji istražuje neobični biografski splet veza između najboljih svetskih šahistkinja iz vremena Hladnog rata: gruzijske velemajstorke - Maja Čiburdanidze, Nana Aleksandrija, Nona Gaprindašvili i Nana Joseliani koje su za vreme Sovjetskog saveza postale ikone ženske emancipacije.

Od početka 60-ih godina sve do raspada Sovjetskog saveza upravo te četiri igračice su izvele revolucionarne promene u svetu ženskog šaha i po prvi put ga u internacionalnom kontekstu podigle na "muški nivo". Globalnu perspektivu filmu daje i peta junakinja: Milunka Lazarević, čuvena srpska šahistkinja i novinarka koja je pratila razvojni put junakinja od samog početka, kao bliska prijateljica u privatnom životu i žestoka suparnica za šahovskom tablom.

"U slavu kraljice" je film o pobedama i porazima u šahu i u životu, ali pre svega o revoltu protiv moćnog, dominantno muškog sistema. Filmska refleksija o tome kako se borba žena za nezavisnost i slobodu preslikava u individualnim i kolektivnim životopisima.

Film je sniman u Gruziji, Srbiji, Austriji i Grčkoj, producenti su "Berg Hammer film" i "Amour Fou" (Austrija), "1991 Productions" (Gruzija) i "Playground" produkcija (Srbija), dok značajan deo autorsko-produkcione ekipe čine filmski radnici iz Srbije.

Kompozitorka je Aleksandra Vrebalov, vizuelne efekte i špice kreirali su Živa Stanojević, Aleksandar Ilić i Nikola Berbakov, miks zvuka uradili su Zoran Maksimović i Ognjen Popić. Pored njih, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere (Jovan Milinov, Orfeas Skutelis) i zvuka (Aleksandar Stojšin, Lazar Živanac), koordinator post-produkcije bio je Nemanja Babić, a producentkinja filma Sarita Matijević.

Film "U slavu kraljice" se prikazuje u okviru festivala "Slobodna zona" uz jos četiri filma u sekciji "Ženska linija". Početak prikazivanja je u 20:30h.

  • Piško

    09.11.2020 16:20
    ...
    Ovaj film treba pogledati, jer na listi prioriteta svih savremenih spiritualnih, intelektualnih i materijalnih briga srpskog naroda nikako(!) ne bi smela da izostane tema hladnoratovskih šahistkinja iz Gruzije.
  • Emancipacija -hmmm

    09.11.2020 10:39
    Ovaj film treba pogledati
    Moram da primetim da u Srbiji odavno kaskamo u pogledu emancipacije, na šta ukazuju socijalni trendovi - u okviru raznih TV emisija i marketinga žene su vrlo često prikazane kao seksualni objekti - vrlo vulgarno - bljak. Oblačenje voditeljki

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič